Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Šentilju so morali zaradi plazu iz hiše izseliti štiri stanovalce

V mariborskem regijskem centru za obveščanje so obravnavali devet dogodkov, v katerih so posredovali gasilci.
Medtem ko je za danes napovedano suho vreme, bi lahko že jutri nastale nove težave, saj bodo po napovedih Arsa padavine znova zajele vso državo. FOTO: Oste Bakal/Slovenske novice
Medtem ko je za danes napovedano suho vreme, bi lahko že jutri nastale nove težave, saj bodo po napovedih Arsa padavine znova zajele vso državo. FOTO: Oste Bakal/Slovenske novice
STA
15. 5. 2023 | 10:29
15. 5. 2023 | 10:46
3:26

Po včerajšnjem silovitem deževju v Podravju še vedno zbirajo podatke o škodi zaradi poplavljenih prostorov in plazov, ki ogrožajo več objektov. V Šentilju so morali zaradi plazu iz hiše izseliti štiri stanovalce. Za danes je napovedano suho vreme, že jutri pa bi lahko nastale nove težave, saj bodo po napovedih Arsa padavine znova zajele vso državo.

image_alt
Zaradi deževja na več lokacijah pomagajo gasilci, ponekod izpadi elektrike

V mariborskem regijskem centru za obveščanje so v nedeljo obravnavali devet dogodkov, v katerih so posredovali gasilci, ki so črpali vodo iz zalitih kleti in dvorišč, pomagali pri prekrivanju strehe in sanaciji vodnega zajetja.

Na območju Mestne občine Maribor se je sprožilo tudi več plazov, od katerih je eden ogrožal hišo, zato so ga gasilci delno sanirali in prekrili s folijo. V dveh primerih je velika količina padavin povzročila, da je razmočeno zemljišče spodneslo cestišče.

Več plazov

V Rušah se je zaradi razmočenega terena na Kurirski poti sprožil plaz, ki ogroža delavnico ob stanovanjski hiši, zaradi česar je zaprta tudi cesta. Gasilci so plaz zaščitili.

V Šentilju sta plaza ogrozila stanovanjski hiši in cesto. FOTO: PGD Šentilj/Facebook
V Šentilju sta plaza ogrozila stanovanjski hiši in cesto. FOTO: PGD Šentilj/Facebook

Zaradi razmočenega terena sta se dva zemeljska plazova, ki sta ogrozila stanovanjski hiši in lokalno cesto, sprožila tudi v Šentilju. Gasilci so razmočeno zemljino prekrili in meteorno vodo speljali stran od objekta, da so preprečili nadaljnje plazenje. Ker je eden od objektov zelo ogrožen, so štiri stanovalce s pomočjo občinske civilne zaščite začasno preselili drugam.

Na območju občine Pesnica je voda ogrožala dva objekta. V enem primeru je meteorna voda zalila kletne prostore, na območju občine Hoče - Slivnica pa so morali gasilci trikrat črpati vodo iz zalitih kleti ter enkrat preprečiti nadaljnji vdor meteorne vode v objekt.

Voda ogrožala osnovno šolo

V Podovi v občini Rače - Fram so gasilci s folijo začasno prekrili streho objekta, v Račah pa s hitrim posredovanjem onemogočili vdor meteorne vode v športno dvorano tamkajšnje osnovne šole. Zaradi nevarnosti plazov so morali posredovati tudi v Zgornji Bistrici in Zgornji Polskavi v občini Slovenska Bistrica, v Jablancah v občini Duplek je spodjedlo del cestišča, v Voličini v občini Lenart pa so gasilci pomagali pri sanaciji plazu, ki ogroža hišo.

Na območju Spodnjega Podravja se je plaz sprožil v gozdu v Krčevini pri Vurberku. Ptujski gasilci so morali posredovati trikrat, med drugim so iz zalitega podvoza izvlekli osebno vozilo, s prireditvenega prostora pa izčrpali meteorno vodo.

V naselju Strmec pri Leskovcu v občini Videm se je udrlo cestišče, zato so gasilci območje zavarovali in skupaj z delavci občinskega režijskega obrata postavili ustrezno prometno signalizacijo. Cesta Leskovec–Podlehnik je v Strmcu trenutno zaprta.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine