Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V SD na volilni kongres predvidoma 13. aprila

Socialni demokrati na seriji sestankov kujejo načrt, kako naprej ... Dominika Švarc Pipan se jim je zahvalila za »rože«.
Kdaj se bo poslovila Tanja Fajon s funkcije predsednice SD, še ni jasno. Mnenja so deljena. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Kdaj se bo poslovila Tanja Fajon s funkcije predsednice SD, še ni jasno. Mnenja so deljena. FOTO: Voranc Vogel/Delo
12. 2. 2024 | 17:27
13. 2. 2024 | 10:52
3:14

Na predlog predsednice SD Tanje Fajon je konferenca sprejela odločitev, da bo stranka odšla na volilni kongres. Predvidoma bo to 13. aprila. »Iskreno verjamem, da je to lahko priložnost za nov začetek,« je dejala Fajonova. Na vprašanje, ali bo kandidirala na kongresu, je odgovorila, da ni nekdo, ki, ko se barka maje, skoči z nje z nadetim rešilnim jopičem. 

image_alt
Zmagovalci in poraženci v aferi zaradi sodne stavbe

Pričakovati je, da bo to odločitev sprejela tudi glede na odzive javnosti, ki bodo sledili napovedi. Kandidatov, ki bi v teh nemirnih časih in tik pred evropskimi volitvami želeli prevzeti stranko, se namreč ne tare. Tudi Matevž Frangež, predsednik konference in državni sekretar na gospodarskem ministrstvu, ki bo po odstopu Klemena Žiberta začasno opravljal funkcijo glavnega tajnika, je navedel, da bo to počel le začasno. Ključne odločitve finančne narave pa bo sprejemal skupaj z ministrom Aleksandrom Jevškom in poslanko Meiro Hot, saj želijo okrepiti načeto zaupanje v verodostojnost in poštenje.

Priprave na evropske volitve naj bi mu pomagal voditi Jernej Štromajer, član kabineta gospodarskega ministra, ki je že pred tem koordiniral priprave.

Na konferenci, ki šteje okoli sto članov in jo vodi Frangež, so razpravljali predvsem o taktikah, kako rešiti stranko, da ne bo ostala brez evropskih poslancev in pred parlamentarnim pragom, pa tudi o odgovornosti za nastalo situacijo. »Ta energija in polna dvorana« pa po Fajonovi kaže, da je socialna demokracija še kako živa.

Frangež pa je navedel, da bodo pogledali tudi način, kako deluje stranka, ter da je njegov cilj okrepiti delovanje stranke na področju socialdemokratskih vsebin in njihovih prioritet. 

Objavljeni rezultati merjenja javnega mnenja, ki ga je za Delo opravila Mediana, namreč kažejo, da je SD podpora s 7,5 odstotka v januarju zdrsnila na 2,6 odstotka.

Glede usode »njihove« pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki je v zadnjih dneh raziskovala okoliščine nakupa sodne stavbe in ni bila vabljena na srečanja organov, pa v SD pravijo, da je v rokah predsednika vlade Roberta Goloba in so sami svoje že povedali. »Hvala za rože in srečno,« pa se je nato Švarc Pipanova na družbenem omrežju poslovila od SD. STA je pozno zvečer navedla, da je svoji stranki že poslala izstopno izjavo.

Na konferenci SD je bil sicer podan predlog o njeni izključitvi, in če ne bi izstopila, bi strankini organi odločali o tem.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine