Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V SAB bodo za ministrico predlagali Angeliko Mlinar, ko bo sprejet proračun

Na položaju nove ministrice brez resorja, zadolžene za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, bo SAB predlagal Angeliko Mlinar.
Bo Angelika Mlinar nova ministrica? FOTO: Leon Vidic/Delo
Bo Angelika Mlinar nova ministrica? FOTO: Leon Vidic/Delo
19. 11. 2019 | 11:10
19. 11. 2019 | 18:27
4:20
Predsednica stranke Alenka Bratušek je potrdila, da bo njiihova kandidatka za ministrico službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko res Angelika Mlinar, a želi, da jo bodo formalno predlagali, ko bo sprejet državni proračun. Dodala je, da se je z Mlinarjevo pogovarjala že kakšen mesec nazaj. »Prepričani smo, da bi lahko bila Mlinarjeva dodana vrednost pri pogajanjih za novo finančno perspektivo in tudi za to vlado, v kateri deluje tudi stranka SAB.«

Želela je, da bi sicer premier Marjan Šarec prvi izvedel za kandidatko, ampak so z informacijo prehiteli mediji. Z njim se bo pogovorila, ko bo sprejet proračun. Je pa v prvem odzivu navedel, da zaupa presoji predsednice SAB glede kandidatke za novo ministrico.
 

»V veliko čast in veselje bi mi bilo delati za Republiko Slovenijo«


»Če ti kdo da takšno ponudbo, je to takšna čast, da pravzaprav nimaš veliko možnosti, da se ji odrečeš. V veliko čast in veselje bi mi bilo delati za Republiko Slovenijo,« pa je ponujeno funkcijo komentirala Angelika Mlinar, ki upa, da ji bo v čim krajšem času uspelo pridobiti dvojno državljanstvo, a dodaja, da gre konec koncev za politično odločitev Avstrije. Vso dokumentacijo, ki jo predvideva zakonodaja, je že vložila pred nekaj tedni in upa, da jo bo avstrijska administracija premlela prej kot v predpisanih šestih mesecih. Ne želi pa si predsednice SAB in predsednika vlade postavljati pred dilemo, ki bi se lahko pojavila, če ji dvojnega državljanstva ne bi uspelo pridobiti. »Ne strinjam se, da bi bila ministrica brez slovenskega državljanstva,« je jasna nekdanja avstrijska evropska poslanka, ki je na zadnjih evropskih volitvah neuspešno kandidirala v Sloveniji.

Zakonodaja sicer eksplicitno ne prepoveduje, da bi tuji državljan postal minister, je za Dnevnik navedel profesor prava Rajko Pirnat. Medtem je nekdanji direktor vladne službe za zakonodajo Janez Pogorelec v čivku opozoril na tretji člen ustave, ki med drugim navaja, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. Državljanke in državljani pa jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.



Na vprašanje, kdaj bi lahko država dobila novo ministrico, je Bratuškova dejala, da datumskih izračunov nima. »Ko sem bom dobila s predsednikom, če se bo z našim predlogom strinjal, bova tudi naredila časovnico.« Mlinarjeva sicer še ni članica SAB, je pa Bratuškova dejala, da ji je pomembneje, da bi s svojim znanjem, izkušnjami in poznanstvom veliko v Bruslju lahko za Slovenijo naredila veliko.





 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine