Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V pričakovanju predloga za razrešitev

Nadzorni svet RTV Slovenija danes o finančnem načrtu, koalicija že prešteva programske svetnike.
»Imamo programski načrt, ki ni pokrit v finančnem načrtu,« je dejal Igor Kadunc po tem, ko sta prejšnji teden predloga finančnega in programskega načrta nasedla na programskem svetu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
»Imamo programski načrt, ki ni pokrit v finančnem načrtu,« je dejal Igor Kadunc po tem, ko sta prejšnji teden predloga finančnega in programskega načrta nasedla na programskem svetu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
29. 7. 2020 | 06:00
3:44
Ljubljana – Nadzorni svet RTV Slovenija bo imel danes popoldne na mizi predlog finančnega načrta, za katerega se – potem ko se prejšnji teden z njim ni strinjal niti programski svet – zdi malo verjetno, da bo potrjen. In po prepričanju naših sogovornikov z RTV Slovenija bi nadaljevanje financiranja po dvanajstinah lahko vodilo tudi k njihovem predlogu za razrešitev generalnega direktorja Igorja Kadunca.

Sam do zdaj sicer ni želel komentirati vprašanja, ali tak predlog od nadzornega sveta ali programskega sveta pričakuje v kratkem, a o tej možnosti se govori že dlje časa, saj ne gre za edino odprto fronto generalnega direktorja z nadzorniki. Predsednik nadzornega sveta Andrej Grah Whatmough mu že dolgo očita neodzivnost in neustrezno poslovanje, saj je lansko poslovno leto končal z negativnim izidom v višini 3,2 milijona evrov. Ena od ključnih točk je tudi (ne)priprava sanacijskega programa, vključno s sistematizacijo delovnih mest. Na zadnjem programskem svetu pa se je vnela burna razprava o opravljeni notranji reviziji zaposlovanja leta 2018 ter možnosti prodaje delnic, ki so še na voljo. Vodstvo si namreč želi prodaje za 4,35 milijona evrov vrednih delnic Eutelsata, od česar bi 837.000 evrov namenili za snemanje nadaljevanke Inšpektor Vrenko po knjižnih predlogah Avgusta Demšarja, za katero bi sicer – čeprav že potekajo bralne vaje – zmanjkalo denarja.



Zadnjo besedo o prodaji delnic in posledično financiranju vsebine ima sicer nadzorni svet, v katerem pa ima po zamenjavi vladnih nadzornikov večino koalicija, glede katere je jasno, da si že dolgo želi menjave na vrhu RTV Slovenija. A da bi Igor Kadunc predčasno odšel s položaja – mandat se mu izteče aprila prihodnje leto –, bi moralo za njegovo razrešitev glasovati najmanj 15 od vseh 29 svetnikov. Koalicija jih že nekaj časa prešteva, a jasnega odgovora, koliko bi jih podprlo njegovo razrešitev, še ni. Bo pa takšna poteza – ne glede na razlog – ob napovedani medijski zakonodaji, ki predvideva zmanjšanje sredstev za financiranje RTV Slovenija, in siceršnjem odnosu vladajoče stranke do RTV Slovenija gotovo dobila izrazit politični naboj. Zato je še bolj kot pred dvema letoma, ko so nadzorniki neuspešno že predlagali njegovo razrešitev, pričakovati lobiranje od enega do drugega programskega svetnika.



Če bi res že danes predlagali razrešitev Kadunca, bi se programski svet z njihovim sklepom seznanil na prihodnji seji, nato pa morajo generalnemu direktorju omogočiti še odgovor, kar pomeni, da bi odločilno glasovanje potekalo šele jeseni. Kot v. d. pa se znotraj RTV Slovenija najpogosteje omenja prav Andrej Grah Whatmough.

Sedanje vodstvo je sicer prepričano, da bistvenih možnosti za prihranek, ne glede na to, kdo bi vodil RTV Slovenija, ni, saj se stroški za plače predvsem na račun sporazuma s sindikati javnega sektorja, sklenjenega pred dvema letoma, povečujejo. Strategijo zmanjševanja števila zaposlenih menda že uresničujejo, a vsaj za zdaj tudi ta ne rešuje večjih finančnih težav.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine