Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Piranu starši zaradi nepričakovane podražitve vrtca napovedujejo protest

Nepričakovana podražitev vrtca je med piranskimi starši dvignila precej prahu in proti županovi odločitvi pripravljajo protestni shod.
Napovedana podražitev vrtca je posledica dviga stroškov plač ter višjih cen energentov in živil, pojasnjujejo na piranski občini. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Napovedana podražitev vrtca je posledica dviga stroškov plač ter višjih cen energentov in živil, pojasnjujejo na piranski občini. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
27. 2. 2023 | 11:10
27. 2. 2023 | 12:05
2:58

»Piranski župan Matej Korenika namerava dvigniti cene vrtcev za vrtoglavih 60 odstotkov. To v praksi za večino pomeni za 70 do 85 evrov višjo položnico vsak mesec. Starši smo se organizirali in bomo imeli protest,« je sporočil Toni Ostan, eden od nezadovoljnih staršev, ki somišljenike vabi, da se jim pridružijo jutri ob 16. uri v parku Sonce v Luciji. »Občini želimo dokazati, da ne deluje transparentno in s takim načinom mlade družine demotivira in nam škodi. Korenika je obljubljal, da bo delal za mlade! Je imel to v mislih?« so še poudarili v dopisu.

Kot je navedeno v gradivu za tretjo sejo občinskega sveta, ki bo prav tako jutri, je zvišanje cene predšolske vzgoje v občini, ki so jo nazadnje določili pred osmimi leti, posledica podražitve stroškov dela (plač s prispevki), ogrevanja, elektrike, vode, komunalnih storitev, čiščenja, varovanja in drugega ter zvišanja cen živil.

Trenutno so plačila staršev v javnih vrtcih v občini Piran med najnižjimi v državi in ne dosegajo slovenskega povprečja. Za primerjavo na občini navajajo, da je piranska cena programa za prvo starostno obdobje 496,23 evra, za drugo pa 336,70 evra, medtem ko povprečna cena vrtcev v Sloveniji znaša  512,07 oziroma 395,26 evra. Podobne cene kot v Piranu imajo sicer  tudi v Izoli in Kopru.

Obenem odlok uvaja nekatere dodatne ugodnosti (poleg dosedanjih), kot so 13-odstotna olajšava za prvo starostno obdobje in 18-odstotna za drugo starostno obdobje, za kombinirani oddelek pa 20-odstotno olajšavo, odvisno od dohodkovnega razreda staršev.

Grozi še dodatna podražitev?

V nov izračun ekonomske cene pa niso zajeti stroški, povezani z zvišanjem minimalne plače, in tisti, ki so posledica sprejetja novega aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja. Na občini menijo, da zaradi morebitne zagotovitve državnih sredstev v ta namen ni smiselno še dodatno obremeniti staršev. Če pa se bo izkazalo, da država za to ne bo poskrbela, bodo prisiljeni občinskemu svetu predlagati ponovno zvišanje cen.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine