Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Mežici bodo plapolale tudi kitajske zastave, na poslovne goste čaka godba

Večmilijonsko kitajsko mesto Xuzhou in majhna koroška občina s komaj 3686 prebivalci po zaslugi Cablexa tketa prijateljske vezi.   
Kitajski gostje zaradi časovne stiske (za obisk Mežice imajo na voljo le tri ure časa) se tokrat ne bodo spustili v najgloblje in najbolj atraktivne dele nekdanjega rudnika svinca in cinka. FOTO: Tomo Jeseničnik
Kitajski gostje zaradi časovne stiske (za obisk Mežice imajo na voljo le tri ure časa) se tokrat ne bodo spustili v najgloblje in najbolj atraktivne dele nekdanjega rudnika svinca in cinka. FOTO: Tomo Jeseničnik
5. 7. 2019 | 05:25
5. 7. 2019 | 06:28
3:47
Mežica - Iz kitajskega mesta Xuzhou na severozahodu province Jiangsu, kjer na površini 11.259 kvadratnih kilometrov živi  osem milijonov in pol ljudi, v Mežici danes pričakujejo 9-člansko delegacijo.

Vodil jo bo Zhou Tiegen, predsednik ljudskega kongresa v mestu Xozhou. Na obisk v našo državo prihajajo na svojo željo, predvsem zaradi izjemno dobrega sodelovanja s skupino Cablex, ki ima v Xuzhouju od leta 2001 hčerinsko družbo s 400 zaposlenimi.


 

Pozdravili jih bodo z godbo


Na Koroškem goste pričakujejo po dopoldanskem obisku pri državnem sekretarju na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Alešu Cantaruttiju, kjer se bodo pogovarjali o krepitvi sodelovanja tudi na državni ravni. Kitajsko delegacijo v Mežici pričakujejo okoli poldneva. Najprej si bodo ogledali Cablexovo proizvodnjo. Uro kasneje jih bo pred Narodnim domom v Mežici pričakala godba na pihala Rudnika Mežica ter folklorna skupina Pušlc. 

V poročni dvorani bodo predstavniki mesta Xozhou in občine Mežica podpisali dogovor o sodelovanju. Gostitelj, mežiški župan Dušan Krebel jih bo po podpisu povabil v Podzemlje Pece, a zaradi časovne stiske le na njegovo dvorišče in ne v nedrje koroške gore Pece, kjer so rudarji v več kot 350-letni zgodovini izkopali 19 milijonov ton svinčeve in cinkove rude. 


Wulfenit za spominek


»Predstavniki Xuzhouja se sodelovanja zelo veselijo. Mesto vsako leto na posebni konferenci gosti predstavnike držav in občin, s katerimi je sklenilo dogovor o sodelovanju. Na srečanju vsaka članica predstavi področje sodelovanja in koristi od njega,« so sporočili iz Cablexa. 

Gostje iz Kitajske bodo košček svinčene rude ter dragocenega minerala wulfenita odnesli s seboj na Kitajsko skupaj z angleškim prevodom knjige o mineralih, avtorja Aleksandra Rečnika

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine