Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V ljubljanskem UKC s tretjim odmerkom začeli cepiti tudi zaposlene

S tretjim odmerkom so doslej cepili tudi več kot sto bolnikov. Gre za bolnike po transplantaciji organov in tiste z imunskimi boleznimi.
Peter Požun je povedal, da je bilo včeraj, zatem ko je bil v soboto objavljen vladni odlok za omejevanje širjenja epidemije covida-19, v cepilnih centrih po vsej Sloveniji »skoraj izredno stanje«. FOTO: izsek Iz videa/STA
Peter Požun je povedal, da je bilo včeraj, zatem ko je bil v soboto objavljen vladni odlok za omejevanje širjenja epidemije covida-19, v cepilnih centrih po vsej Sloveniji »skoraj izredno stanje«. FOTO: izsek Iz videa/STA
STA
14. 9. 2021 | 14:24
14. 9. 2021 | 15:01
4:44
V UKC Ljubljana so danes začeli cepiti zaposlene s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19. S tretjim odmerkom pa so že cepili tudi več kot sto bolnikov. Gre za bolnike po transplantaciji organov in tiste z imunskimi boleznimi, kot so denimo hematološki bolniki. Odziv je zelo dober, pravi koordinator cepljenja v UKC Ljubljana Peter Požun.

Požun, ki so ga kot prvega od zaposlenih danes cepili s tretjim odmerkom, je v izjavi za medije ocenil, da jim bo v kratkem času uspelo s tretjim odmerkom zaščititi tako zaposlene kot bolnike. »Prepričan sem, da bo ta poživitveni odmerek pomagal še bolj zaščititi tako mene kot moje sodelavce in tudi bolnike,« je pri tem dejal.

 




 

Za tretji odmerek le cepivo mRNK


Cepili so ga z istim cepivom kot že prej. Sicer pa za cepljenje s tretjim odmerkom uporabljajo le cepivo mRNK. K cepljenju s tretjim odmerkom so povabili tiste zaposlene, ki so jih cepili v januarju in februarju. Za zdaj pa se je po Požunovih besedah odzvalo skoraj 40 odstotkov vseh, ki so jih povabili.

Najprej bodo cepili starejše in tiste, ki delajo na najbolj izpostavljenih delovnih mestih. »Glede na to, da so ekipe okrepljene, danes jih bomo recimo cepili 300, nam bo v zelo kratkem času uspelo cepiti vse, ki si to želijo,« je ocenil Požun.

Kronične bolnike po njegovih besedah z možnostjo cepljenja s tretjim odmerkom seznanijo njihovi zdravniki ob pregledih in jih, če to želijo, tudi napotijo na cepljenje. Kot je dejal, so večinoma za cepljenje zainteresirani; gre za najbolj ogrožene bolnike, ki jih tudi najbolj skrbi za svoje zdravje.

Med danes cepljenimi s tretjim odmerkom je bila tudi zdravnica anesteziologinja Anita Mrvar Brečko iz urgentnega kirurškega bloka, ki je dejala, da ni niti za trenutek podvomila o svoji odločitvi, ampak je bila vesela, da se je imela možnost cepiti še s tretjim odmerkom. »Treba je storiti vse, da ne zbolimo za covidom-19, če pa že, da dobimo lažjo obliko bolezni, ne dolgotrajnega covida,« je poudarila.
 

Okužbe se dogajajo tudi med cepljenimi, a nihče ni bil hospitaliziran


Kot je pojasnil Požun, se sicer okužbe dogajajo tudi med zaposlenimi, ki so bili cepljeni. A nihče od njih ni bil hospitaliziran. Po besedah Mrvar Brečkove so zboleli tudi njeni neposredni kolegi, a ni šlo za hujšo obliko bolezni.

Sicer pa v urgentnem kirurškem bloku vsakega poškodovanega obravnavajo tako, kot da ima potrjeno okužbo, in uporabljajo ustrezno varovalno opremo. Zaradi covida je obremenitev zdravstvenega sistema mnogo večja, je opozorila in dodala, da si želijo, da bi lahko čim prej normalno delali.

S tretjim odmerkom cepiva se namerava cepiti tudi nekdanji strokovni direktor ljubljanske ginekološke klinike Adolf Lukanovič, ki je sam preživel hudo obliko bolezni in zdravljenje na intenzivni negi. Ocenjuje, da poživitveni odmerek doprinese k stabilnosti imunskega odgovora.

FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

 

Večja precepljenost bi pripomogla k manjši obremenitvi intenzivne nege


»Globoko sem prepričan, da je to edina pravilna pot v borbi proti epidemiji,« je poudaril. Večja precepljenost bi pripomogla k manjšemu pritisku na bolnišnice, k manjši obremenitvi intenzivne nege. S tem bi omogočili tistim, ki zdravstveno nego potrebujejo, tudi dostop do storitev, je dejal. Žalostno se mu zdi, »da se zdravstveni problemi v naši družbi zlorabljajo za politične obračune«.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so sicer po Požunovih besedah doslej dosegli več kot 65-odstotno precepljenost vseh zaposlenih, najvišja je med zdravniki, nekoliko slabša pa med medicinskimi sestrami. Vse, ki niso cepljeni, poskušajo k temu prepričati s pogovorom in dodatnimi informacijami.

Sicer pa je Požun danes dejal, da je bilo v ponedeljek po tistem, ko je bil v soboto objavljen vladni odlok za omejevanje širjenja epidemije covida-19, v cepilnih centrih po celotni Sloveniji »skoraj izredno stanje«. Pri njih so morali podaljšati delo, nekaj ljudi so morali tudi odkloniti, ker ni bilo dovolj cepiva. A bodo te cepili danes. Kot je dodal, so Nacionalni inštitut za javno zdravje zaprosili za večje dobave.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine