Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V ljubljanskem UKC izbirajo vodstvo

Dva kandidata kot favorita. Vprašanje je, ali oba izpolnjujeta zahtevane pogoje.
Čeprav naj bi bilo dogovorjeno, da bo vajeti največje slovenske bolnišnice prevzel Jože Golobič, je s svojo prijavo štrene zmešala protikandidatka. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Čeprav naj bi bilo dogovorjeno, da bo vajeti največje slovenske bolnišnice prevzel Jože Golobič, je s svojo prijavo štrene zmešala protikandidatka. FOTO: Mavric Pivk/Delo
27. 9. 2021 | 09:10
3:35
Na današnji seji sveta ljubljanskega kliničnega centra (UKC) naj bi bilo znano, kdo bo za prihodnja štiri leta prevzel vajeti ustanove. Pri izbiri strokovnega direktorja svetniki ne bodo imeli težkega dela, saj je edina prijavljena kandidatka sedanja strokovna direktorica Jadranka Buturović Ponikvar. Zaplesti pa se utegne pri odločanju za generalnega direktorja.

Preteklo sredo sta se svetu UKC predstavila kandidata za mesto generalnega direktorja: specialistka družinske in specialistka urgentne medicine ter nekdanja predsednica zdravniške zbornice dr. Gordana Kalan Živčec, ki se je v preteklosti že potegovala za ta položaj, in sedanji vršilec dolžnosti direktorja, pravnik Jože Golobič. Čeprav naj bi bilo dogovorjeno, da bo vajeti največje slovenske bolnišnice prevzel Golobič, je s svojo prijavo štrene zmešala protikandidatka. Kalan Živčečeva je v predstavitvi namreč zdramila misli menda že odločenih kandidatov, ki so zdaj v precepu, komu bodo podelili svoj glas.
 

Odločilne izkušnje


Pojavlja se vprašanje, ali Jože Golobič izpolnjuje v razpisu zahtevani pogoj o petih letih delovnih izkušenj na primerljivih delovnih mestih s področja organizacije, vodenja in upravljanja. V njegovem življenjepisu, dostopnem na spletu, namreč ni podatkov o tem, kje in kdaj je pridobil zahtevane izkušnje. Kako pravna služba ljubljanskega kliničnega centra sploh razlaga v razpisu dano dikcijo o petletnih delovnih izkušnjah na primerljivih delovnih mestih? Katera primerljiva delovna mesta so to lahko? »Skladno s sklepom bo pravna služba pripravila mnenje do seje sveta v ponedeljek,« so odgovorili v UKC.

Potrdili so še, da so v resnici na razpis za generalnega direktorja prispele tri prijave. Ena prijava je prišla z zamudo iz tujine – torej po prvem odpiranju 16. septembra, a ima žig s pravim datumom, zato so jo dodali naknadno. Kaj bo s tretjim kandidatom, za zdaj še ni znano, bo pa še danes.
 

Tri direktorice v 53 letih


Danes bo torej imelo odločilno in zelo odgovorno vlogo 11 svetnikov: Matjaž Trontelj, predsednik sveta, Alenka Bradač, Darko Čander, Nejc Kolmančič, dr. Viljem Kovač, Peter Kramberger (predstavniki ustanovitelja, to je države), dr. Marko Jug, Martin Čeh, Marko Turenšek (predstavniki zaposlenih), Rudi Dolšak kot predstavnik mesta Ljubljane in Samo Fakin, predstavnik uporabnikov. Ta se edini ni udeležil predstavitve kandidatov za vodilne funkcije.

Ne glede na to, kaj bodo svetniki sklenili, bo morala njihovo odločitev potrditi še vlada. Kdorkoli bo izbran, bo pahnjen pred zelo zahtevne naloge, spopasti se bo moral z razpadanjem klinik, pomanjkanjem zdravstvenih tehnikov, skrhanimi odnosi in podobno. Bo osemnajsti direktor po vrsti (če štejemo tudi vse vršilce dolžnosti direktorjev).

Kot zanimivost dodajmo, da je imel UKC od leta 1968, torej v zadnjih 53 letih, zgolj trikrat žensko vodstvo: Darinka Miklavčič ga je vodila kot generalna direktorica med letoma 2005 in 2009, dr. Andreja Kocijančič in Brigita Čokl pa sta bili le kratkotrajni vršilki dolžnosti direktorice.

Pri zasedbi mesta strokovnega direktorja pa od leta 1996 ženske vodijo v razmerju štiri proti tri.

Dosedanji generalni direktorji v UKC Lubljana. Infografika Delo
Dosedanji generalni direktorji v UKC Lubljana. Infografika Delo

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine