Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Ljubljani letos nekoliko manj prvošolčkov

Začetek šole: V OŠ Jožeta Moškriča je odstopil strop, za učence od 5. do 9. razreda bodo morda pouk organizirali v Centru Stožice
V ljubljanskih osnovnih šolah bo skupaj 25.091 učencev, od tega jih bo v štirih zasebnih ljubljanskih šolah skupaj 1045. Foto Jure Eržen
V ljubljanskih osnovnih šolah bo skupaj 25.091 učencev, od tega jih bo v štirih zasebnih ljubljanskih šolah skupaj 1045. Foto Jure Eržen
Andreja Žibret
31. 8. 2018 | 00:50
31. 8. 2018 | 13:01
8:00
Ljubljana – Šolskih počitnic je konec in v ponedeljek bo prag ljubljanskih osnovnih šol prvič prestopilo 2952 prvošolčkov, kar je 66 manj kot lani. Na cestah, prehodih za pešce in v bližini šol bo spet živahneje in treba bo paziti na varnost, opozarjajo policisti, redarji in člani sveta za preventivo v cestnem prometu.

V ljubljanskih osnovnih šolah bo skupaj 25.091 učencev, kar je 601 učenec več kot lani, vendar bo za tri oddelke prvošolčkov manj, je povedala vodja ljubljanskega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič. Od tega bo v štirih zasebnih ljubljanskih šolah skupaj 1045 učencev. V ljubljanskih vrtcih bo letos na novo 3501 otrok, vseh skupaj pa bo 13.052, kar pomeni 92,3-odstotno vključenost vseh predšolskih otrok, pri čemer MOL presega slovensko povprečje, ki je 80,4-odstotna vključenost.


Po šolskem letu 2021/2022 pričakujejo manj oddelkov


Fabčičeva je povedala, da so najštevilnejše generacije otrok v tretjem in četrtem razredu, iz osnovnih šol pa odhaja manj številna generacija. Tako je v osnovnih šolah več vpisanih otrok, vpis v prve razrede pa se počasi umirja. Po šolskem letu 2021/2022 se bo glede na podatke o rodnosti število oddelkov zmanjšalo. Dejala je, da zelo premišljeno začenjajo nove šolske investicije: »Letos je v ljubljanskem občinskem proračunu za šolske investicije na različnih postavkah namenjeno več kot 47 milijonov evrov, kar je približno desetkrat več kot država namenja za te investicije po vsej Sloveniji.«


Po prenovi na OŠ Jožeta Moškriča odstopil strop


Tik pred začetkom šolskega leta so imeli smolo: na OŠ Jožeta Moškriča v Novih Jaršah v Ljubljani, na kateri je potekala celovita protipotresna in energetska sanacija, je prišlo do nezgode – v drugem nadstropju je v noči s torka na sredo odstopil strop nad avlo, zato se lahko zgodi, da bodo pouk za nekatere učence za nekaj dni zamaknili, je povedala Marija Fabčič.

Ravnateljica te šole Simona Kralj je pojasnila, da pouk na šoli poteka v dveh zgradbah. Ena, v kateri imajo pouk učenci prvega triletja, je bila samo energetsko obnovljena; učilnice so urejene in pregledi opravljeni, zato bo za najmlajše učence pouk potekal normalno. Četrtošolci bodo na prvi šolski dan odšli na tabor v Kočevje, kar so načrtovali že junija in starše o tem tudi obvestili. Če bi se v drugi stavbi, kjer je odstopil strop, dela zamaknila, bodo pouk za učence od 5. do 9. razreda organizirali drugje. »Naj starše pomirim, da bodo otroci zagotovo prišli v varno šolo in da jih bomo o vsem redno obveščali,« je dejala ravnateljica šole.

V obnovi, ki se končuje, sta obe stavbi dobili novi strehi in fasadi. Obnovili so vse učilnice, avle, kabinete, namestili nove luči in elektroinstalacije, nekaj novih garderobnih omaric. Popolnoma prenovljena je tudi klet, telovadnica pa je dobila klimatsko ogrevanje in ohlajanje. V prizidku so obnovili parket, vse stene so prebeljene, več je tudi luči in svetlobe.

Fabčičeva je še pojasnila, da so v petek že imeli tehnični pregled in so že na poti do uporabnega dovoljenja. Če ne bodo do ponedeljka imeli vseh atestov strokovnjakov, bodo pouk za učence od 5. do 9. razreda za nekaj dni zamaknili, če bo treba, je še dejala.


Investicije letos še na osmih šolah


Ta mesec so končali rušitev z dozidavo šole za nove učilnico na OŠ Zadobrova, poskrbeli so tudi za zunanjo ureditev, investicija je bila vredna 2,3 milijona evrov. Skoraj tri milijone evrov je bila vredna prav tako ta mesec končana sanacija z zagotovitvijo manjkajočih prostorov na OŠ Franca Rozmana Staneta, s celovito statično obnovo. Zelo zahtevno trojno investicijo izvajajo na OŠ Maksa Pečarja v Črnučah, ki bo končana oktobra; zgradili so novo športno dvorano, ki bo namenjena tudi potrebam krajanov, poskrbeli za energetsko sanacijo in preuredili prostore stare telovadnice v učilnice in druge sodobne šolske prostore. V izvajanju je gradnja nove športne dvorane za potrebe šole in četrtne skupnosti na OŠ Vižmarje Brod, ki naj bi jo končali letos.

Prizidek na OŠ Oskarja Kovačiča, s katerim bodo zagotovili manjkajoče šolske prostore, bo predvidoma končan oktobra ali novembra. Zagotovitev manjkajočih prostorov z dozidavo trakta treh učilnic na OŠ Milana Šuštaršiča za 727.000 evrov bo predvidoma končan pred poukom po jesenskih počitnicah. Septembra naj bi končali ureditev igrišča na strehi novega prizidka na OŠ Kolezija. V pripravi je tudi zagotovitev manjkajočih šolskih prostorov z dozidavo dodatnih učilnic na OŠ Vič na Abramovi 26, kar naj bi končali letos.


Župan Janković bo odločitev o vnovični kandidaturi sporočil, ko bo pripravljen


Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da so v zadnjem desetletju v program šol in vrtcev vložili milijardo in 50 milijonov evrov. Statično so preverili vse občinske objekte, še posebno tiste, ki so bili zgrajeni pred letom 1964. Letošnji občinski proračun bo po njegovi oceni 330 milijonov evrov, rebalans bodo delali 15 oktobra; od tega je za predšolsko vzgojo in izobraževanje namenjenih 114 milijonov evrov. Na vprašanje, ali bo na lokalnih volitvah kandidiral za župana, je odgovoril, da bo »odločitev sporočil, ko bo pripravljen«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine