Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V ZDA zopet narašča število okužb

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije nove koronavirusne bolezni.
ZDA so še daleč od konca težav. FOTO: Steven Saphore/AFP
ZDA so še daleč od konca težav. FOTO: Steven Saphore/AFP
A. I., M. B., M. P. V., STA
28. 6. 2021 | 08:02
28. 6. 2021 | 19:42
10:50
19. 40 Število okužb v ZDA narašča

Analiza časnika New York Timesa ugotavlja, da so v ZDA začeli novi primeri okužb z novim koronavirusom in covida-19 naraščati tam, kjer je manj cepljenj, kar je povezano tudi s politiko. Missouri je ameriška zvezna država, kjer novi primeri najbolj naraščajo in to predvsem na republikanskem podeželju.

V povprečnem okrožju v ZDA, kjer ljudje podpirajo bivšega republikanskega predsednika ZDA Donalda Trumpa, je polno cepljenih 35 odstotkov, tam kjer podpirajo sedanjega predsednika Joeja Bidna je takih 45 odstotkov prebivalcev. Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa se je z novim koronavirusom v ZDA doslej okužilo 33,6 milijona ljudi, za covidom-19 pa ji je umrlo skoraj 604.000. V ponedeljek so v ZDA potrdili približno 3500 novih okužb in 75 smrti zaradi covida-19.

19.25 Minuli teden umrli štirje covidni bolniki, na novo potrjenih le 250 okužb

Minuli teden so v Sloveniji potrdili 250 okužb z novim koronavirusom, kar je več kot polovica manj kot teden prej. Ob koncu tedna se je v bolnišnicah zdravilo nekaj čez 70 bolnikov, število covidnih bolnikov na intenzivni negi pa se je zmanjšalo na 22. V minulem tednu so zabeležili štiri smrti zaradi covida-19, kar je pet manj kot v tednu prej.

S koncem junija se izteka kar nekaj ukrepov, ki jih je v želji po pomoči gospodarstvu in zaščiti delovnih mest uveljavilo dosedanjih osem protikoronskih zakonov. FOTO: Blaž Samec/Delo
S koncem junija se izteka kar nekaj ukrepov, ki jih je v želji po pomoči gospodarstvu in zaščiti delovnih mest uveljavilo dosedanjih osem protikoronskih zakonov. FOTO: Blaž Samec/Delo


17.31 Poklukar ob širjenju delta različice koronavirusa ponovno pozval k cepljenju

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes ponovno pozval k cepljenju proti covidu-19. Odgovorno je, da ta trenutek pristopimo k cepljenju, ki je ključni ukrep za obvladovanje epidemije, je poudaril. Posvaril je tudi pred širjenjem bolj nalezljive, delta različice novega koronavirusa. Verjame, da si nihče ne želi ponovnega zapiranja družbe.

Delta različica je trenutno glavna grožnja mirnemu poletju in normalni jeseni, je dejal Poklukar na današnji novinarski konferenci, na kateri je sicer predstavljal ključne rešitve predloga zakona o zagotavljanju investicij v slovensko zdravstvo v naslednjih desetih letih. »Z vsemi sredstvi se pripravljamo na četrti val epidemije,« je dejal. Po njegovi oceni namreč ni več vprašanje, če bo ob širjenju delta različice četrti val prišel, ampak kdaj. Z odzivom na cepljenje pristojni sicer niso zadovoljni, zato so že pred dvema tednoma začeli vzpostavitev mobilnih enot za cepljenje, s katerim »poskušamo priti do vsakega prebivalca«, je spomnil. Skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje ta teden tako preusmerjajo mobilne enote na področja, ki so slabše cepljena.
 
15.55 V BiH prvič po več mesecih brez smrtnih primerov

V Bosni in Hercegovini danes prvič po več mesecih niso zabeležili nobenega smrtnega primera zaradi covida-19. Poleg tega so v zadnjih 24 urah potrdili zgolj sedem novih okužb z novim koronavirusom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Vse nove okužbe z virusom sars-cov-2 so v BiH potrdili v Federaciji BiH. V Republiki srbski in okraju Brčko med testiranimi niso potrdili novih okužb.

V BiH je bilo najhuje zaradi epidemije covida-19 marca oziroma aprila letos. Doslej so od začetka epidemija marca lani potrdili 204.991 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 9658 covidnih bolnikov. V zadnjem mesecu v državi beležijo upad števila novih okužb. V BiH že nekaj mesecev poteka tudi cepljenje proti covidu-19, vendar v državi nimajo skupnega podatka, koliko ljudi se je doslej že cepilo.

14.13 Rusija še naprej v primežu tretjega vala epidemije

V Moskvi in Sankt Peterburgu, dveh največjih mestih v Rusiji, ki se zaradi širjenja različice delta novega koronavirusa sooča s tretjim valom epidemije, so danes znova potrdili visoko število smrti bolnikov s covidom. V ruski prestolnici je v zadnjem dnevu umrlo 124 bolnikov s covidom, v Sankt Peterburgu pa 110. V Rusiji v zadnjih tednih zaradi bolj nalezljive različice delta narašča število okužb z novim koronavirusom.

Poslabšanje epidemiološke situacije v Rusiji pripisujejo tudi počasnemu cepljenju. Kljub temu da v državi s cepivom sputnik cepijo že od lanskega decembra, je doslej prvi odmerek cepiva prejelo le 21,2 milijona od približno 146 milijonov prebivalcev.
V Moskvi so zaradi širjenja okužb znova uvedli številne omejitve. Podjetjem so naložili, da mora delo od doma opravljati 30 odstotkov zaposlenih, ki niso cepljeni, vstop v restavracije pa je dovoljen le cepljenim in tistim, ki so covid preboleli v zadnjih šestih mesecih.

10.01 V nedeljo slaba dva odstotka pozitivnih na PCR-testih

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v nedeljo opravili 648 PCR-testov, odkrili so 12 okužb s koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 1,9 odstotka. Opravili so tudi 6644 hitrih antigenskih testov. V državi je trenutno 779 aktivnih primerov okužbe s koronavirusom, hospitaliziranih je 74 oseb. Umrl ni nihče s covidom-19. Sedemdnevno povprečje se je s 37 spustilo na 32.

Po podatkih vlade je doslej covid-19 prebolelo 252.054 ljudi. S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 807.753 oziroma 47 odstotkov starejših od 18 let. Z drugim odmerkom pa je cepljenih 643.119 oziroma 37 odstotkov starejših od 18 let. Med starejšimi od 50 let je s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 534.663 oziroma 61 odstotkov, z drugim odmerkom pa je cepljenih 468.326 oziroma 53 odstotkov prebivalcev, še navaja vlada.

Po podatkih vlade je doslej covid-19 prebolelo 252.054 ljudi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Po podatkih vlade je doslej covid-19 prebolelo 252.054 ljudi. FOTO: Leon Vidic/Delo


10.00 Sindikat KS 90 poziva k zagotavljanju ustreznih pogojev dela v vročini

V Obalni sindikalni organizaciji KS 90 so danes izrazili ogorčenje zaradi pogojev dela, ki so jim »kljub ekstremnemu vročinskemu valu« izpostavljeni delavci v številnih delovnointenzivnih gospodarskih panogah. Izpostavili so gostinstvo in turizem, gradbeništvo, cestni potniški promet in druge panoge ter pozvali k zagotavljanju ustreznih razmer. V KS 90 so v sporočilu za javnost poudarili, da se vročinski val časovno ujema s hitrim odpiranjem gospodarstva po pandemiji covida-19. »Z glavo skozi zid« se po njihovem še posebej v delovnointenzivnih gospodarskih panogah z zelo okrnjenim kadrom poskuša nadomestiti zamujeno, in to »pogosto za ceno zdravja in varnosti zaposlenih«.

»Zavoljo tega bi radi opozorili, da se pri temperaturi nad 27 stopinj Celzija predvsem pri predelovalnih dejavnostih delovna storilnost z vsako stopinjo zmanjša za od štiri do devet odstotkov in da je treba v takih primerih nujno dati na prvo mesto zdravje in varnost zaposlenih, saj je to največje bogastvo vsakega delodajalca,« so zapisali.

07.59 V Italiji od danes brez policijske ure in mask na prostem

Italija je od danes v celoti območje z najnižjo ravnjo ogroženosti zaradi širjenja novega koronavirusa, kar predstavlja velik mejnik za prvo evropsko državo, ki jo je prizadela pandemija covida-19. V državi od danes tako ni več policijske ure, prav tako niso več obvezne maske na prostem. Ministrstvo za zdravje je v odloku, ki je začel veljati danes, kot tako imenovano belo območje označilo vseh 20 regij. Italija je bila dolgo simbol koronavirusne krize na Zahodu s fotografijami vojaških tovornjakov, ki so odvažali krste, in prenapolnjenih mrtvašnic v severnem mestu Bergamo. V zadnjih tednih pa se je epidemiološka slika izboljšala. Doslej so proti covidu-19 cepili tudi tretjino prebivalstva, starejšega od 12 let.

V Italiji je covid-19 terjal več kot 127.000 življenj, potrdili pa so več kot štiri milijone okužb z novim koronavirusom. FOTO: Yara Nardi/Reuters
V Italiji je covid-19 terjal več kot 127.000 življenj, potrdili pa so več kot štiri milijone okužb z novim koronavirusom. FOTO: Yara Nardi/Reuters


07.43 Bettel po vrhu EU pozitiven na novi koronavirus

Luksemburški premier Xavier Bettel je zbolel za covidom-19, potem ko se je udeležil vrha EU prejšnji teden v Bruslju, so v nedeljo sporočili iz luksemburške vlade. Bettel ima blage simptome, med njimi povišano temperaturo in glavobol. Luksemburški premier bo ostal v karanteni deset dni in bo delal od doma.

Pred tem se je v četrtek in petek udeležil vrha EU z drugimi evropskimi voditelji. Glede na fotografije vrha je bil med drugim v bližnjem stiku z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Luksemburška vlada sicer nobenega od voditeljev ni označila za bližnji stik in da bi obstajala nevarnost širjenja okužbe.
Bettel je doslej prejel le prvi odmerek cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca in bi moral prejeti drugi odmerek ta teden.

00.01 Sredi tedna se izteka vrsta ukrepov za blažitev posledic epidemije

S koncem junija se izteka kar nekaj ukrepov, ki jih je v želji po pomoči gospodarstvu in zaščiti delovnih mest uveljavilo dosedanjih osem protikoronskih zakonov. Med drugim se iztekata ukrepa povračila nadomestila plače zaradi začasnega čakanja na delo ter subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Zadnjemu se sicer obeta podaljšanje.

Subvencioniranje začasnega čakanja na delo je bil eden od prvih ukrepov, s katerimi je država že kmalu po prvi razglasitvi epidemije covida-19 lani spomladi priskočila na pomoč delodajalcem. Hkrati je tudi najbolj izdaten – od nekaj več kot 1,6 milijarde evrov izplačane pomoči za ohranitev delovnih mest od marca lani do konca maja letos je bilo za subvencioniranje čakanja na delo izplačanih 547 milijonov evrov, dodatno je država za te delavce poravnala tudi za skupaj 124 milijonov evrov socialnih prispevkov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine