Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V igri za absolutno večino najbolje kaže Roku Čeferinu

Med tremi prijavljenimi kandidati za mesto ustavnega sodnika sodeč po izjavah političnih strank po posvetovanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju najbolje kaže odvetniku Roku Čeferinu.
Največ poslanske podpore med kandidati za ustavnega sodnika uživa Čeferin. FOTO: Jure Eržen/Delo
Največ poslanske podpore med kandidati za ustavnega sodnika uživa Čeferin. FOTO: Jure Eržen/Delo
28. 5. 2019 | 16:16
28. 5. 2019 | 18:25
3:29
Ljubljana – Doslej je soustanovitelj največje odvetniške družbe po številu odvetnikov Čeferin in partnerji – pisarna ima trenutno 30 odvetnikov – prepričal že poslanski skupini SD, SMC in SAB. Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je izpostavil, da so v primeru, da ga bo predsednik republike Borut Pahor predlagal v imenovanje, pripravljeni razmisliti, a imajo še nekaj pomislekov. Glasove zanj bi prispevali tudi v Desusu, kjer pa bi podprli tudi nekdanjega vodjo vladne zakonodajne službe in nekdanjega člana NSi Janeza Pogorelca. Podpora njegove nekdanje stranke – z izvršilnega organa se je na lastno zahtevo lani umaknil ob imenovanju na mesto vodje vladne službe – zato ni presenetljiva. »Državi zelo lojalen in naklonjen,« je dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat, ki je ob tem izpostavil, da nimajo tudi nič proti Roku Čeferinu.

V iskanju 46 glasov, ki so potrebni za imenovanje v državnem zboru, pa največji politični skupini svoje karte še skrivata. V LMŠ po besedah vodje poslanske skupine Braneta Golubovića odločitve glede ustavnega sodnika še niso sprejeli, saj imajo tudi oni še »določene pomisleke«. Kakšne, ni želel razkriti, je pa izpostavil, da gre šele za prvo od posvetovanj in spomnil, da so za ustavno sodnico nazadnje imenovali Katjo Šugman Stubbs, ki pa se ni prijavila na poziv predsednika republike za zbiranje možnih kandidatov za mesto ustavnega sodnika. »Gre za pomembno funkcijo in ni primerno hiteti. Različne možnosti obstajajo,« je pojasnil še Golubović, ki je bil v svojih odgovorih podobno zadržan kot tudi vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. »Odločitev bomo sprejeli tik pred glasovanjem, nimamo preferenc,« je dejal poslanec SDS in dodal, da v tem trenutku za ustavnega sodnika ne bodo predlagali nikogar drugega.

Tretji prijavljeni kandidat za ustavnega sodnika – nekdanji novinar Marjan Lekše – med strankami ne uživa podpore. Predsednik republike lahko izbere kandidata za ustavnega sodnika izmed prijavljenih, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata, ki bi po devetletnem mandatu nadomestil sodnico Etelko Korpič Horvat. Mandat ji poteče 27. septembra. O njenem nasledniku pa bi lahko državni zbor odločali že na junijski seji.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine