Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Le predlog kandidatke za sodnico Splošnega sodišča EU

Predsednik republike bo kot kandidatko za Splošno sodišče EU predlagal Majo Brkan, o preostalih kandidaturah bodo potrebna še dodatna posvetovanja.
Predsednik republike bo nadaljeval posvetovanja o kandidatih za preostali dve funkciji, saj želi za izbrane kandidate ugotoviti, ali imajo dovolj zanesljivo podporo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Predsednik republike bo nadaljeval posvetovanja o kandidatih za preostali dve funkciji, saj želi za izbrane kandidate ugotoviti, ali imajo dovolj zanesljivo podporo. FOTO: Leon Vidic/Delo
10. 12. 2020 | 15:15
10. 12. 2020 | 15:18
1:48
Po opravljenih pogovorih z vodji poslanskih skupin je predsednik republike Borut Pahor ugotovil, da se za kandidatko za sodnico Splošnega sodišča EU v Luksemburgu obeta prepričljiva večina kandidatki dr. Maji Brkan, LL.M, izredni profesorici za pravo EU na Pravni fakulteti Univerze v Maastrichtu. Kot so še sporočili z njegovega urada, presoja, da kandidatka tako s svojim obširnim strokovnim znanjem kot izkušnjami izpolnjuje zahtevne kriterije za to funkcijo, zato jo bo predlagal kot kandidatko za sodnico Splošnega sodišča EU v Luksemburgu.

Posvetovanja o kandidatih za preostali dve sodniški funkciji – ustavnega sodnika in sodnika na Sodišču EU – pa bo še nadaljeval, saj želi za izbrane kandidate ugotoviti, ali imajo dovolj zanesljivo podporo.

Na tajnem glasovanju je za vse omenjene funkcije potrebnih zbrati vsaj 46 glasov poslancev, ki jih koalicija sicer ima, a bi nanje lahko do predvidoma januarskega glasovanja vplivali tudi poskusi zrušenja vlade Janeza Janše.

Kot smo že poročali, naj bi za ustavnega sodnika koalicijske stranke sicer imele več preferenc – o njih javno niso pripravljene govoriti –, a do nadaljnjega po naših informacijah velja, da so vse naklonjene podpori Marku Starmanu, podobno velja tudi za Sodišče EU, kjer se predvsem na željo SDS pa tudi NSi nagibajo k Verici Trstenjak, in ne k dosedanjemu sodniku Marku Ilešiču.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine