Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Desusu razščiščevali, kdo ruši stranko

Tako trojica poslancev kot predsednik sveta stranke ostajajo na položajih, a v pričakovanju novega vodstva.
Izvršni odbor Desusa ni odločal o izključitvi poslancev iz stranke. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Izvršni odbor Desusa ni odločal o izključitvi poslancev iz stranke. FOTO: Voranc Vogel/Delo
14. 5. 2021 | 19:20
14. 5. 2021 | 19:25
3:21
Izvršni odbor Desusa ni odločal o začetku postopkov za izključitev poslancev iz stranke, saj za to niso bili izpolnjeni pogoji. To sta namreč zahtevali le dve pokrajinski organizaciji, za glasovanje bi morale štiri. Kot smo poročali, je o tem generalna sekretarka Desusa Lidija Štruc že v torek obvestila znanega javnega kritika dogajanja v stranki Draga Kocbeka.

Vodja poslancev Desusa Franc Jurša je po seji izvršnega odbora ocenil, da članstvo stranke večinoma natančno ve, da brez poslanske skupine ni parlamentarne stranke. »Obstajajo pa člani stranke, neke vrste jurišniki, ki vse pred sabo podirajo, nič pa ne gradijo. Ti dejansko na terenu delajo veliko škodo,« je bil oster Jurša. V minulih izjavah je v zvezi s tem že izpostavil enega od treh kandidatov za predsednika, Srečka Felixa Kropeta. »V stranko sem vstopil zaradi interesov upokojencev in tistih, ki bodo to postali jutri. Moje delovanje ni rušenje stranke, ampak tvorno delo med članstvom in gradnja stranke,« Krope odgovarja na očitke vodje poslanske skupine.

Pred svetom stranke, ki je sledil, je Jurša izpostavil še, da bi bila tudi morebitna razrešitev predsednika sveta stranke Antona Urha, ki je napovedal, da bi v primeru odločanja o izključitvi poslancev iz stranke odstopil sam, velika napaka. Tak predlog sta nato sicer podali dve pokrajinski organizaciji, a naj bi bil predlog za uvrstitev Urhove razrešitve na dnevni red z veliko večino zavrnjen.



V Desusu sicer nadaljujejo s pripravami na volilni kongres, ki bo 19. junija in kjer naj bi izbrali novega predsednika stranke. Za to funkcijo po odstopu Karla Erjavca kandidirajo ob Kropetu, še Ljubo Jasnič in Gorazd Žmavc. Trojica poslancev, ki ni soglašala s potezami Erjavca, pa tokrat (še) ni izrazila podpore nobenemu od kandidatov. »Tisti, ki vztraja na izključitvi poslancev iz stranke in se zavzema za to, da postanemo neparlamentarna stranka, pa si ne zasluži podpore,« je kandidature sicer naslovil Jurša in s tem ciljal na Kropeta.

Kljub drugačnim napovedim in razpravi, v kateri so se posamezniki sicer spraševali, ali je bil izstop Desusa iz koalicije morebiti premalo premišljen, predloga za sprejetje takšnega sklepa ni podal nihče. Stališče, da bi pred odločitvijo potrebovali temeljito analizo, je sicer zavzela tudi trojica poslancev, ki izpostavlja, da s sodelovanjem z novim vodstvom nima težav. Njihov vodja je izpostavil, da upa, da bo novi predsednik stranke dobro začrtal delo stranke, da se bodo pogovarjali in na tej osnovi skupaj oblikovali politiko stranke.

Doslej so na poslance sicer večkrat leteli očitki, da kljub odhodu stranke v opozicijo pogosto, kot tudi ostale opozicijske stranke, glasujejo tako kot koalicijske.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine