Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V 24 urah po koroških vršacih! Že petdesetič ...

Janez Stočko se ob 20-obletnici največjega koroškega hribovskega izziva K-24 nocoj spet odpravlja na pot.  
Janez Stočko. FOTO: osebni arhiv
Janez Stočko. FOTO: osebni arhiv
22. 7. 2019 | 19:45
23. 7. 2019 | 08:48
3:21
Črna na Koroškem – Osemdeset kilometrov dolgo z okoli pet tisoč višinskimi metri po petih koroških vrhovih (Peca, Olševa, Raduha, Smrekovec, Uršlja gora) mora po pravilih kluba K-24 premagati v 24 urah. Janezu Stočku to ne bo delalo nobenih težav, saj se na pot podaja že petdesetič. S hojo je začel sinoči ob 22. uri, v centru Črne pa ga pričakujejo spet danes med sedmo in osmo uro zvečer. 

Uršlja gora. FOTO: Marko Feist
Uršlja gora. FOTO: Marko Feist


Na poti ga bo spremljal Štefan Skitek, za katerega bo to deseta ponovitev in trije novinci (Alexander, Milan in Edvard). »S sabo bo imel tekaški nahrbtnik s pijačo, malo hrane, prvo pomoč, lučko in rezervna oblačila,« je sporočila Janezova življenjska in planinska partnerica Romana Oštir.  

62-letni hribolazec, po poklicu kovač, načrtuje dva počitka (na Smrekovcu in na Grohatu). Največji koroški hribovski izziv je premagal že v vseh letnih časih, po njem je vodil več kot trideset novincev. V enem zamahu je prehodil Koroško planinsko pot (220 kilometrov, 14.000 višinskih metrov), Karavanke od tromeje do Slovenj Gradca, Tržiško T 24, Pohorje in Košenjak.

»Prejšnji teden sva se vrnila s Finske, kjer sva prehodila 560 kilometrov in zapolnila verzel na severu. Tako imava prehojeno pot sever-jug Evrope od North Capa do Bjelovarja, skupno nekaj več kot 5700 kilometrov, drugo leto pa od tam nadaljujeva proti Grčiji,« pravi Romana Oštir. »Hribi so Janezov način življenja in vir energije,« še doda sogovornica. 

Zimski vzpon. FOTO: Osebni Arhiv
Zimski vzpon. FOTO: Osebni Arhiv


Prvi, ki je premagal koroški hribovski izziv je bil leta 2000 Mežičan Alfonz Prevorčič Fonza. Pot, za katero bi preračunano iz planinskih vodnikov potrebovali 30 ur normalne planinske hoje, je premagal v 18 urah in 33 minutah. Prva ženska, ki ji je to uspelo, pa je bila Ravenčanka Veronika Viltužnik. Nekateri se na pot podajo sami, drugi s spremljevalci, ki jim na dogovorjena mesta prinesejo hrano in suha oblačila ter obliže za žulje, tretji v skupini ... »Človek se na taki poti sooči sam s seboj,« je prepričan Stočko, ki se bo v zgodovino K-24 zapisal kot človek, ki je prvi prehodil pot tudi pozimi. 

Tisti, ki izziv premagajo, se v lokalu sredi Črne vpišejo v klubsko knjigo. Kontrol ni, vse je prepuščeno planinski etiki. Načrtovalci kluba (Marijan Lačen, Dušan Štrucl Dixi in Milan Savelli) so želeli izziv, ki ga ne zmore opraviti vsakdo, a hkrati ni tako zahteven, da bi ga zmogli le ekstremisti. Klubskih pravil od ustanovitve pred dvajsetimi leti niso v ničemer spreminjali. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine