Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ustavno sodišče ni ustavilo referenduma o končanju življenja

Zahtevo za začasno zadržanje, ki sta jo vložili SDS in NSi, so ustavni sodniki zavrnili, zadevo bodo obravnavali absolutno prednostno.
Ustavno sodišče je predlog za začasno zadržanje izvajanja izpodbijanega akta, ki sta ga vložili SDS in NSi, zavrnilo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ustavno sodišče je predlog za začasno zadržanje izvajanja izpodbijanega akta, ki sta ga vložili SDS in NSi, zavrnilo. FOTO: Leon Vidic/Delo
21. 5. 2024 | 13:05
22. 5. 2024 | 16:07
2:07

Volivci se bodo najverjetneje 9. junija, ob evropskih volitvah, na posvetovalnem referendumu lahko izrekali o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Ustavno sodišče je namreč predlog za začasno zadržanje, ki sta ga vložili SDS in NSi, zavrnilo. Hkrati je sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno. Torej je storilo enako kot pri predlogu o referendumu o uporabi konoplje.

Referendum o zakonski ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je po mnenju obeh opozicijskih strank v nasprotju z ustavo, predvsem z njenim 17. členom, ki pravi, da je človekovo življenje nedotakljivo. Predstavniki SDS in NSi so ob vložitvi zahtev opozarjali, da je tematika pomembna tudi z moralnega vidika in še, da je referendumsko vprašanje prazno, saj za njim ni konkretnih zakonskih predlogov in rešitev, o katerih bi državljani lahko odločali. 

Podobne pomisleke so izrazili tudi zakonodajno-pravna služba državnega zbora in več pravnikov, ki menijo, da ne bi smelo biti nobenega dvoma, kaj obsega vprašanje ter čemu bodo volivci pritrdili ali kaj zavrnili.

Sodniki so sklep sprejeli s petimi glasovi proti štirim. Proti so glasovali ddr. Klemen Jaklič, dr. Rajko Knez, dr. Rok Svetlič in Marko Šorli, ki so podprli zadržanje, za pa dr. Neža Kogovšek Šalamon, dr. Špelca Mežnar, dr. Katja Šugman Stubbs, dr. Matej Accetto in dr. Rok Čeferin.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine