Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Podaljšana veljavnost vozniških in prometnih dovoljenj

Nujne avtomehanične in servisne storitve se še lahko opravljajo.
Do nadaljnjega ni mogoče opraviti tehničnega pregleda. FOTO: Oste Bakal
Do nadaljnjega ni mogoče opraviti tehničnega pregleda. FOTO: Oste Bakal
A. S.
17. 3. 2020 | 09:15
17. 3. 2020 | 11:47
3:12
Vlada je z odlokom od jutri, 18. marca od polnoči začasno prepovedala delovanje šol za voznike. Hkrati je začasno do 16. maja podaljšala veljavnosti tistih vozniških dovoljenj, katerih veljavnost poteče do 16. aprila 2020.

Z odlokom je bilo že včeraj začasno prepovedano izvajanje tehničnih pregledov in vseh drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil. Poleg samih pregledov to pomeni, da ni mogoče podaljšati prometnih dovoljenj, ki sicer veljajo še 30 dni po izteku.

Prometna dovoljenja so že doslej večinoma izdajali pooblaščeni izvajalci tehničnih pregledov, samo redki pa so se za to opravilo oglasili na upravnih enotah. Ker so tudi te zdaj odprte samo za življenjsko pomembne primere, prometnih dovoljenj začasno ne izdajajo, enako že velja tudi za vozniška dovoljenja.

Zavarovalnice so svoje enote skladno z vladnimi ukrepi zaprle v ponedeljek, 16. marca. V Zavarovalnici Triglav so zaprte vse poslovne enote, obiski strank v njih niso možni. Stranke naprošajo, da za uporabo storitev ali komunikacijo z zavarovalnico uporabljajo izključno elektronske in telekomunikacijske poti, saj imamo vzpostavljene rešitve za sklepanje zavarovanj, obravnavo škod in podobno tudi na daljavo. Za informacije o zavarovanjih lahko stranke pokličejo svojega zastopnika ali mu pošljejo e-sporočilo.

Tudi v Zavarovalnici Sava so prešli na delo na daljavo; obljubljajo, da se bodo potrudili, da bo delovni proces tudi v tem času potekal kar se da nemoteno. Zavarovanja je moč skleniti in podaljšati po telefonu in po elektronski pošti. Opozarjajo pa, da bodo zaradi nekoliko okrnjenega delovanja morda nastajali časovni zamiki pri obravnavi škodnih zahtevkov.

Vlada je z odlokom začasno prepovedala tudi delo v tahografskih delavnicah. Veljavnost certifikatov ADR za prevoz nevarnega blaga, ki jim veljavnost poteče od uveljavitve odloka do 16. aprila 2020, se podaljša do 16. maja 2020.

Med ustavljenimi storitvenimi dejavnostmi so tudi servisi. V sekciji avtoserviserjev pri OZS so pristojnim resorjem predlagali, da naj bi ob ustavitvi javnega potniškega prometa na cestah in tirih dežurnim službam, ki bi to želele, omogočili servisiranje vozil za nujne službe, kot so gasilci, policija, zdravstveno osebje in podobni. Izjeme seveda ne bi veljale za avtopralnice, kleparje, ličarje ali vulkanizerstva, ki bi imeli ob zaključku zimske sezone veliko dela. Dva serviserja sta medtem že spraševala, ali smeta popraviti vozilo zdravnika/zdravnice.

Vlada se je na pripombe že odzvala. Ker je javni potniški promet začasno prepovedan, avtomehanične in servisne storitve pa so nujno potrebne, te lahko še naprej opravljajo delo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine