Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ursula von der Leyen poslala poziv, seja vlade bo jutri

Imena kandidatov za evropske komisarje predsednica evropske komisije pričakuje do 30. avgusta.
Stara nova predsednica Ursula von der Leyn je članice danes le pozvala k posredovanju imen kandidata in kandidatke za komisarski položaj. FOTO: Johanna Geron/Reuters
Stara nova predsednica Ursula von der Leyn je članice danes le pozvala k posredovanju imen kandidata in kandidatke za komisarski položaj. FOTO: Johanna Geron/Reuters
25. 7. 2024 | 12:40
25. 7. 2024 | 18:18
1:55

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je danes le poslala napovedano pismo državam članicam, v katerim jih je zaprosila za imena kandidatov za evropskega komisarja. Kot rok za odgovor pa je postavila datum 30. avgust. Pogovore s komisarskimi kandidati namerava začeti sicer že sredi prihodnjega meseca.

Slovenska vlada je sicer upala, da bo pismo prispelo že prej, saj je hotela Tomaža Vesela kot slovenskega kandidata potrditi že včeraj, na zadnji sprva predvideni redni seji pred poletnimi počitnicami, a to lahko skladno s slovensko zakonodajo stori šele po pozivu. Zdaj se bo sestala še enkrat – jutri, pričakovati pa je, pa da bodo za ta namen za vsaj en dan počitnice pred začetkom jeseni prekinili tudi parlamentarci, ki se jim bo Vesel predstavil pred pristojnim parlamentarnim odborom. Njihovo glasovanje za vlado sicer ni zavezujoče.

Von der Leynova je sicer navedla, da si želi kandidatko in kandidata, a ji pri tem Slovenija ponovno ne bo ustregla. Od članic, ki bodo predlagale obstoječe komisarje oziroma komisarke, tega ne pričakuje.

Kot so sporočili iz Bruslja, posameznih postopkov za zdaj ne bodo komentirali.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine