Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Urška Šefman, Zvezda – Uspeh se skriva v detajlih

V Zvezdi se bo zgodil družbeni eksperiment brez osebnih telefonov.
Ljudje, ki čutijo hvaležnost, so lepi, pomirjujoči in skoraj nikoli v konfliktih. S takimi ljudmi vedno najdeš mirno rešitev. FOTO: Osebni arhiv
Ljudje, ki čutijo hvaležnost, so lepi, pomirjujoči in skoraj nikoli v konfliktih. S takimi ljudmi vedno najdeš mirno rešitev. FOTO: Osebni arhiv
30. 5. 2024 | 19:00
3. 6. 2024 | 11:03
4:33

Gostja nove epizode serije Supermoč je poslovno uspešna, kreativna in pogumna Urška Šefman, ki jo ne le slovenska, temveč tudi evropska javnost prepoznava kot žensko dovršenega okusa in naprednega mišljenja. Je ustanoviteljica in direktorica kavarn in slaščičarn Zvezda, ki prav gotovo predstavljajo nove in naprednejše norme v tej panogi.

V podkastu Supermoč je spregovorila o 25-letnem obdobju slaščičarne Zvezda, pomembnosti interierja, razvitosti kavarniškega življenja pri nas in v tujini, nujnosti trajnostne rabe hrane in tudi o hvaležnosti, lepoti bivanja. V podkastu je obljubila avtorici pričujočega članka in podkasta, da bo upoštevala idejo in uvedla kavarniški dan »brez telefona«.

Zvezda praznuje 25 let

»Pred natanko 25 leti sem se odločila, da bom pod imenom Zvezda postavila kavarno in začela ustvarjati novo zgodbo. Takrat sem študirala tržno komuniciranje na FDV. Vedno me je sicer zanimal notranji dizajn, a nisem bila uspešna na sprejemnih izpitih za arhitekturo in sem študij končala na FDV. A sem vseskozi tudi opazovala svojo babico, ki je bila odlična kuharica, se od nje učila in ob vsaki priložnosti pekla, kuhala. Vzljubila sem ustvarjanje v kuhinji. In tako se je pred 25 leti pokazala priložnost za prevzem lokala na stičišču Wolfove in Kongresnega trga in moja odločitev je bila zelo spontana. Vedela sem, kaj želim ustvariti – prostor, kjer se bomo srečevali, družili in uživali v dobrih slaščicah,« se spominja Urška Šefman, ki bo za vse goste 3. junija pripravila poseben kavarniški dan.

Napake so bile moje odlične poslovne lekcije

Urška Šefman je hitro spoznala, da dovršenost ponudbe za poslovni uspeh ali preživetje ni dovolj; k temu je treba dodati izjemno veliko mero podjetniškega znanja, ki pa ga ni imela: »Imela sem vizijo, a sem hitro spoznala, da poleg vizije potrebuješ tudi poslovne in ekonomske veščine. Naučila sem se skozi napake in napačne odločitve, predvsem v smislu organizacije in vodenja podjetja. Prvih pet let je bilo res težkih, a je bila to ena najboljših šol. Učila sem se ne le strokovnih veščin, ampak tudi osebne rasti,« je v podkastu Supermoč orisala Urška Šefman.

Nagrade in priznanja

Delo Urške Šefman ni ostalo neopaženo, saj jo zaradi Zvezde pozna skorajda vsa Slovenija – in tudi tujina. Je namreč prejemnica nekaterih prestižnih mednarodnih nagrad. »Dobila sem več nagrad, med drugim nagrado francoskega šampanjca, ki jo podeljujejo ženskam, ki so pogumne in uresničujejo svoje vizije skozi delo in trud,« je povedala Šefmanova.

»Dodana vrednost v Zvezdi so detajli. Gre za kvaliteto surovin, način izdelave, predstavitev in celovit pristop. Vse mora biti na visokem nivoju – od surovin do osebnega stika s strankami. Pomembno je, da se zavedamo, kako smo med seboj prepleteni in soodvisni,« je pojasnila Urška Šefman.

Kavarniška kultura

Kavarniško življenje je bilo v Evropi vselej živahno. Bilo je stičišče različno mislečih in neredko tudi kraj zabave in avantgarde. Na vprašanje, kako živahno je zdaj kavarniško življenje in katero mesto je najboljši zgled kavarniškega življenja, je Urška Šefman odgovorila brez oklevanja: »Pariz,« in nadaljevala: »Meni je zelo blizu zaradi kavarn, saj imajo širok spekter različnih ambientov in ponudbe. Tudi Ljubljana ponuja veliko lepih prostorov, vendar pa opažam, da danes ljudje več časa preživijo na telefonih, kar vpliva na kakovost druženja. Upam, da bomo znova odkrili vrednost osebnih stikov.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine