Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Upokojenci nezadovoljni z odgovori

Javno pismo: Ali so starejši nevredni (pravega) odgovora?
Ko gre za pokojnine, vedno zmagajo posamični interesi in »se kupčka s sredstvi, ki jih obvladujejo posamezna ministrstva in drugi odgovorni deležniki«, so kritični v sindikatu upokojencev. Foto Bakal Oste
Ko gre za pokojnine, vedno zmagajo posamični interesi in »se kupčka s sredstvi, ki jih obvladujejo posamezna ministrstva in drugi odgovorni deležniki«, so kritični v sindikatu upokojencev. Foto Bakal Oste
4. 9. 2019 | 08:00
3:11
Ljubljana – Sindikat upokojencev Slovenije je že v začetku junija napisal javno pismo predsedniku vlade, v katerem predlaga oziroma zahteva izredno uskladitev pokojnin. In to za 7,2 odstotka, sicer bodo upokojenci trajno oškodovani. Prejeti odgovor opisujejo kot brezčuten in birokratski.

Po odgovoru, ki so ga pripravili na direktoratu za delovna razmerja in pravice iz dela (ta deluje v okviru ministrstva za delo), sklepajo, da so »člani sindikata, starejši, nevredni odgovora«. Menijo namreč, da pismo, ki so ga prejeli, vsebuje vsem znane ugotovitve o tem, zakaj ni bilo zakonskega usklajevanja pokojnin, kaj je bilo v preteklih letih narejeno glede te ureditve, da so bile zagotovljene pokojnine v višini 530 evrov vsem, ki so dosegli zakonsko določene pogoje. Upokojenci znamo brati in poslušati, poudarjajo, toda »niti z eno besedo nismo prejeli odgovora na naše predloge in zahteve«.

Problemov sistema zdravstvenega zavarovanja in dolgotrajne oskrbe vlade v preteklih desetletjih niso zmogle ali niso hotele odpraviti, čeprav ne zadevajo samo starejših, temveč vse prebivalce. Tudi če so bili zakonski predlogi pripravljeni, jih vlade niso uresničile. Ker vedno zmagajo posamični interesi, ker gre za to, da »se kupčka s sredstvi, ki jih obvladujejo posamezna ministrstva in drugi odgovorni deležniki«, so kritični v sindikatu upokojencev, ki ga vodi Francka Ćetković.


V sindikatu niso zadovoljni z utemeljitvami


Direktorat v odgovoru navaja, da je treba zahteve in ukrepe, vključno z usklajevanjem pokojnin, vedno presojati z vidika javnofinančne vzdržnosti pokojninskega sistema in spoštovati fiskalna pravila, ki določajo obseg izdatkov. Da je vlada v zadnjih letih znotraj okvirov zagotavljala več sredstev tudi za upokojence, da so bili varčevalni ukrepi pri usklajevanju pokojnin že odpravljeni, da so se pokojnine v zadnjih treh letih usklajevale celo bolje, kot je zahtevala zakonodaja, in da si bodo v prihodnje prizadevali zagotoviti usklajevanje pokojnin v skladu z zakonodajo. Kot še pišejo na direktoratu, je samo letos za izplačilo letnega dodatka zagotovljeno 140 milijonov evrov, kar je 17 milijonov več kakor lani, in tudi aktivnosti v zvezi s spremembami pokojninske zakonodaje sledijo (v grobem rečeno) podaljšanju delovne aktivnosti, in drugič, zagotavljanju primernega dohodka za varno starost in s tem za izboljšanje socialnega položaja upokojencev.

Teh utemeljitev sindikat upokojencev ne sprejema. Vlado poziva, naj pripravi ustrezne odločitve na njihove predloge in zahteve in jih sporoči do 19. festivala za tretje življenjsko obdobje, ki bo prve tri oktobrske dneve v Ljubljani.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine