Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Tusk Cerarja označil za »trdnega Slovenca in odgovornega Evropejca«

Predsednik vlade na delovnem obisku gosti predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.
Sprehod predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja in predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska po Ljubljani. FOTO: Matej Družnik
Sprehod predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja in predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska po Ljubljani. FOTO: Matej Družnik
Vili Einspieler
6. 5. 2018 | 17:47
6. 5. 2018 | 21:04
5:57
Ljubljana - Predsednik evropskega sveta Donald Tusk se je danes strinjal s premierjem Mirom Cerarjem, da mora vrh EU in Zahodnega Balkana v Sofiji potrditi evropsko perspektivo regije. Sogovornika sta se strinjala, da varnost na Balkanu pomeni varnost v Evropi.

Cerar je ocenil, da smo v prelomnem obdobju, v katerem se bomo morali skupno odločiti, ali bomo države Zahodnega Balkana dokončno integrirali v EU in evroatlantske povezave ali pa nam to ne bo uspelo in bodo te države ubrale svojo pot. Cerar se zavzema za prvi scenarij, ker drugi ne bi bil v prid stabilnosti in miru v regiji. V kontekstu priprave na vrh EU in Zahodnega Balkana, ki bo 17. maja v Sofiji, je Cerar še izpostavil pomen demokratičnih vrednot in vladavine prava.



Tusk je izpostavil, da je Slovenija vedno odločno podpirala evropsko perspektivo Zahodnega Balkana in da je do ponovne oživitve širitvenega procesa prišlo tudi po njeni zaslugi. Tusk je prepričan, da bo Slovenija tudi v prihodnje ostala na tej poti. Po njegovih besedah bodo na vrhu v Sofiji razpravljali o medčloveškem, infrastrukturnem in digitalnem povezovanju regije. V Sofiji se bodo po pričakovanjih evropski in regionalni voditelji tudi obvezali na skupne aktivnosti, katerih cilj bo učinkovito soočanje z aktualnimi izzivi, kot so migracije, varnost, geopolitični razvoj in dobrososedski odnosi.

Nujen pravočasen odziv na krepitev migracij

Cerar je opozoril na ponovno povečanje števila migrantov na balkanski poti. Po mnenju Donalda Tuska si je treba prizadevati za krepitev sodelovanja na področjih skupnega interesa, kot so migracije, reforma azilnega sistema in varnost. Cerar je izkoristil današnji delovni obisk Donalda Tuska v Ljubljani tudi za predvolilno sporočilo potencialnim volivcem, da ni nepomembno, kdo bo v prihodnje vodil Slovenijo.

Glede migracijske in azilne politike je predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, opozoril na nujnost koordiniranega pristopa na evropski ravni. Spomnil je, da je bila za zaprtje balkanske migrantske poti zaslužna tudi Slovenija, ki jo je v prizadevanjih podpiral tudi predsednik evropskega sveta. Po njegovem je potreben skupen in pravočasen odziv na opazno krepitev števila migrantov, pri čemer Slovenija vseskozi sodeluje z državami Zahodnega Balkana.

Slovenija je zgodba o uspehu

Po Cerarjevih besedah sta se s Tuskom dotaknila tudi večletnega finančnega okvira EU po letu 2020 in prenove območja evra. Cerar se zaveda, da se bo po izstopu Velike Britanije iz EU obseg sredstev, tudi za Slovenijo, nekoliko zmanjšal. To pa ne pomeni, da bomo pristali na kakršno koli drastično zmanjšanje sredstev, zmanjšanje mora biti razumno, postopno in takšno, da se lahko Slovenija še naprej razvija in živi, kot smo zastavili.

Cerar je predsedniku evropskega sveta predstavil tudi notranjepolitične razmere v Sloveniji, ki se pripravlja na volitve. Tusku je zagotovil, da bo Slovenija v tem času, ko vlada vodi tekoče posle, ohranila politično in ekonomsko stabilnost, vse zadeve pa bodo normalno funkcionirale. Ni nepomembno, po njegovih besedah, kdo bo v prihodnje vodil Slovenijo, ki bi morala ostati proevropsko usmerjena ter spoštovati demokratične vrednote in vladavino prava. Sklenil je z besedami, da lahko Evropa tudi v tem času računa na Slovenijo, ki potrebuje EU tako kot EU Slovenijo.

Ni pa se hvalil le Cerar, ki je med drugim izpostavil tudi visoko gospodarsko rast in zmanjšanje stopnje brezposelnosti, temveč je svoj lonček pristavil tudi Tusk, kot da je bil njegov delovni obisk tudi v funkciji predvolilne kampanje. Tusk, ki je svojo izjavo v celoti podal v slovenščini, je tako Cerarja označil za trdnega Slovenca in odgovornega Evropejca. Po njegovih besedah to dela Cerarja za izjemno zahtevnega, vendar tudi konstruktivnega partnerja. Izrazil je prepričanje, da je Slovenija pod Cerarjevim vodstvom postala zgodba o uspehu, to je stabilna in zanesljiva država.

Spor s Hrvaško bo uspešno rešen

Čeprav je Tusk prišel v Slovenijo zgolj nekaj dni po ustni obravnavi v povezavi s postopkom Slovenije proti Hrvaški zaradi nespoštovanja odločitve arbitražnega sodišča o meji med državama, ki je potekala na evropski komisiji, na novinarski konferenci ne Tusk ne Cerar nista izrekla niti besede o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško. Če zanemarimo Tuskovo izjavo, da se veseli obiska Pirana, ki ga spominja na njegov domači kraj.

Po novinarski konferenci sta se namreč Cerar in Tusk odpravila v Piran, kjer je Cerar le povedal, da je na pogovorih Tuska seznanil z dogajanjem na področju implementacije arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Prepričan je, da se bo mejni spor med državama na koncu uspešno rešil.

V zvezi z Zahodnim Balkanom je Cerar še spomnil, da je na minulem vrhu predsednikov vlad in drugih visokih predstavnikov držav SEECP na Brdu pri Kranju izpostavil, da sedanja in bodoča integracija EU kot celota stoji in pade na demokratičnih vrednotah in vladavini prava. Po njegovem Slovenija razume izzive regije in lahko prepriča druge države članice EU, zakaj je širitev pomembna. Cerar je izpostavil tudi nedavno Tuskovo balkansko turnejo, na kateri je predsednik evropskega sveta sporočil državam v regiji, da je EU najbolj zanesljiv partner Zahodnega Balkana in da bo težka pot v EU vredna napora balkanskih držav.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine