Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Turizem brez enkratne pomoči, vrača se subvencioniranje krajšega delovnika

Vlada je objavila nov predlog interventega zakona.
Vsak prebivalec Slovenije bo prejel 120 evrov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Vsak prebivalec Slovenije bo prejel 120 evrov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
16. 6. 2021 | 14:30
16. 6. 2021 | 17:19
4:04
Nova različica predloga interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu je hladen tuš za turistično panogo. Skupna vrednost predvidenih pomoči se je od prejšnjega tedna skrčila s 408 na 287 milijonov evrov, kar pomeni, da zakon ne predvideva več enkratnega dodatka za izpad prihodkov za turizem v skupni vrednosti 43 milijonov evrov.

image_alt
Novi državni bon naj bi bil vreden 120 evrov


V Turistično gostinski zbornici Slovenije so na takšnim predlogom po skoraj treh mesecih usklajevanj razočarani, saj kot opozarjajo, je bil ukrep enkratne pomoči namenjen najbolj ogroženim podjetjem v panogi. Sprva je bilo namreč predvideno, da bo pomoč v višini desetih odstotkov izpada prihodka prejel vsak, ki je imel lani za več kot desetino prilivov manj kot leto prej. Ministrstvo za gospodarstvo je nato to merilo znižalo na 65-odstotni padec prihodka, zdaj tega sploh ni več v zakonu. V njem prav tako ni več izredne pomoči v obliki temeljnega mesečnega dohodka, za kar je bilo predvidenih 50 milijonov evrov.

V predlog zakona pa se vrača podaljšanje državnega subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, ne pa tudi čakanja na delo. Skrajšani delovni čas bi bil subvencioniran do 30. septembra, vlada pa bi lahko ukrep podaljšala do konca leta. Skupaj je za to predvidenih 20 milijonov evrov.
 

V proračunu ni denarja


Na ministrstvu za gospodarstvo pojasnjujejo, da je problematika likvidnosti in s tem posredno pomoči za ponovni zagon turizma za zanje zelo pomembna. »Glede na dejstvo, da ukrep zaradi pomanjkanja proračunskih virov ni več zajet v predlog interventnega zakona, si prizadevamo likvidnost v turizmu zagotoviti preko drugih razpoložljivih virov, predvidoma kohezijskih, pri čemer bodo potrebne določene prilagoditve samega ukrepa. Želimo pripraviti enostaven ukrep, ki bo po vsebini in načinu izvedbe čim bolj podoben ukrepu, ki je bil prvotno predviden z zakonom. V ta namen želimo še letos zagotoviti 30 milijonov evrov, pri čimer računamo tudi tvorno sodelovanje službe vlade za razvoj in kohezijsko politiko in ministrstva za finance,« odgovarjajo na ministrstvu.
 

Boni ostajajo


Za pomoč turizmu v predlogu zakona ostaja izdaja turističnih bonov, ki jih bo mogoče porabiti za turistične, gostinske, športne in kulturne dejavnosti, vsak prebivalec Slovenije pa bo prejel 120 evrov. Skupaj to znese 230 milijonov evrov.

Prav tako lahko turizem in druge dejavnosti, ki zaradi epidemije dalj časa niso smele poslovati, računajo na pomoč države pri izplačilu regresa za letni dopust zaposlenim. Država naj bi primaknila 1024 evrov na zaposlenega, izplačila pa naj bi izvedla do 20. oktobra. Blaž Cvar iz sekcije za turizem in gostinstvo opozarja, da je to prepozno, saj je treba regrese izplačati do konca meseca. Poudarja še, da so boni selektiven ukrep, medtem ko je bil črtani predlog enkratnega nadomestila za izpad prihodka za najbolj prizadete, ki so ga predlagali v panogi, bolj sistemski in sorazmeren.

V zakonu ostajajo 3,7 milijona evrov pomoči upravljavcem žičnic, milijon evrov za filmsko in avdiovizualno industrijo ter 7,5 milijona evrov za industrijo srečanja in dogodkov, ki vključuje povračila v višini 80 odstotkov upravičenih stroškov zaradi odpovedi ali 60 odstotkov zaradi omejene izvedbe dogodkov v povezavi z epidemijo.
 
Vlada je odločanje o prejšnji različici interventnega zakona prejšnji teden zamaknila zaradi nezadovoljstva gospodarstva in turistično-gostinske panoge. V petek so se nato predstavniki vlade sestali z vsemi deležniki, zdaj pa predlagali opisano verzijo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine