Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Tudi nižje številke na področju migracij napovedujejo politične manipulacije

V prvem delu leta so številke nedovoljenih prehodov meje nekoliko nižje kot lani, velika večina migrantov še vedno prihaja iz Hrvaške.
Obmejna patrulja enot policijske uprave Kočevje. FOTO: Vornac Vogel/Delo
Obmejna patrulja enot policijske uprave Kočevje. FOTO: Vornac Vogel/Delo
5. 8. 2024 | 05:00
7:58

V nadaljevanju preberite:

Po neuradnih informacijah je zelo verjetno, da bo decembra znova za pol leta podaljšan notranji nadzor na meji s Hrvaško, saj južna soseda še naprej zavrača pomoč pri varovanju zunanje schengenske meje. Ne glede na nižje številke pa v koalicijskih vrstah pričakujejo, da bo stranka SDS tudi po poslanskih počitnicah migrantsko vprašanje enako intenzivno izrabljala za nabiranje političnih točk. Določbe evropskega pakta o migracijah in azilu se bodo začele v slovensko zakonodajo prenašati jeseni, decembra pa mora Slovenija poročati evropski komisiji o napredku.

Najnovejši podatki policije kažejo, da je nedovoljenih prehodov meje nekoliko manj kot v lanskem primerljivem obdobju. V prvih sedmih mesecih leta je bilo 25.775 nedovoljenih vstopov na notranjih mejah, lani v istem obdobju 26.856. Lani je policija na vseh notranjih mejah skupaj evidentirala 60.587 nedovoljenih vstopov, večina od tega, kar 96 odstotkov, pa odpade na Hrvaško.

V koalicijskih vrstah opažajo, da je stranka SDS vprašanje političnega izkoriščanja migracij, ko so številke relativno nizke in ko niso zasedene kapacitete v azilnih domovih, zamenjala za izkoriščanje romske problematike.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine