Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Tržaški občinski svetnik razburja z zemljevidom Italije s priključenim delom Slovenije, Istro in Dalmacijo

Marjan Šarec in slovensko zunanje ministrstvo sta svetnikovo dejanje ostro obsodila.
Tržaški občinski svetnik je razburil z zemljevidom Italije. FOTO: Lorenzo Giorgi/Facebook
Tržaški občinski svetnik je razburil z zemljevidom Italije. FOTO: Lorenzo Giorgi/Facebook
A. I.
5. 6. 2019 | 12:28
5. 6. 2019 | 14:25
3:13
Tržaški občinski svetnik Lorenzo Giorgi je ob dnevu republike, ki ga v Italiji praznujejo 2. junija, na družbenem omrežju facebook objavil zemljevid Italije s priključenim delom Slovenije ter Istro in Dalmacijo, poroča Primorski dnevnik. »Naša Italija«, je napisal in pričakovano razburil dobršen del javnosti. Slovensko zunanje ministrstvo je njegovo potezo danes ostro obsodilo in poudarilo, da ne prispeva k dobrososedskim odnosom.

Na zemljevidu so v italijanska ozemlja vključeni tudi del Slovenije, Istra, Dalmacija, Korzika, del Provanse in kanton Ticino. Gre za ozemlja, ki jih je Italija nekoč imela za svoja. Gre v bistvu za ozemlja, ki jih je Italija nekoč imela za svoja; to pa sega v čase pred nastankom italijanske republike, katere ustanovitev so praznovali v nedeljo, še piše Primorski dnevnik

»Stališča v smeri zgodovinskega revizionizma so v nasprotju s temeljnimi načeli evropske ureditve, tovrstna dejanja pa ne prispevajo k dobrososedskim odnosom in sožitju med narodoma,« je v sporočilu za javnost zapisalo slovensko zunanje ministrstvo. Dodali so, da Slovenija zavrača in obsoja ozemeljske zahteve, izražene v objavi. Pričakujejo, da bodo politični predstavniki sosednje Italije ravnali v skladu s skupnimi evropskimi vrednotami in vladavino prava.



Podobno se je kot navaja STA odzval tudi premier Marjan Šarec. Spomnil je, da je bil zelo kritičen do izjav predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, ko je ta govoril o »italijanski Istri, Dalmaciji in Reki«, in da njegovega opravičila ni sprejel, ker da ni bilo iskreno.

»Vse take poskuse in akcije je treba obsoditi. To ne pomeni, da se odnosi med državama slabšajo. Nikakor ne. Je pa treba povedati, kaj nas moti. In take zadeve ne samo, da nas motijo, ampak so pravzaprav nož v srce,« se je ob robu pobude Tri morja v Ljubljani odzval slovenski premier.

Občinski svetnik iz vrst desnosredinske stranke je od prejšnjega tedna pristojen za evropske projekte. V okviru prerazporeditve pristojnosti znotraj občinske uprave župana Roberta Dipiazze je pred tem izgubil resor za trgovino, še navaja Primorski dnevnik

Slovensko in hrvaško politiko ter javnost je s podobnimi izjavami razburil že predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani, član iste stranke kot tržaški svetnik, ki je februarja v Bazovici dejal, »naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine