Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Državni svet ostaja še brez predsednika

Ker nihče izmed treh kandidatov ni prejel absolutne večine, je sledil še drugih krog ... A tudi v njem ne Lotrič ne Školč nista dobila dovolj glasov.
V 40-članskem državnem svetu je 22 predstavnikov lokalnih in 18 predstavnikov funkcionalnih interesov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V 40-članskem državnem svetu je 22 predstavnikov lokalnih in 18 predstavnikov funkcionalnih interesov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
12. 12. 2022 | 14:01
12. 12. 2022 | 18:24
4:01

Več kandidatov je še do zadnjega lobiralo za mesto predsednika državnega sveta, a so na koncu kandidature do obravnave te te točke vložili le direktor Komunale Novo mesto iz vrst SDS Bojan Kekec (predlog Interesne skupine lokalnih interesov), direktor družinskega podjetja Lotrič Meroslovje Marko Lotrič (predlog Interesne skupine delodajalcev) in glavni tajnik Zveze za tehnično kulturo Slovenije Jožef Školč (Interesna skupina negospodarskih dejavnosti).

A ker nihče izmed kandidatov ni prejel absolutne večine glasov v prvem krogu, so državni svetniki v drugem krogu vnovič odločali o Lotriču in Školču, ki sta v prvem krogu zbrala največ glasov. Ponovno sta bila prekratka – Lotrič je prejel 12 glasov, Školč pa 15. Kandidacijski postopek za predsednika bodo državni svetniki tako morali ponoviti. Po krajšem posvetu znotraj interesnih skupin so državni svetniki odločili, da bodo sejo prekinili in nadaljevali postopek v ponedeljek.

Do takrat pa je pričakovati vnovična lobiranja in usklajevanja, pri čemer ne bo nepomemben tudi položaj podpredsednika.

Kekec je v nagovoru poudaril, da je treba državni svet na vsak način ohraniti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Kekec je v nagovoru poudaril, da je treba državni svet na vsak način ohraniti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Nekdanjemu predsedniku LDS, ministru za kulturo in predsedniku državnega zbora Školču ni pomagalo niti, da je ostal edini kandidat levesredine, saj sta tako župan Zagorja Matjaž Švagan kot ljubljanski podžupan Dejan Crnek odstopila od kandidature. To so sogovorniki opisovali tudi kot poskus konsolidacije levesredine okoli Školča, a nihče si ni upal napovedati, ali lahko v prvem ali drugem krogu dobi absolutno večino glasov za izvolitev. »Če bom dobil vaše zaupanje in podporo sem bom trudil, da bom delal v skupno dobro in da bomo podpirali vse različne inciative ter morebiti tudi zaustavili kakšno od napačnih določitev. Če pa ne bom dobil podpore, bom počel taisto, za to sem tudi kandidiral v državni svet,« je sicer poudaril Školč v svojem nagovoru in dodal še, da bi si za generalnega sekretarja želel nekoga, ki že ima izkušnje s tem.

Možnosti ukinitve državnega sveta, ki jo zagovarja tudi največja koalicijska stranka Gibanje Svoboda, pa se je dotaknil Lotrič, ki odgovor vidi v politično neobremenjenem delovanju in zastopanju interesov, za kar je bil tudi državni svet ustanovljen. Zavzel se je tudi za njegovo proaktivno delovanje. »Da ne bo edina naloga državnega sveta veto, ki bo vsled večine v državnem zboru brez učinka,« je še povedal Lotrič, ki bo predčasno predal vodenje svojega podjetja, če bo izvoljen.

Kekec pa je v nagovoru poudaril, da je treba državni svet na vsak način ohraniti. Navedel je, da izhaja tradicije antičnega Rima. »To je tako kot, da bi na pravni fakulteti želel ohraniti rimsko pravo,« je komentiral Kekec pozive po ukinitvi državnega sveta in dodal, da je prav, da je delovanje interesnih skupnosti transparentno.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine