Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Tri mesece bo ministrstvo začasno vodil Jernej Pikalo

Premier Marjan Šarec je ponujeni odstop kulturnega ministra Dejana Prešička sprejel, vendar ocenil, da sindikati in zaposleni na ministrstvu pri tem ne bi smeli odpirati šampanjcev. 
Jernej Pikalo bo začasni kulturni minister. FOTO: Jože Suhadolnik
Jernej Pikalo bo začasni kulturni minister. FOTO: Jože Suhadolnik
Barbara Eržen, Sandra Hanžič
28. 1. 2019 | 06:00
28. 1. 2019 | 19:49
8:10
Ljubljana – »Javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo mene in mojih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi, ki – kot bi rekel Prešeren – 'dobro v srcu mislijo'. Tega pa ne morem dopustiti, saj nisem brezčuten človek, kot so me nekateri (mediji) želeli prikazati,« je v sinočnjem pismu predsedniku vlade Marjanu Šarcu zapisal Dejan Prešiček in pri tem še nanizal uspehe svojega dosedanjega dela. S ponujenim odstopom je končno odločitev o svoji usodi na položaju ministra za kulturo položil v Šarčeve roke. Ta je dopoldne vendarle presodil, da so očitane kršitve o uporabi službenega vozila v zasebne namene ter o izvajanju mobinga nad podrejenimi prehude, da bi delo lahko nadaljeval. 

Premier je uvodoma izrekel sožalje družini pokojnega, ki je bil zaposlen na kulturnem ministrstvu. Njegovo tragično smrt je označil kot povod za dogajanje v prejšnjem tednu. »Predsednik SD mi je dal odgovorno in težko nalogo, da sem moral sam presoditi, kakšna naj bo ministrova usoda. O tem sem veliko premišljeval.«

FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec

 

Dejan Prešiček je poleg zahtev za odstop v zadnjih dneh dobil tudi več izrazov podpore od kulturnih institucij in posameznikov, ki so hvalili njegovo učinkovitost. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Dejan Prešiček je poleg zahtev za odstop v zadnjih dneh dobil tudi več izrazov podpore od kulturnih institucij in posameznikov, ki so hvalili njegovo učinkovitost. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Pol koraka storil že Prešiček


Poudaril je, da je dilemo deloma rešil že minister s svojim sinočnjim pismom, vendar njegovim dosežkom ne more oporekati, saj je zvišal proračun za kulturo. »Ne morem pa mimo dejstva, da so odnosi na ministrstvu toliko skrhani, da se pravzaprav ne da več delati v tej zasedbi. Ne predstavljam si, kako bi sedanja vodilna ekipa lahko vodila ministrstvo naprej, zato odstop sprejmem. Še zlasti zaradi umirjanja tamkajšnje situacije, zaradi vrnitve nekega normalnega stanja,« je odločitev še pojasnil premier.

Hkrati od stranke SD pričakuje, da bo čim prej predlagala novega (stalnega) ministra in državnega sekretarja, ki bo nasledil Jana Škoberneta, nekdanjega poslanca SD. Posloviti se bo moral tudi drugi državni sekretar Vojko Stopar, dolgoletni uslužbenec na ministrstvu, ki je opravljal to funkcijo že med letoma 2002 in 2004. 

Ker je bilo že v prejšnjem mandatu na ministrstvu 74 prijav mobinga, za kar minister v odhajanju ni odgovoren, je Šarec ocenil še, da ne sindikati ne zaposleni ob tej njegovi odločitvi ne bi smeli odpirati šampanjcev, ampak bi se morali zazreti vase. Na novinarska vprašanja na posebni tiskovni konferenci ni odgovarjal. 

Šarec od stranke SD pričakuje, da bo čim prej sporočila ime novega kandidata za ministra in državnega sekretarja, dežurni gasilec je Pikalo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Šarec od stranke SD pričakuje, da bo čim prej sporočila ime novega kandidata za ministra in državnega sekretarja, dežurni gasilec je Pikalo. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

SD za svojim ministrom in začenjajo izbor novega za ministra


V SD so že prejšnji teden napovedali, da bodo premierovo odločitev spoštovali in da ta »ne bo vzrok za prepir znotraj koalicije«, in podobno je prvak SD Dejan Židan ponovil tudi danes, ko je povedal, da odločitev v stranki spoštujejo in da so že začeli iskati novega ministrskega kandidata, ki bo po začasnem mandatu nasledil Jerneja Pikala. Ob tem se je Prešičku zahvalil za ukrepe, ki so ponovno izboljšali položaj slovenske kulture.



Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je povedal, da se v stranki o vseh pomembnih odločitvah posvetujejo in so se tudi o tej odločitvi. Na vprašanje kdaj, Golubović ni hotel odgovoriti. V največji vladni stranki pričakujejo, da si bo novo vodstvo ministrstva za kulturo skupaj z zaposlenimi prizadevalo uresničevati cilje, ki jih je postavil dosedanji minister, in sicer do konca mandata. 

Karl Erjavec, prvak Desusa, ki je ga je predsednik vlade okaral z besedami, da ga je zmotilo, da so ministri komentirali dogajanje, se je odzval na to le z besedami: »Potem pa ne bom več govoril, če preveč govorim.« Prvak SMC Miro Cerar pa je ocenil, da ima kot predsednik parlamentarne in koalicijske stranke pravico ter dolžnost komentirati aktualno politično dogajanje. Verjame pa, da je predsednik vlade glede dogajanja na ministrstvu za kulturo dobro premislil in sprejel pravo odločitev.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je navedla, da se ob dogajanju glede Prešička niso veliko oglašali, in sicer predvsem zato, ker po njenih navedbah ne uživajo v tuji nesreči in ker včasih koalicijski partnerji prehitro komentirajo, preden se zadeve razčistijo.

Violeta Tomić iz Levice je povedala, da kot predsednica odbora za kulturo pričakuje, da kultura postane osrednja tema te vlade. »Odnosi, upam, da se bodo razčistili in da bo preiskava pokazala, kaj se je dogajalo.«

Prvak NSi Matej Tonin pa je odstop označil za razumno potezo, saj minister v danih okoliščinah ne bi več zmogel normalno in kakovostno opravljati svojega dela. V NSi si želijo, da bi bil njegov naslednik nekdo, ki bo znal vzpostaviti dialog med zaposlenimi in počasi sanirati zadeve, ki so se v odnosih med njimi nabrale.
 

Zadeve je treba raziskati in rešiti


Za ponedeljek je Dejan Prešiček sklical tudi svet delavcev ministrstva, na katerem je pričakoval, da mu bodo podrejeni v obraz povedali, kaj jih moti. Predsednik sindikata delavk in delavcev ministrstva za kulturo Gregor Lesjak, ki včeraj ni hotel komentirati ministrove odstopne izjave, je to storil že v petek, ko je v odprtem pismu premieru sporočil, da z ministrom »ne morejo več sodelovati« in naj ga »nemudoma zamenja«.

Predsednik sindikata kulture in narave Glosa Mitja Šuštar je sinoči dejal, da sam ponujeni odstop ni dovolj, ampak je očitane zadeve treba raziskati in rešiti v korist zaposlenih na ministrstvu. »Zadeve na ministrstvih kot tudi pri vseh drugih delodajalcih je treba urediti tako, da delavci ne bodo več žrtve trpinčenja in podobnih zavržnih dejanj,« je dejal. Ne glede na to, ali je Prešičkov ponujeni odstop upravičen ali ne, morajo nevzdržne razmere na ministrstvu, ki se vlečejo še iz prejšnjih mandatov, čim prej urediti.

Frančišek Verk. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Frančišek Verk. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Tudi Frančišek Verk, predsednik sindikata državnih organov, zadevo postavlja v širši kontekst neurejenih odnosov na delovnih mestih.

»Šikaniranje, ki človeka dobesedno spravi k psihiatru ali v invalidski pokoj, se v javnem sektorju povečuje in pristojne smo na to opozarjali,« poudarja sogovornik, ki je poudaril, da so v sindikatu že pred njegovim prihodom opazili, da razmere niso dobre. To je navsezadnje pokazalo tudi 74 prijav mobinga v letu 2017.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine