Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Trditve vlade, da novela izboljšuje varstvo voda, so strašljive

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta tokrat govorila o referendumu o vodi.
Ali Žerdin in Janez Markeš opozarjata na sporne prakse pri noveli zakona o vodah. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ali Žerdin in Janez Markeš opozarjata na sporne prakse pri noveli zakona o vodah. FOTO: Leon Vidic/Delo
M. B., video: Voranc Vogel
7. 7. 2021 | 16:42
7. 7. 2021 | 16:47
3:37
Do referenduma o zakonu o vodah nas loči še nekaj dni. Na prvi dan glasovanja je na volišča odšlo okoli 24.000 ljudi. A prišlo je do številnih zapletov, je opozoril Delov komentator Ali Žerdin. Omenil je zelo dolge vrste na nekaterih voliščih, zmanjšanje števila volišč, kjer je mogoče predčasno glasovanje, problematično pa je zlasti dejstvo, da je ministrstvo za delo domovom starejših občanov obvestila o možnosti predčasnega glasovanja poslalo izjemno pozno. 

Janez Markeš meni, da naštete nepravilnosti predstavljajo velik problem. Referendum je bil v osnovi mišljen kot postopek, ki bi bil transparenten in v široki javni razpravi, ki bi obelodanila vse argumente za in proti, je pojasnil. Meni, da so bile motnje in kršitve na vsakem koraku. »Zakon je že napisan tako, da proizvaja meglo, v katero so zapakirani črkovni hrošči,« je povzel Markeš. 



Oteževanje prebivalcem domov za ostarele, da volijo, ponovno in še bolj jasno izkazuje problem odnosa do starejših, je opozoril Žerdin. V prejšnjih letih se je starostnike vedno pravočasno obveščalo, je spomnil. Starostniki so že v zadnjem letu in pol najbolj ogroženi in žrtev največje tragedije v Sloveniji med pandemijo, meni Žerdin. 

Markeš je opozoril, da se tudi na družbenih omrežjih dogajajo blokade nasprotnikov zakona. »Pritiski bodisi lobijev bodisi stranke SDS, so strahoviti, postavlja se vprašanje, ali ob teh postopkih sploh še lahko govorimo o poštenih volitvah,« se sprašuje Markeš. Celo nacionalna televizija naj bi na soočenjih ministru Andreju Vizjaku čas odmerjala drugače kot nasprotnikom zakona. Že sam izbor datuma sredi poletnih počitnic je sporen, je opozoril.

image_alt
Zapleti tudi pri glasovanju iz tujine


»Gre za to, da  želimo ohraniti vrednoto naše obale, naših voda, dostopnosti do njih: torej skupnega dobrega,« je strnil Markeš. »Proti zakonu so se izrekli strokovnjaki, SAZU, geologi, geografi … to bi moder voditelj moral upoštevati že v zakonodajnem postopku,« je dodal. Žerdin dodaja, da prave javne razprave ni bilo, ker je bil zakon sprejet po hitrem postopku, da pa je bil zakon sprejet po hitrem postopku ni bilo nobenega argumenta, razen interesov posameznikov, ki bi radi pozidali priobalni pas.
 

Argumenti zagovornikov so lažni


Petina volivcev se mora izreči proti zakonu, da ta pade, kar je visok kvorum, je spomnil Markeš in opozoril, da je vlada propagando za zakon financirala kar iz državnih sredstev. Žerdina skrbi, da se ljudje ob dolgih vrstah na voliščih obrnejo, zaradi česar kvorum morda ne bo dosežen. Markeš se boji, da če bi referendum padel, bi vlada videla, da si to lahko privošči in po hitrem postopku sprejela še več podobnih zakonov. 



»Strašljive so zlasti trditve zagovornikov zakona, da novela izboljšuje varstvo voda,« je opozoril Žerdin. Zakon namreč dejansko ukinja regulacijo, z zniževanjem regulacije, pa ni mogoče koristiti vodnim virom, je opozoril. Da vladni argumenti niso le netočni, temveč tudi lažni, se strinja tudi Markeš, ki opozarja, da je politična kultura padla na absolutno dno. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine