Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Tomaž Vesel gladko čez parlamentarno sito, opozicija konstruktivna

Kandidat vlade Roberta Goloba za evropskega komisarja se zavzema za realni zeleni prehod in nadzorovane migracije.
Tomaž Vesel pred člani parlamentarnega obora za zadeve EU.  FOTO: Črt Piksi/Delo
Tomaž Vesel pred člani parlamentarnega obora za zadeve EU.  FOTO: Črt Piksi/Delo
8. 8. 2024 | 12:04
8. 8. 2024 | 13:34
3:54

Sredi parlamentarnih počitnic in po tem, ko je kandidat za evropskega komisarja Tomaž Vesel že opravil vsebinske predstavitve pri vrhu obeh opozicijskih strank, se je danes predstavil še odboru za evropske zadeve v državnem zboru. Za to, da postane formalni kandidat Slovenije, se moral predstaviti državnemu zboru, mnenje pristojnega odbora pa ne zavezuje vlade pri nadaljnjih korakih.

Po opravljeni razpravi je njegovo kandidaturo podprlo devet poslancev, nihče na ni bil proti.

Vesel se je ob začetku predstavitve vnaprej opravičil, da ne bo mogel odgovoriti na vsa vprašanja, ki bi se lahko porodila članom odbora, saj da tovrstna priprava ni mogoča. Ko bo znano, kateri resor bo dobil v evropski komisiji, se bo še enkrat predstavil parlamentarcem, napovedal pa je tudi redno udeležbo na sejah odbora za evropske zadeve.

Vesel se zaveda, v Sloveniji obstaja ena koalicija, na nivoju EU pa druga koalicija, kjer pomembno vlogo igrajo evropski poslanci iz SDS in NSi, zato si bo prizadeval najti konsenz o vseh stvareh, ki se tičejo delovanja EU.

Čestital je podpredsednicama v svojih političnih skupinah, Ireni Jovevi v skupini Renew in Romani Tomc iz Evropske ljudske stranke. Računa na sodelovanje z vsemi evropski poslanci iz Slovenije: »Ni nas veliko, zato moramo toliko bolj sodelovati.«

V predstavitvi je Vesel biografsko naštel vse svoje domače in tuje kompetence. Dejal je, da je v zadnjih 25 letih sodeloval pri nastajanju nekaterih pravnih aktov EU, kjer je bil med soavtorji obsežnih monografij s področja prava EU. Izpostavil je svoj »zelo dobri vpogled v različne podsisteme države, lokalnih skupnosti in EU«.

Za zeleni realizem

Zaveda se, da bodoča evropska komisija ne bo začela s točke nič, ampak bo v pomembni meri nadaljevala začeto delo. Med nevralgičnimi točkami razvoja EU je na prvem mestu omenil konkurenčnost prostora EU, ki da je največji strukturni problem EU. Evropska gospodarska skupnost po njegovem deluje v pogojih nelojalne globalne konkurence, pomanjkanja delovne sile po vsej Evropi, zaznaven pa je vztrajni tehnološki zaostanek EU.

Druga nevralgična tema je zeleni prehod. »Način izvedbe potrebuje razmislek v smeri zelenega realizma. Nujna je poenostavitev zakonodaje,« meni Vesel. Oblikovanje obrambne unije je logična in potrebna, prav tako tudi oblikovanje socialnega modela EU ter ukvarjanje z revščino. Naslovil je še demografijo, ko jo je treba podpreti z novimi finančni instrumenti.

Migracije so po njegovem zaskrbele ljudi, na drugi strani pa je bilo opaziti neznosno lahkost obravnave te teme. EU je sprejela pakt o migracijah, ki ga je označil za izraziti kompromis, ki ga bo treba dograditi. Zavzel se je za zakonite migracije in njihovo usmerjanje.

»Večji del kariere sem preživel za delo v javno korist. Vse, kar sem se naučil, lahko udejanjim na položaju evropskega komisarja. Imam motivacijo za delo v javno korist,« je Vesel strnil motive za prevzem prestižne politične funkcije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine