Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Toli bo mejo prečkal z letalom

Zaradi okoliščin se bo vzorec Triglavskega ledenika na poti v Peking v Irkutsku poslovil od ekipe.
Ekipa misije Triglavski ledenik v Peking ob Bajkalskem jezeru. Od leve proti desni: Tomaž Kejžar (AMZS), Alena Milkovič, Ciril Komotar, Marko Šalamun in Rok Trček. FOTO: Arhiv PLU
Ekipa misije Triglavski ledenik v Peking ob Bajkalskem jezeru. Od leve proti desni: Tomaž Kejžar (AMZS), Alena Milkovič, Ciril Komotar, Marko Šalamun in Rok Trček. FOTO: Arhiv PLU
21. 1. 2022 | 11:00
2:42

Gostitelji olimpijskih iger so neomajni: Vsi ljudje in tovor, ki so namenjeni na prizorišče olimpijskih iger, morajo na Kitajsko brez izjeme prispeti preko mednarodnega letališča v t. i. »olimpijski mehurček« v Pekingu. To je obveljalo tudi za akterje naše potujoče Misije: Triglavski ledenik v Peking. Kljub dolgotrajnim pogajanjem in kljub vsej potrebni dokumentaciji se bo morala ekipa, ki je vzorec ledenika pripeljala skoraj do kitajske meje, posloviti od dragocenega tovora in Toli (Triglav Olympic Legendary Ice) se bo vkrcal na letalo v Irkutsku in samostojno nadaljeval misijo proti Pekingu.

Snovalca misije, Pivovarna Laško Union in Olimpijski komite Slovenije sta predvidela možnost logističnih težav zaradi sprememb režimov na mejnih prehodih in nizkih temperatur, zato je zdaj jasno, da bo treba izvedbo projekta prilagoditi.

Po naporni poti čez Sibirijo je ekipa, ki jo vodi Ciril Komotar za volanom hibridnega vozila, včeraj prispela v Irkutsk, najbližje rusko mesto z mednarodnim letališčem ob meji s Kitajsko. Od tu bodo Tolija predvidoma v ponedeljek, 24. januarja, pospremili na letalo proti Pekingu, kamor bo ponesel trajnostno sporočilo misije ter dobre želje našim olimpijskim športnikom. Tam ga bo sprejela organizacijska ekipa komiteja ZOI na Kitajskem in predstavniki OKS ter ga prepeljali v olimpijsko vas.

image_alt
Ledeniki so ključni za treninge, stiska vse večja

Ekipa Studia Peking, ki je s Tolijem premagala 11.500 kilometrov, napornih zlasti čez širno Sibirijo, se bo po uradnem slovesu od Tolija na ledu ob ruskem narodnem parku Tunkinsky odpravila do Bajkalskega jezera. Naslednji teden se bo vkrcala na letalo, avtomobila pa bodo nazaj v Slovenijo poslali posebej.

Spremembo potovanja bodo upoštevali tudi pri izračunu skupnih izpustov CO2, ki bodo nastali z organizacijo in izvedbo projekta. Čeprav se bodo skupni izpusti zaradi tega deloma povečali, bo projekt zaradi premišljene zasnove pustil pozitiven okoljski odtis. S posaditvijo 13.000 dreves bo razogljičen za večkratnik količine izpustov, ki bodo nastali z vsemi aktivnostmi. Je tudi na dobri poti, da doseže svoj namen, ozaveščanje o globalnem segrevanju, njegovih uničujočih posledicah za okolje in obstoj zimskih športov, saj so partnerji misije z izobraževalnimi vsebinami naslovili več kot 1,2 milijona ljudi in zabeležili več kot 5000 olimpijskih korakov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine