Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

To je 100 najvplivnejših Slovencev leta 2017

Po vrsti športnih presežkov je Goran Dragić zdaj prejel še naziv najvplivnejšega Slovenca.
Goran Dragić na lanskem evropskem prvenstvu v košarki FOTO: Reuters
Goran Dragić na lanskem evropskem prvenstvu v košarki FOTO: Reuters
M.K.
25. 4. 2018 | 07:50
25. 4. 2018 | 09:23
4:50
Po vrsti športnih presežkov, ki jo je kronala zlata medalja za Slovenijo na lanskem evropskem prvenstvu v košarki, kjer je prejel tudi naziv najkoristnejšega košarkarja tega prvenstva, je kapetan za Slovenijo zlate košarkarske reprezentance Goran Dragić zdaj prejel še naziv najvplivnejši Slovenec za leto 2017. In tega je bil iskreno vesel. »Vsak športnik hoče biti zgled. Ta naziv najvplivnejšega Slovenca za leto 2017 pa je nekaj posebnega, ker ni povezan le z mojim košarkarskim znanjem, temveč tudi z mojo osebnostjo,« je med drugim dejal v intervjuju za Obraze 100, kjer je lestvica danes tudi objavljena.

Posebnost tokratne lestvice 100 najvplivnejših Slovencev je, da na njenem vrhu kraljujejo športniki. Na drugem mestu je košarkar Luka Dončić, tretja je alpska smučarka Ilka Štuhec, četrti predsednik Uefe Aleksander Čeferin, peti selektor zlate košarkarske reprezentance Igor Kokoškov, šesti pa vratar Atletica Madrid Jan Oblak.

Na lestvici so poleg športnikov tudi politiki, podjetniki, gospodarstveniki, znanstveniki, sindikalisti, kulturniki, novinarji in televizijski voditelji, humanitarni delavci, medijski lastniki in direktorji – med njimi je na 34. mestu tudi predsednik uprave FMR Stojan Petrič.

Med vplivnimi dva Delova kolumnista


Na 25. mestu na lestvici je dr. Kozma Ahačič, jezikoslovec in literarni zgodovinar ter Delov kolumnist, ki ste mu bralci Dela lani podelili naziv Delova osebnost leta. Ker je tudi soustanovitelj portala Fran, je Uroš Urbas v Obrazih 100 o njem med drugim zapisal: »Dokazal je, da lahko prav z digitalizacijo približa slovenščino vsakomur. Če ste do zdaj guglali, kaj pomeni določena beseda in kako se pravilno napiše, zdaj lahko franate. Na spletnem naslovu Fran niso samo slovarji, ampak je to po zaslugi dr. Ahačiča celovit portal priročnikov slovenščine: slovarji, zgodovinske slovnice, pravopis in svetovalnica.«

Ni pa dr. Kozma Ahačič edini Delov kolumnist, ki se je uvrstil na lestvico. Na njej je tudi astrofizičarka dr. Andreja Gomboc na 32. mestu. Lani je sodelovala pri izjemnem odkritju gravitacijskih valov in med olimpijske zmagovalce poslala svojega študenta Alekseja Jurco, prvega Slovenca, ki je zmagal na katerikoli naravoslovni olimpijadi.

Lestvica 100 najvplivnejših
Lestvica 100 najvplivnejših


Najvišji politik na lestvici Pahor

Med politiki je najvišje na lestvici na osmem mestu zmagovalec lanskih predsedniških volitev in predsednik republike Borut Pahor. Na 19. mestu pa je Pahorjev izzivalec v lanski predsedniški tekmi Marjan Šarec, kamniški župan in predsednik Liste Marjana Šarca, ki ga sedanje raziskave javnega mnenja pred letošnjimi junijskimi volitvami uvrščajo med pretendente na položaj predsednika vlade. Na 28. mestu pa je predsednik SDS Janez Janša, ki se prav tako poteguje za premierski položaj. Predsednik vlade v odstopu Miro Cerar je 35. na lestvici. Predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan, ki je po raziskavah javnega mnenja prav tako v tekmi za položaj predsednika vlade na letošnjih volitvah, je na lestvici najvplivnejših Slovencev leta 2017 na 96. mestu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine