Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Težave zaradi vetra, jutri možni snežni zameti in vetrolomi

V noči na ponedeljek se bo veter še krepil, zlasti v jutranjih urah. Burja bo na izpostavljenih mestih dosegala hitrosti do 140 kilometrov na uro.
Najbolj bo snežilo na Kočevskem in Notranjskem, drugod bo snega manj. FOTO: Jože Suhadolnik
Najbolj bo snežilo na Kočevskem in Notranjskem, drugod bo snega manj. FOTO: Jože Suhadolnik
STA, B. T.
22. 1. 2023 | 10:45
22. 1. 2023 | 22:54
2:12

Zaradi močnega vetra je Agencija za okolje (Arso) tudi za danes izdala oranžno vremensko opozorilo za večino države. Veter je težave povzročal že sinoči, predvsem na ilirskobistriškem, kjer so sunki burje podrli več dreves. Še bolj vetrovno bo jutri, ko je ob sneženju pričakovati tudi snežne zamete in vetrolome.

Danes bo po napovedih Arsa pretežno oblačno in vetrovno, ponekod bo rahlo snežilo, v noči na ponedeljek pa se bo veter še krepil, najmočnejši bo v jutranjih urah. Burja bo na izpostavljenih mestih dosegala hitrosti do 140 kilometrov na uro. Na Bovškem, pod Karavankami in v višjih legah severovzhodne Slovenije bodo hitrosti severovzhodnika med 70 in 100 kilometrov na uro.

Zjutraj se bodo krepile tudi padavine. Do jutrišnjega večera bo na Kočevskem in Notranjskem zapadlo od 30 do 50 centimetrov večinoma suhega snega. Drugod bo snega manj, v Pomurju bo deževalo. Arso ob tem opozarja, da bo veter gradil snežne zamete, možni bodo tudi vetrolomi. »Bodite pozorni in pripravljeni,« so zapisali na Twitterju.

Veter je težave povzročal že v soboto zvečer, predvsem na ilirskobistriškem. Sunki burje so podrli več dreves, v Kilovčah je podrto drevo obviselo na električnem daljnovodu. Zaradi iskrenja daljnovoda so delavci Elektra Primorske začasno odklopili elektriko, gasilci PGD Ilirska Bistrica pa so drevo razžagali in umaknili. Sunek burje je v Ilirski Bistrici odkril tudi del ostrešja stanovanjske hiše.

Policisti odsvetujejo nenujne poti

»V noči na ponedeljek bo nekatere dele države zajelo močnejše sneženje, na Primorskem in Notranjskem naj bi jutri do večera zapadlo celo do 50 centimetrov snega. Ponekod bo zaradi močnega vetra poleg snežnih zametov, ki jih bo zanašalo na cesto, zelo zmanjšana tudi vidljivost. Voznikom zato svetujemo previdnost oziroma priporočamo, da se v tem času ne odpravljate na pot, če to ni res nujno potrebno!« sporočajo policisti.

Ob tem opozarjajo tudi na varnostno razdaljo, ki je v takšnih razmerah izjemno pomembna. Mogoči bodo zastoji, vozniki tovornih vozil pa lahko v času sneženja pričakujejo prepoved vožnje.

Voznikom svetujejo še, da ne pozabijo na lopato, orodje za čiščenje snega in veliko strpnosti. »V avtu imejte dovolj goriva, na pot pa se odpravite pravočasno in nikakor brez zimske opreme. Obvezno vnaprej preverite prometne razmere na relaciji, na katero se podajate,« svetujejo policisti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine