Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Teš pridobila dovoljenje za uvoz premoga, a ne išče dobavitelja

Velenjska občina je sporočila, da zahteva in vztraja, da se v Tešu kuri izključno šaleški premog.
FOTO: Dokumentacija Delo
FOTO: Dokumentacija Delo
STA
2. 4. 2019 | 15:36
2. 4. 2019 | 16:03
2:56
Termoelektrarna Šoštanj (Teš), ki je te dni pridobila dovoljenje Agencije RS za okolje (Arso) za uvoz premoga, ne išče dobavitelja za ta uvoz, saj ta v letnih in srednjeročnih poslovnih načrtih družbe ni načrtovan, so za STA danes povedali v Tešu. Zatrdili so, da njihova strategija temelji na izrabi lignita iz Premogovnika Velenje.

Za dovoljenje za uvoz premoga je Teš zaprosil le z namenom zmanjšanja tveganj za zagotavljanje stabilnega delovanja elektrarne v prihodnje, so še dodali v Tešu.

Velenjska občina pa je sporočila, da zahteva in vztraja, da se v Tešu kuri izključno šaleški premog. Ogorčeni so, da je omenjena agencija izdala sklep, da Teš za morebitno uporabo tujega premoga ne potrebuje niti novega okoljevarstvenega soglasja niti študije o vplivih novega energenta na okolje.
 

»V Šaleški dolini imamo premoga dovolj«


»Kot lokalno skupnost bi nas morali v zvezi s tem zaprositi za soglasje. Prav tako pa odločno nasprotujemo, da bi Teš uporabljal tuj premog. V Šaleški dolini imamo premoga dovolj,« navajajo na velenjski občini.

Spomnili so tudi, da so pristojni v času izgradnje šestega bloka Teša zagotavljali, da je velenjskega lignita dovolj. Vsak uvoz bi po oceni občine pomenil dodatno obremenitev njihovega okolja.

»Prav tako so ves čas zagotavljali, da bo deloval samo blok 6. Danes ugotavljamo, da istočasno deluje tudi blok 5, s slabšim izkoristkom, večjo porabo premoga in večjimi negativnimi vplivi na naše okolje. Očitno je, da je potreba po električni energiji iz Teša večja, kot jo lahko proizvede blok 6, in da sta tako Teš kot Premogovnik Velenje za energetsko oskrbo Slovenije še kako potrebna,« pojasnjujejo na občini.

Poudarili so tudi, da lokalne skupnosti v Šaleški dolini nikoli niso pristale na istočasno delovanje blokov 5 in 6, na kar so v preteklosti že opozarjali. Če bi šaleški premog uporabljali bolj preudarno, tveganja za morebiten izpad proizvodnje električne energije zaradi pomanjkanja premoga v Tešu niti ne bi prepoznali, menijo na občini.

Agencija za okolje je Tešu izdala sklep, da za mešanje lignita z uvoženim premogom ne potrebuje novega okoljevarstvenega soglasja, tudi študije o vplivih novega energenta na okolje jim ni treba izvesti. Iz sklepa izhaja, da so v Tešu predvideli, da naj bi vsak dan do Šoštanja pripeljal vlak s 1200 tonami premoga, ki bi ga nato 60 tovornjakov prepeljalo do deponije.

Teš je agencijo za uvoz premoga zaprosil konec lanskega leta.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine