Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Strunjan spet pod vodo

Močne padavine so povzročile poplavljanje v Istri, na Vipavskem in na območju Ljubljanskega barja. V torek popoldne in v noči na sredo je pričakovati ponovitev.
Strunjan pod vodo. FOTO: Facebook
Strunjan pod vodo. FOTO: Facebook
7. 12. 2020 | 11:57
7. 12. 2020 | 13:30
2:38
»Napovedi ob razglašenem oranžnem alarmu so bile pravilne. Močan dež je zajel večji del zahodne Slovenije, obenem se je v gorskem delu  začel taliti sneg. Prišlo je do razlitja reke Reke na ilirskobistriškem območju, rek v Polhograjskem hribovju in drugod na Gorenjskem.

Poplavila je tudi Gradaščica, padavine pa so se nato umaknile proti zahodu,« je pojasnil Andrej Golob, dežurni hidrolog z agencije za okolje.  Poplavili sta še Vipava in Dragonja.  Danes in jutri bo višina vode predvidoma upadala, vztrajala pa bodo še jezera v kraškem zaledju Ljubljanice.

image_alt
Pretoki rek se bodo večinoma ustalili


»Ponovno bo do izrazito močnih padavin prišlo v torek popoldne oziroma v noči na sredo,« napove sogovornik, ki pričakuje, da bo za območje Ljubljanskega barja, Vipavske doline in jugozahodne Slovenije spet razglašen oranžni alarm.
 

Občina na pomoč zaradi poplav


Pod vodo so se včeraj in danes ponovno znašla območja doline Dragonje in Strunjana, kjer se že več let ob močnejših jesenskih padavinah spopadajo z enakimi težavami.  

»Opozarjali smo že od torka, a tolikšne količine vode nismo pričakovali,« pravi Robert Zirnstein, poveljnik piranske civilne zaščite. »Odnašalo je betonsko zidovje, cesta proti mejnemu prehodu v Sečovljah je bila povsem poplavljena in smo jo včeraj do danes zgodaj zjutraj povsem zaprli. Pravkar rešujemo vozilo, ki je obtičalo v vodi,« našteva. 

»Tokrat bi težko za poplave okrivili samo neočiščene vodotoke. Dejstvo je, da če se združita jugo, plima in močne padavine, voda, ki napolni kanal Roje, udari v dolino in jo poplavi,« komentira Gianfranco Giassi.  Rešitev bi bila le naložba v povečanje pretočnosti prepustov in namestitev črpalk, ki bi sproti odvajale vodo.  »Gostilna v središču kraja, skupaj s trgovino in okoliškimi hišami pa bodo do tedaj ob močnih nalivih v težavah,« doda.

S piranske občine so sporočili, da bodo pomagali vsem prizadetim občanom pri odpravljanju posledic poplav.  Skupaj z javnim podjetjem Okolje Piran bodo prečrpavali padavinske vode in čistili blato z objektov.  Vsi, ki potrebujejo pomoč, lahko pokličejo na telefonsko številko 031 672 713, na voljo za prevzem so tudi protipoplavne vreče.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine