Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Starejšim prijazna podjetja imajo prihodnost

Katalog ukrepov: Od promocije in varovanja zdravja do različnih dobrih izkušenj in obvladovanje starostne nediskriminacije
Mojstrska dela v gradbeništvu. Foto Roman ŠŠipić
Mojstrska dela v gradbeništvu. Foto Roman ŠŠipić
21. 11. 2018 | 16:30
21. 11. 2018 | 17:59
2:39
Ljubljana - Ker se zavedanje o pomembnosti aktivnega staranja delovne sile krepi, "raste" tudi (slovenski) katalog ukrepov za upravljanje starejših zaposlenih, ki je bil te dni posodobljen in razširjen; tudi z novimi dobrimi praksami in izkušnjami.

K že obstoječim 60 ukrepom so v katalogu dodali nova področja o promociji in varovanju zdravja, vanj umestili tudi dobre prakse, ki so jih razvili prejemniki posebnih priznanj Starejšim prijazno podjetje - Z leti še bolj zavzeti.

Kot so zapisali v sporočilu Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada, gre za prakse podjetij Kens elektronika, Javno podjetje Komunala Brežice in Petrol.


Dobre prakse


Med te dobre prakse sodi tudi skrb za dobro počutje in skrb za različna delovna področja za vse generacije, torej zdaj že vse bolj izpostavljena pomembnost medgeneracijskega sodelovanja, seveda tudi solidarnost in številne druge prilagoditve, s čimer se lahko pohvalijo pri podjetju Kens

Pri javnem podjetju Komunala Brežice se izpostavlja dobro prakso, ki »izhaja iz odličnosti v medsebojnih odnosih ter različnih oblikah priznavanja dobrega opravljenega dela.

Podjetje Petrol pa je predstavilo predvsem dobre prakse pri promociji zdravja v okviru njihovega projekta Zdravo v Petrolu, «so izpostavili v sporočilu sklada.

Karikatura Marko Kočevar
Karikatura Marko Kočevar


Kot je v tem katalogu uvodoma zapisala že zdaj nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak,»spremenjena podoba delovne sile od odločevalcev in delodajalcev zahteva uvedbo ukrepov, ki bodo zagotavljali, da bodo starejši zaposleni lahko delali dlje in bodo (tudi) želeli podaljšati svojo delovno aktivnost.«

Na eni strani gre za vzpostavljanje menedžmenta starosti, razvoj novih dejavnosti, kot so obvladovanje starostne nediskriminacije, oblikovanje delovnih mest po meri zaposlenih, prožnejše oblike dela, spodbujanje vseživljenjskega učenja starejših.

Na spletni strani sklada je tudi objavljen posodobljen katalog ukrepov za upravljanje starejših zaposlenih s številnimi praktičnimi predlogi in rešitvami, kako »upravljati« s starejšimi zaposlenimi v podjetjih in si ga je mogoče tudi (brezplačno) prenesti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine