Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Elektrika za petino cenejša, trgovine odprte samo do 18. ure

V članku na kratko povzemamo vse relevantne podatke o razmahu bolezni covid-19. 
Predpisan odpiralni čas živilskih trgovin je bil na zahtevo sindikatov skrajšan. FOTO: Matej Družnik
Predpisan odpiralni čas živilskih trgovin je bil na zahtevo sindikatov skrajšan. FOTO: Matej Družnik
S. S., M. K., P. Z., B. Z., M. B., M.Pu. STA
20. 3. 2020 | 06:55
21. 3. 2020 | 08:13
30:11



20.34 Vlada prepovedala pridobivanje vozniškega izpita

Vlada je z dopolnitvijo odloka o začasni prepovedi delovanja šol za voznike med drugim prepovedala usposabljanje in preizkuse znanj za pridobitev temeljne kvalifikacije za voznike motornih vozil v cestnem prometu in rednih usposabljanj za podaljšanje veljavnosti temeljnih kvalifikacij. Veljavnost vozniških dovoljenj, izkaznic o vozniških kvalifikacijah in ADR certifikatov o usposobljenosti voznika, ki potečejo od uveljavitve tega odloka do 16. aprila 2020, bo podaljšana do 16. maja.

20.31 Začasno prepovedani nadzori požarne zaščite in hidratnega omrežja

Vlada je, kot ukrpe proti širjenju kroonavirusa, danes sprejela odlok, s katerim začasno prepoveduje izvajanje nadzora vgrajenih sistemov aktivne požarne zaščite in rednega tehničnega nadzora hidrantnega omrežja. Veljavnost potrdil o brezhibnem delovanju sistema aktivne požarne zaščite, ki jim poteče veljavnost med 23. marcem in 23. aprilom, bo podaljšana do 23. maja.

20.16 V ZD Kamnik potrjen primer okužbe

V Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik bodo do nadaljnjega izvajali le administrativno nujno medicinsko pomoč, določa odlok o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa, ki ga je vlada sprejela danes. V zdravstvenem domu so danes potrdili, da je bila pri enem od zaposlenih potrjena okužba s koronavirusom, vendar oseba domenvno ni imela stika z bolniki. V Kamniku so danes sicer potrdili tri nove primere okužbe, skušno je v tej občini po uradnih podatkih okuženih šest oseb. 

20.07 Delavci iz Hrvaške kljub zaprtju meje lahko gredo na delo v Slovenijo 

Hrvaški dnevni migranti iz karlovške županije lahko gredo na delo v Slovenijo pod pogojem, da se med potjo ne ustavljajo na javnih mestih in so po vrnitvi v domači karanteni, ki jo lahko zapustijo samo zaradi odhoda na delo v Slovenijo in nazaj domov, kjer morajo ostati v domači karanteni. Poleg dnevnih migrantov izjeme pri prehodu meje, ob določenih pogojih veljajo tudi za voznikov tovornjakov, policiste, pripadnike civilne zaščite, zdravstvene delavce, diplomate, predstavnike mednarodnih civilnih in vojaških organizacij ter potnike v tranzitu, je še navedeno v hrvaški prepovedi prehoda državne meje.

20.01 V UKC Ljubljana hospitaliziranih 23 bolnikov s koronavirusom

Trenutno je v UKC Ljubljana zaradi koronavirusa hospitaliziranih 23 bolnikov. Med njimi jih je šest v enoti intenzivne terapije. Okužbo so potrdili tudi pri bolniku, ki je hospitaliziran zaradi drugih zdravstvenih težav, so sporočili iz UKC. Ker pri omenjenem bolniku za zdaj še ne morejo ovreči možnosti bolnišnične okužbe, z vsemi zaposlenimi, ki so bili z njim v stiku, »izvajajo ustrezne ukrepe.« Med hospitaliziranimi ni otrok.


19.47 Banke opozarjajo na nedorečenost zakona o odlogu odplačevanja posojil

Banke in hranilnice pred skorajšnjo uveljavitvijo zakona, ki bo z namenom blažitve posledic epidemije novega koronavirusa omogočil odlog odplačevanja posojil, sporočajo, da so ob dobri likvidnosti in zadostni kapitaliziranosti pripravljene še naprej nuditi podporo podjetjem in prebivalcem. A zakon ni dorečen, opozarjajo.

19.23 Minimalni odpiralni čas živilskih trgovin skrajšan

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela odlok, s katerim se minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšuje na 18. uro. S tem je odgovorila na zahteve sindikata delavcev trgovine, ki je v primeru, da bi morale vse trgovine ostati odprte najmanj do 20. ure, grozil s stavko. Določen obratovalni čas ne velja več za manjše trgovce. Odlok bo začel veljati ob polnoči.

19.03 V Italiji danes 627 novih smrtih žrtev

Danes so zabeležili 627 novih smrtih primerov kot dan prej, kar je rekordno povečanje od začetka epidemije novega koronavirusa v državi. Skupno je v Italiji zaradi covida-19 umrlo 4032 oseb. Okuženih je najmanj 37.860 ljudi, sedem odstotkov jih je na intenzivni negi. Italija je po številu smrti sicer že presegla Kitajsko. 


 
18.59 Znižala se bo cena elektrike

V prihodnjih treh mesecih bo cena električne energije za gospodinjstva in malo gospodarstvo nižja za okoli 20 odstotkov, je po dopisni seji vlade prek Twitterja sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Okužebe po regijah. Infografika Foto Delo
Okužebe po regijah. Infografika Foto Delo


17.53 Na Hrvaškem danes 15 novih okužb

Na Hrvaškem se je število okužb z novim koronavirusom povzpelo na 128, potem ko so danes potrdili 15 novih primerov. Respiratorje za pomoč pri dihanju potrebujejo trije. Zaprta so vsa otroška igrišča in športni objekti na odprtem, velja pa tudi omejitev števila udeležencev na porokah in pogrebih.

17.08 Vlada kljub pozivom sindikata ohranja predpis odpiralnega časa trgovin

Vlada zaenkrat ohranja odlok, da morajo biti prodajalne z živili odprte vsaj med 8. in 20. uro, ki je namenjen varovanju zaposlenih v trgovinah in kupcev. Skrajšanje odpiralnega časa na vsaj 18. uro je v četrtek zahteval Sindikat delavcev trgovine Slovenije. Kot je danes STA dejal generalni sekretar sindikata Ladi Rožič, bodo počakali na sklep vlade, nato pa v soboto verjetno člane pozvali, naj, če se počutijo ogrožene, ne hodijo na delo. Veliko delavcev je namreč že sedaj preobremenjenih, saj mnogi trgovci zaradi bolniških odsotnosti ne morejo zagotavljati dvoizmenskega dela.

16.41 Virus se najhitreje širi po Kamniku

Danes je bil vsaj en primer okužbe z koronavirusom potrjen v 92 občinah, dva ali več pa v 47 občinah. Največja žarišča ostajajo Ljubljana, Šmarje pri Jelšah in Metlika. Največ novih okužb pa je bilo danes v Kamniku, kjer so se na novo okužili trije ljudje. 

16.39 V Avstriji potrdili 2388 okužb

V Avstriji so danes do 14.30 potrdili 2388 primerov okužbe, kar je kar 185 okužb več kot danes ob osmih zjutraj. V Avstriji je doslej zaradi virusa umrlo šest ljudi, devet pa jih je bolezen že prebolelo. 


16.30 Včeraj je koronavirusu podlegel italijanski zdravnik Marcello Natali

Včeraj je bolezni podlegel zdravnik Marcello Natali, ki je pred tem v televizijskem intervjuju povedal, da je bil zaradi pomanjkanja zaščitne opreme prisiljen okužene bolnike zdraviti brez zaščitnih rokavic. 

Zaščitne maske, darilo kitajskega podjetja Alibaba, so prispele v Slovenijo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Zaščitne maske, darilo kitajskega podjetja Alibaba, so prispele v Slovenijo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo



15.40 V Slovenijo prispelo 300.000 zaščitnih mask

Civilna zaščita je v osrednjem skladišču v Ljubljani prevzela 300.000 mask – donacijo fundacij spletnega trgovskega velikana Alibaba in njenega lastnika Jacka Maja. Maske sproti delijo zdravstvenim domovom in domovom za ostarele. Kljub donacijam jih kronično primanjkuje po vsej državi. 

15.00 Novinarska konferenca Ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in uradnega govorca kriznega štaba Jelka Kacina. 

Infografika: Delo
Infografika: Delo


Infografika: Delo
Infografika: Delo


14.41 Kršitve v Italiji

V Italiji so danes obravnavali rekordno število kršitev karantene. Kot je objavilo italijansko notranje ministrstvo, so samo danes preverili približno 200.000 oseb, od tega so jih 9407 ovadili zaradi kršitve karantene. Od začetka karantene 11. marca je to največ kršitev v enem samem dnevu.

14.38 Na mariborskem Feriju uspešno učenje na daljavo 

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Feri) Univerze v Mariboru danes uspešno zaključujejo prvi teden študija na daljavo. Fakulteta v pedagoškem procesu že sicer uporablja spletna orodja za poučevanje. »Odzivi naših zaposlenih in študentov so zelo dobri, saj študijski proces poteka domala nemoteno. Zanimivo je, da profesorji in asistenti pogosto povedo, da so udeležbe na spletnih predavanjih in vajah zelo dobre, celo boljše od tistih v živo,« razlaga dekan fakultete prof. dr. Gorazd Štumberger. Na Univerzi v Mariboru študij nemoteno poteka na vseh članicah.

14.07 DS brez veta

Državni svetniki so se soglasno vnaprej odpovedali možnosti odložilnega veta na sprejete interventne zakone za pomoč gospodarstvu. Tako se bo zakonodajni postopek skrajšal za najmanj sedem dni, Sloveniji pa bo omogočeno hitrejše sprejetje nujne zakonodaje za premagovanje izrednih razmer.

14.05 Zaščita zdravstvenih delavcev 

Mednarodni svet medicinskih sester (ICN) opozarja, da je velik delež okuženih zdravstvenih delavcev v Italiji dokaz, da mora biti zaščita medicinskih sester in njihovih sodelavcev prednostna naloga v vsaki državi. Zdravstveni delavci nimajo zadostne zaščitne opreme, ki bi jih varovala. Visoka stopnja okužb med medicinskimi sestrami in drugim zdravstvenim osebjem je resna težava, saj morajo okuženi zaposleni ostati doma vsaj 14 dni, kar še dodatno izčrpava že sicer zelo obremenjeno delovno silo. 

13.53 Bavarska kot prva nemška zvezna dežela omejila gibanje

Na Bavarskem bo od polnoči dalje omejeno gibanje prebivalstva. Po novem bodo dovoljeni le še pot v službo, nujni nakupi, obiski zdravnika, nakupi v lekarnah, obiski življenjskih partnerjev ter športna aktivnost, vendar le posamično oziroma z osebami, s katerimi posameznik živi, je napovedal predsednik bavarske vlade Markus Söder. Ukrepi bodo za zdaj trajali dva tedna. Hkrati bodo zaprli gostinske lokale, ki so bili doslej lahko odprti do 18. ure. Dovoljeni bodo le še dostava hrane in brezkontaktni prevzem hrane. Zapirajo se tudi vse druge storitvene dejavnosti. Söder je na novinarski konferenci dejal, da bodo dodane ukrepe uvedle tudi druge zvezne države. O omejitvi gibanja bo zvezna vlada odločala ta konec tedna, odločitev pa bodo sporočili v nedeljo. Analitiki pričakujejo, da bo zvezna vlada sledila bavarski vladi.

13.50 Otroci zbolevajo, a imajo blažjo obliko 

Do danes je 21 otrok okuženih s covidom-19. Nihče ne potrebuje hospitalizacije, bolezen poteka v blagi obliki. Zakaj jih je kljub temu nujno zaščititi in kdaj k zdravniku, pojasnjuje dr. Tina Plankar Srovin, pediatrinja na Infekcijski kliniki:



13.48 Maske iz domače proizvodnje

Iz občinske uprave Mestne občine Kranj, kjer bi v tamkajšnjem zdravstvenem domu v sredo skoraj zmanjkalo zaščitnih mast za delo zdravstvenega osebja s pacienti, so sporočili, da jim je kljub vsesplošnemu pomanjkanju zaščitne opreme uspelo zagotoviti maske iz lokalne proizvodnje. Kot pravijo, jih bodo najprej razdelili najbolj izpostavljenim tveganju za okužbo s koronavirusom: enotam civilne zaščite, uslužbencem občine, ki delujejo na terenu, prostovoljcem, ki pomagajo pri varstvu otrok in oskrbi ljudi v samoizolaciji, delavcem v zavetišču za brezdomce in razdelilnici hrane ter prodajalkam Mercatorja, ki polnijo škatle z nujnimi živili za občane in same ne morejo po hrano. Na poziv občine za prijavo potreb po zaščitni opremi se je javilo približno 30 podjetij, ki bi za svoje zaposlene skupno potrebovala okoli 30.000 zaščitnih mask. Prejela jih bodo lahko, ko jih bo dostavila država.

13.33 Kršitelje omejitev pri združevanju bodo opozarjali tudi policisti

Kršitelje omejitev pri združevanju, ki po vladnem odloku od danes veljajo na javnih površinah, bodo opozarjali tudi policisti. Kot so pojasnili na policiji, je za izvajanje nadzora zakona o nalezljivih boleznih pristojen zdravstveni inšpektorat, ki je tudi prekrškovni organ. »Kljub temu pa policisti prioritetno izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljive/-ih bolezni s skupnimi poostrenimi nadzori z zdravstvenim inšpektoratom in samostojno,« so navedli. Pojasnili so, da policisti, če pri izvajanju policijskih nalog naletijo na skupino ali posameznika, ki krši kateri koli odlok vlade, izdan na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, izvedejo postopek, ugotovijo okoliščine, in če pri tem ugotovijo elemente prekrška, jih dokumentirajo in odstopijo ugotovitve prekrškovnemu organu. Policisti kršitelje opozorijo, naj s kršitvijo prenehajo. Ukažejo jim na primer, naj se razmaknejo. Osebe, ki ne upoštevajo odredbe policista, storijo prekršek iz 22. člena zakona o varstvu javnega reda in miru, v tem primeru pa policist izvede prekrškovni postopek.

13.06 Španija 

V Španiji so doslej našteli že več kot tisoč smrtnih žrtev novega koronavirusa, število potrjenih okužb pa se približuje 20.000. Španija je za Italijo druga najhuje prizadeta država v pandemiji covida-19. Država je od konca prejšnjega tedna v karanteni. 

13.06 Dobrota 

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je prejel donacijo zaščitne opreme od 13 podjetij. V ljubljanskem UKC se ob epidemiji covida-19 sicer soočajo s pomanjkanjem nekatere tovrstne opreme, predvsem zaščitnih mask, zato so jih njihove šivilje začele šivati tudi same. Kot so sporočili iz UKC Ljubljana, so varovalno opremo prejeli od podjetij Gorenje, Elan, Cinkarna Celje, Kemis, Danfoss Trata, Hella Saturnus, Revoz, Sava, Total Novo mesto, Obi, Intersport in Bauhaus.

12.34 Študentska dela
 
Trenutna situacija vpliva tudi na študentsko delo. Povpraševanja je večinoma manj, nekatera podjetja pa zvišujejo urne postavke za študente. Dela, ki jih podjetja v teh dneh objavljajo in zanje iščejo študente, so v večini povezana s trgovino (npr. pakiranje hrane, dostava, skrb za razkuževanje strank pred trgovskimi centri ipd.). Zelo je v porastu tudi povpraševanje po študentih, ki bi pomagali pri varstvu otrok zaposlenih v zdravstvu in vseh tistih staršev, ki morajo biti na delu, so sporočili iz Študentskega servisa. Podjetja še opozarjajo, da poskrbijo, da so študenti prav tako informirani kot njihovi redno zaposleni.

12.17 Poostren nadzor prometa

Zaradi omejenega gibanja za preprečitev širjenja virusa so ne le mestne ulice, ampak tudi ceste bolj prazne, kar izkoriščajo motoristi. V zadnjih dneh so na koprski policijski upravi prejeli več klicev občanov, da motoristi divjajo po znanih cestnih odsekih. Kot sporočajo, bodo prometni policisti, ki so ravno prejšnji teden odpeljali svoje kondicijske vožnje z motorji, pričeli poostreno nadzirati promet. Nadzirali pa ne bodo le motoristov, ampak tudi preostale voznike, ki kršijo prometne predpise. Vožnje z motorji so te dni še dovoljene, a pristojni pozivajo k izjemni previdnosti, saj ceste še niso povsem optimalne za vožnjo z motorji, prav tako si v že tako izjemno obremenjenem zdravstvu ne želijo dodatnih poškodovancev.

12.01 Trgovske akcije niso primerne 

Cvetličarji, vrtnarji in trgovci opozarjajo, da v časih, ko se vsi borimo proti epidemiji koronavirusa, nekateri veliki trgovci še vedno oglašujejo izdelke, ki niso nujno potrebni za življenje, in z različnimi akcijami vabijo državljane k nakupom v trgovine, opozarjajo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Menijo, da akcijske ponudbe neživilskih potrebščin v teh dneh niso ne primerne ne etične. 

11.41 Zavrnili pomoč
 
Poljska je Sloveniji omogočila evakuacijo 19 slovenskih državljanov s Kanarskih otokov, a se jih je sedem v zadnjem trenutku odločilo, da »počakajo na ugodnejšo varianto«. Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je izrazil ogorčenje zaradi takega obnašanja in opozoril, da se okno za vračanje v domovino res že zelo zapira. Ta primer kaže, da se očitno vsi ne zavedajo težavnosti položaja, ki je nastal zaradi pandemije koronavirusa. Potem ko se je v četrtek prek Prage s Kanarskih otokov vrnila skupina 14 slovenskih državljanov, so na MZZ domnevali, da jih je tam morda še deset ali 15. Izkazalo pa se je, da jih je tam kar 80. Poljska je ponudila 19 mest, Slovenija jih je napolnila 12.
 
»To je katastrofalna gesta tudi za naše nadaljnje sodelovanje s Poljaki, kajti zdaj so v Varšavo pripeljali sedem praznih sedežev. Lahko bi vkrcali koga drugega,« je dejal. Ker se Slovenci niso pravočasno odločili, na te prazne sedeže niso mogli vkrcati nekoga, ki je morda ostal v velikih težavah, je poudaril Šter. Uspešno sicer medtem poteka vračanje slovenskih državljanov iz Srbije. Avtobus iz Beograda je že na srbsko-hrvaški meji in popoldne naj bi dosegel mejo s Slovenijo. Na njem je 16 slovenskih državljanov in ena Slovakinja.
 
11.14 Mejni prehod Robič

Župani treh posoških občin so pozvali vlado, naj na nekdanjem mejnem prehodu Robič znova vzpostavi kontrolno točko na meji z Italijo. Kot je povedal župan Občine Kobarid Marko Matajurc, se iz Posočja na delo v Italijo dnevno vozi več kot sto ljudi, ki jim v teh razmerah grozijo odpovedi. Na meji z Italijo so le še štiri kontrolne točke, Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi Potok. Točki na Robiču in v Ratečah je vlada ukinila s spremembo odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo iz Italije zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Čez Robič je bilo Posočje povezano z Italijo, zdaj pa morajo od tam čez najbližjo kontrolno točko. To je Vrtojba pri Novi Gorici, ki pa je od Bovca oddaljena skoraj sto kilometrov. Na delo bi se morali tako nekateri voziti tudi do 200 kilometrov več kot doslej, kar je za mnoge nesprejemljivo.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


11.10 Samopreskrba s hrano 

Državni svetnik, podpredsednik komisije za kmetijstvo in podpredsednik KGZS Branko Tomažič je v javnem pismu opozoril na nujnost ukrepov za povečanje samopreskrbe v Sloveniji kot odgovor na aktualno krizo. «Ključno vprašanje je, ali imamo v blagovnih rezervah tudi dovolj semen. Ne dovolimo, da epidemija koronavirusa dolgoročno vpliva na pridelavo hrane. Globalno lahko vedno mislimo, a treba je ukrepati in delovati lokalno. Hrana je strateška dobrina in zahteva odgovoren odnos. To vedno bolj velja za Sloveniji, kjer je samopreskrba z določenimi pridelki manj kot polovična.«



10.55 Telovadimo lahko tudi doma

Fakulteta za šport skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) v času pandemije novega koronavirusa vstopa v nacionalno akcijo spodbujanja k športni vadbi doma. Za danes ob 18. uri vas vabijo, da naredite 20 počepov. V akciji sodelujejo številni znani športniki, med njimi Peter Kauzer, Žan Košir, Ilka Štuhec in drugi. Treningi zaradi prepovedi združevanja ne potekajo, a to ni izgovor za izogibanje vadbi. Številne vaje so na voljo v posnetkih in prenosih prek spleta. Tudi na prostem lahko telovadite, če seveda ne gre za dejavnost na igriščih oziroma če ohranjate socialno distanco. Denimo: sprehod in tek sta lahko izjemno sproščujoči dejavnosti, za kateri ne potrebujete družbe.

10.45 Srbija popolnoma zaprla meje za potniški promet

Srbija je ob 8. uri popolnoma zaprla meje za potniški promet. Od nedelje zvečer so lahko v državo prišli le srbski državljani. V domovino se jih je od takrat vrnilo okoli 76.000, kar je po navedbah oblasti težava pri prizadevanjih, da bi zajezili širjenje novega koronavirusa. V Srbiji so do zdaj potrdili 118 okužb z novim koronavirusom. Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je dejal, da je popolno zaprtje meje strog, a nujen ukrep. Povedal je še, da ljudje večinoma upoštevajo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Ponoči so zaradi nespoštovanja ukrepov prijeli 154 ljudi, večinoma zato, ker niso upoštevali prepovedi izhoda iz stanovanj.

Zemljevid o stanju na mejah

10.43 Hrvaška z novimi okužbami 

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je danes potrdil, da je na Hrvaškem 113 okuženih z novim koronavirusom. Od četrtka so potrdili osem novih primerov. Tudi danes sicer niso uradno potrdili, ali je vzrok smrti 65-letnega moškega v hrvaški Istri posledica okužbe z novim koronavirusom. Notranji minister Davor Božinović je povedal, da sta se s slovenskim kolegom Alešem Hojsom danes dogovorila o samostojnem prevozu hrvaških tovornjakov čez Slovenijo. Božinović je dodal, da od četrtka opolnoči, ko so poostrili ukrepe na državni meji, ni bilo vstopov tujih državljanov na Hrvaško, razen voznikov v organiziranih konvojih.

Prostovoljci Rdečega križa na mejah merijo telesno temperaturo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Prostovoljci Rdečega križa na mejah merijo telesno temperaturo. FOTO: Voranc Vogel/Delo


10.32 Slovenski respirator 

Na pobudo ožjega kroga gospodarstvenikov, direktorjev pomembnih podjetij in ustanov se preverja zamisel o izdelavi slovenskega respiratorja. Zbornica elektronske in elektroindustrije je skupaj s SRIP Tovarno prihodnosti pri podjetjih preverila interes. Danes do 9. ure se jih je odzvalo 42.

10.16 Krvodajalske akcije

Krvodajalke in krvodajalce iz zavoda za transfuzijo krvi obveščajo, da kljub izrednim razmeram potrebujejo kri za nujna in neodložljiva zdravljenja. Bodo pa izvajali prilagojene krvodajalske akcije, na katere bodo vabljeni samo krvodajalci tistih krvnih skupin, ki jih potrebujemo. Vabila bodo dobili prek kratkih sporočil. Zaloge krvi so se sicer nekoliko zmanjšale, vendar so zadovoljive in z njimi zagotavljajo nemoteno preskrbo s krvjo. 

10.08 Kje je zaščitna oprema?

Dom starejših občanov Lipa v Štorah, v katerem je bila v nedeljo potrjena okužba z novim koronavirusom pri eni zaposleni, od pristojnih do danes ni prejel niti enega kosa zaščitne opreme. Prepuščeni smo svoji iznajdljivosti, predvsem glede zaščitnih mask, ki jih sami kupujemo, je povedala direktorica doma Marinka Hrnčič.

9.35 Mejni prehodi z Avstrijo

Na mejnih prehodih z Avstrijo avstrijske pristojne službe od danes izvajajo poostren nadzor. Na mejnih prehodih lahko v Avstrijo vstopajo le tisti potniki, ki imajo zdravstveno spričevalo, da niso okuženi s koronavirusom (potrdilo ne sme biti starejše od štirih dni), avstrijski državljani s stalnim ali začasnim bivališčem v Avstriji, ki se obvežejo, da bodo doma v 14-dnevni karanteni, ter osebe, ki bodo skozi Avstrijo potovale brez postanka, če se lahko zagotovi, da bodo državo lahko tudi zapustili.
 
Predpisi o izdaji zdravniškega spričevala, samoizolaciji na domu ali tranzitu ne veljajo za tovorni promet, komercialni promet z izjemo potniškega prometa, čezmejne delavce (ki so za prehode meje že prej dobili posebna potrdila delodajalcev) ter nujna vozila (reševalci, humanitarna vozila, javne službe). M. K. 
 
9.30 Kitajske maske na poti v Slovenijo

Zaščitne maske, ki sta jih Sloveniji donirali Fundacija Alibaba in Fundacija Jack Ma, so že na poti v Slovenijo. Včeraj popoldne so jih delavci na letališču v Liègeu naložili na tovornjak, ki jih bo dostavil v Slovenijo.

Kitajske maske FOTO: Agencija Odmev 
<div>
<div> </div>
</div>
Kitajske maske FOTO: Agencija Odmev 
 


8.38 Previdno z ognjem

Od danes dalje je razglašena velika nevarnost požarov v naravnem okolju. Gasilci so te dni vpeti v pomoč pri obvladovanju epidemije, zato si nihče ne želi, da bi morali posredovati ob požaru, ki bi bil posledica nespametnega ravnanja. 

8.01 Koncert po spletu

Tudi nekateri slovenski glasbeniki v dneh, ko ostajamo v samoizolaciji na svojih domovih, glasbo delijo prek družbenih omrežij. Facebook online koncert Slovenija, ostani doma! je napovedan za drevi ob 20. uri. Nastopili bodo Dejan Vunjak, EMKEJ, Maja Založnik & Moonshine, Maša Golob, Gal George Gjurin, Severa Gjurin, SoulGreg Artist, Zlatko in Lea Sirk.

Pobudo Glasbeniki in glasbenice v izolaciji je na facebooku ustvaril Delov novinar Zdenko Matoz. Namenjena je objavljanju glasbenega ustvarjanja v izrednih razmerah. Posnetke so med drugim objavili Miha Renčelj, Neisha, Jure Tori in še mnogi drugi, objavljen pa je tudi koncert mlade rockovske zasedba Kiwi Flash v studiu 26 Radia Slovenija.

7.42 Na Kitajskem se stanje umirja 

Kitajska že drugi dan ni obravnavala nobenega novega primera okužbe z novim koronavirusom na domačih tleh. So pa znova registrirali 39 primerov okužbe pri ljudeh, ki so prišli iz tujine. O upadu novih okužb poročajo tudi iz Južne Koreje.

7.40 V ZDA še vedno ni usklajenega pristopa

Število okužb s koronavirusom je v ZDA do četrtka zvečer doseglo 14.250, umrlo je 205 ljudi. Guverner Kalifornije Gavin Newsom je razglasil karanteno za celotno državo s 40 milijoni prebivalcev, skupaj s kolegi pa so predsednika ZDA Donalda Trumpa opozorili na pomanjkanje koordinacije med Washingtonom in zveznimi državami. Floridski guverner Ron DeSantis na primer zavrača pozive, naj ukaže zaprtje plaž, na katerih veseljačijo študenti v času spomladanskih počitnic. DeSantis je dejal, da je prepovedal druženje v skupinah več kot deset ljudi, vendar plaž ne bo ukazal zapreti, ker meni, da ljudje morajo na zrak.

7.04 Idrijska podjetja za varnost zaposlenih

V korporaciji Hidria, koncernu Kolektor in podjetju Eta Cerkno so odločeni, da je varnost zaposlenih in preprečevanje širjenja okužbe s covid 19 njihova skupna prednostna naloga. »Pri tem moramo biti nadvse odgovorni tudi do dolgoročnega ohranjanja delovnih mest,« so zapisali v skupni izjavi. V skladu s priporočilom ministra za gospodarstvo, ki pravi, da ustavljanje proizvodnje ni smiselno tam, kjer so delodajalci sprejeli ustrezne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe, bodo v vseh treh podjetjih obseg dela v prihodnjih tednih prilagajali sprotnemu obsegu naročil. Kljub pričakovanemu občutnemu zmanjšanju obsega dela v prihodnjih dneh napovedujejo, da bodo storili vse za obstoj podjetij in ohranitev čim večjega števila delovnih mest.
 
Preberite še: Prvi potrjen primer okužbe tudi v občini Idrija

6.45 Sindikat trgovine pred pozivom k stavki čaka na odgovor vlade

Sindikat delavcev trgovine Slovenije do danes popoldne čaka na spremembo vladnega odloka glede delovnega časa prodajaln z živili – da prodajalne ne bi bile odprte do 20. ure, kot zahteva odlok, ampak največ do 18. ure – sicer bodo člane pozvali k stavki. Gospodarski minister je napovedal spremembo, če bo v dogovoru s trgovci izpolnjen namen ukrepa.

6.30 Poskrbite za živali

Tudi veterinarske ambulante omejujejo delovanje. Zato v Veterinarski zbornici Slovenije pozivajo lastnike, naj posvetijo več pozornosti varnosti, da ne bo poškodb živali. Svetujejo, naj psov na sprehodu ne spuščajo s povodcev. V izogib konfliktom in poškodbam naj se psi med seboj ne družijo in igrajo, so zapisali.

Preberite še: Hišni ljubljenčki čakajo na hrano​

6.30 Kratko sporočilo o prepovedi zbiranja 

Z današnjim dnem je zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa prepovedano zbiranje in gibanje na javnih površinah. Vladni odlok sicer predvideva nekaj izjem, med njimi so dostop do službe, lekarn in bolnišnic ter do najbližje trgovine z živili. Slovenija medtem čaka na 1,5 milijona zaščitnih mask, ki naj bi jih dobavili do konca tedna.

<div>
<div> </div>
</div>
 


Preberite še: Demokracija v času izrednih razmer

Nagovor predsednika vlade


1.00 Poslanci potrdili prvi paket ukrepov za pomoč gospodarstvu

DZ je na izredni seji po nujnem postopku sprejel prvi paket zakonov, s katerimi bi vsaj nekoliko omilili posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo. Med drugim bo država priskočila na pomoč delodajalcem, ki bodo delavce zaradi motene dobave ali izpada naročil napotili na čakanje na delo doma.

Preberite še: O koronavirusu poglobljeno poroča tudi gospodarska redakcija

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine