Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pahor: Premagovanje zdravstvene krize je najpomembnejše vprašanje

Na povabilo predsednika RS so se na Brdu srečali vodje večine strank in poslanskih skupin ter minister za zdravje s strokovno skupino.
Borut Pahor. FOTO: Leon Vidic/Delo
Borut Pahor. FOTO: Leon Vidic/Delo
V. U., Ka. M.
17. 3. 2021 | 14:05
17. 3. 2021 | 16:15
3:20
Na povabilo predsednika RS Boruta Pahorja so se na Brdu pri Kranju sešli vodje strank in poslanskih skupin, z izjemo LMŠ in Levice, ter minister za zdravje Janez Poklukar s strokovno skupino. Za temo srečanja so izbrali strategijo boja z epidemijo in spremembe v zdravstvu. 

Prenos novinarske konference po srečanju si lahko ogledate tukaj:



Predsednik RS Borut Pahor je po sestanku s predstavniki političnih strank in stroke zdravstveno krizo in okrevanje po njej opredelil kot najpomembnejše vprašanje. Kot je povedal, bodo sestanki v takem formatu odslej potekali predvidoma enkrat mesečno.

»Politika je dobila odgovor, da ni absolutnega mnenja stroke, je pa enotno mnenje različnih strok znotraj ene svetovalne skupine,« je v uvodu svojega nagovora povedal minister za zdravje Janez Poklukar. V primeru tretjega vala epidemije v Sloveniji bodo pristojni sprejemali ukrepe glede na zmogljivosti bolnišnic. V morebitni tretji val vstopamo z več kot 400 hospitaliziranimi bolniki s covidom-19, zato po besedah ministra razmišljanje o sproščanju ukrepov ni možno. »Ne moremo reči, da smo na varni strani,« je stanje komentirala Mateja Logar, vodja posvetovalne skupine za covid-19. 


Naročenega dovolj cepiva, problem »le« dobava


Premier Janez Janša je spregovoril o dobavi cepiv. Nobena članica Evropske unije ni naročila premalo cepiva, a se je, kot je ponovil, zataknilo pri dobavi (predvsem odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca). Dalj časa je cepivo namreč veljalo za najbolj obetavnega, zato so se države odločale za nakup tega cepiva. Kot je povedal premier, se nekateri voditelji držav Unije pogovarjajo o zahtevi za objavo pogodbe z AstraZeneco, saj so se pojavile informacije, da je ta slaba in jo podjetje izkorišča. Na trgu se cepivo prodaja po višji ceni, kot je določena v pogodbi z EU. 

image_alt
Nekdanji minister o možnosti dodatnega naročanja ni bil seznanjen


Predsednica SD Tanja Fajon je izpostavila neenakomerno precepljenosti prebivalcev Slovenije: medtem ko so ponekod že cepili mlajše, na cepivo še čakajo nekateri starostniki in kronični bolniki. Kritična je bila do sestave posvetovalne skupine za covid-19. Menila je, da bi morala biti polovica njenih članov epidemiologov.

Če bomo želeli napredovati, bomo morali, kjer se bo dalo, sproščati dejavnosti ob spoštovanju ukrepov in sankcioniranju tistih, ki se jih ne držijo, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek (SMC). Menil je, da je treba nadaljevati s trendom odpiranja, vključno z omejenim odpiranjem nočitvenih kapacitet. Minister za obrambo Matej Tonin (NSi) je bil kritičen do stranke LMŠ in Levice, ki se današnjega sestanka nista udeležili. 

Potem ko je predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič komentiral, da je bilo srečanje bolj politično kot strokovno, je generalni sekretar stranke SAB Jernej Pavlič povedal, da od strokovnjakov niso dobili želenih odgovorov o uvedenih ukrepih zoper širjenje covida-19.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine