Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sovi je Janševa SDS pristrigla peruti

Strategija nacionalne varnosti: Na predlog SDS in s podporo Levice so iz dokumenta črtali del o tajnem vstopu v prostore in snemanju v njih.
V Sovi trdijo, da bodo brez razširjenih pooblastil za prisluškovanje državljanom ob upoštevanju načela vzajemnosti težje sodelovali s službami v tujini, ki ustrezna pooblastila in orodja za zaščito ustavne ureditve imajo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V Sovi trdijo, da bodo brez razširjenih pooblastil za prisluškovanje državljanom ob upoštevanju načela vzajemnosti težje sodelovali s službami v tujini, ki ustrezna pooblastila in orodja za zaščito ustavne ureditve imajo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
25. 9. 2019 | 06:00
25. 9. 2019 | 08:15
5:29
Poslanci bodo jutri sprejemali resolucijo o strategiji nacionalne varnosti, ki je v prvotni različici predvidevala možnost širitve pooblastil Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Ta že zdaj lahko tajno spremlja slovenske državljane, če so ti pri svojem delovanju povezani s tujino oziroma imajo v družbi osebo iz tujine ali je njihova aktivnost v povezavi s podjetjem v tujini in podobno.

Očitno bo tako tudi ostalo. V predlogu dokumenta, ki ga imajo na mizi poslanci, ni več predvidene dodelitve dodatnih pooblastil obveščevalcem, na podlagi katerih bi jim s spremembo zakona o Sovi, ki bi sledila sprejeti strategiji, omogočili tudi tajno vstopanje v prostore slovenskih državljanov, čeprav ne delujejo v povezavi s tujino, ter video- in avdiosnemanje v teh prostorih.

Rajko Kozmelj. FOTO: Tamino Petelinšek/STA
Rajko Kozmelj. FOTO: Tamino Petelinšek/STA


Na seji odbora za obrambo so del o širitvi pooblastil na predlog SDS z glasovi opozicijskih poslancev in Levice črtali iz dokumenta. Ker nobena poslanska skupina v nadaljevanju postopka ni predlagala amandmaja, s katerim bi širitev pooblastil obveščevalcem vrnili v dokument, je zgodba končana.

Morda tudi zato, ker predlagatelji niso pojasnili, kako bi potekal dodaten nadzor nad razširjenimi pooblastili. Nobena poslanska skupina v roku ni hotela z amandmaji vrniti predloga resolucije v prvotno stanje. »Dokument je pripravila manjšinska vlada in v sedanjem razmerju političnih sil brez podpore Levice takšne rešitve ni mogoče spraviti skozi parlamentarno proceduro. Teoretično sicer obstaja možnost, da bi vlada poskušala to doseči neposredno s predlogom novele zakona o Sovi, vprašanje pa je, ali bi bilo to smiselno,« je komentiral Samo Bevk, predsednik odbora za obrambo.

Andreja Katič, ministrica za pravosodje  FOTO: Arhiv Dela
Andreja Katič, ministrica za pravosodje  FOTO: Arhiv Dela

 

Odpor tudi posledica izkušenj


V Sovi poudarjajo, da je bil o širitvi pooblastil v stroki dosežen konsenz in da je predlog posledica realnih potreb, če naj v Sloveniji pristojni organi sploh učinkovito delujejo na varnostnem področju in obvladujejo sodobna varnostna tveganja.
Tako pa bo Slovenija ostala edina evropska država, ocenjujejo, v kateri področje varstva ustavne ureditve ni v celoti urejeno.

Ali bomo torej manj varni pred morebitnimi terorističnimi dejanji? »Dodatna pooblastila Sovi so sicer potrebna, niso pa ključna za zagotavljanje varnosti. Potrebna so zato, ker bi odpravila zakonsko praznino nad določenimi varnostnimi odkloni (angl. home grown terrorism), po drugi strani pa že sedanja zakonska pooblastila represivnim organom v veliki meri omogočajo pokritje te vrzeli. Nova pooblastila bi potrebovala tudi natančnejši in učinkovitejši nadzor, ki ga predlagatelj resolucije ni natančneje predstavil, kar je po moji oceni vodilo v zavrnitev,« je poudaril strokovnjak za varnostna vprašanja in nekdanji šef vojaških obveščevalcev Boštjan Perne.

Boštjan Perne  FOTO: Osebni arhiv
Boštjan Perne  FOTO: Osebni arhiv


V Sloveniji je odpor družbe do obveščevalno-varnostnega nadzora zaradi slabih izkušenj iz polpretekle zgodovine po njegovi oceni velik, zato se bo treba bolj potruditi, da bomo prepričali ljudi (in politike), da je krepitev nadzora nujna zaradi nas samih. To pa ne bo mogoče, dokler bodo obveščevalno-varnostne službe pod političnim vplivom kakšne politične skupine. »Samo obveščevalno-varnostne službe, ki bodo profesionalne, apolitične in strokovne, bodo uživale zaupanje večine državljanov,« je pprepričan sogovornik.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine