Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sodišče Navalnemu odredilo trideset dni pripora

Sodišče mu je odredilo 30-dnevni pripor, protesti prihajajo iz vseh koncev sveta.
Aleksej Navalni spet za zapahi FOTO: Shutterstock
Aleksej Navalni spet za zapahi FOTO: Shutterstock
P. M., STA
18. 1. 2021 | 17:40
18. 1. 2021 | 19:38
4:29
Moskovsko sodišče je danes kljub pozivom iz vseh koncev sveta, naj ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega izpustijo, zanj odredilo 30 dni pripora. Navalnega so aretirali včeraj  na moskovskem letališču Šeremetjevo ob vrnitvi v domovino po več mesecih bivanja v Nemčiji, poroča STA.

Po odločitvi sodišča mora Navalni v priporu ostati do 15. februarja.

Navalni je zato Ruse pozval k protestom. Ne molčite. Uprite se. Pojdite na ulice, je 44-letnik v videu, objavljenem na Youtubu, sporočil s policijske postaje v okrožju Himki, na obrobju Moskve, kjer so postavili tudi improvizirano sodno dvorano.


Oglasila se je odvetnica Navalnega


Odvetnica Navalnega Olga Mihajlova je danes sporočila, da njenemu klientu kratijo pravico do pravnega zastopstva. Kot je pojasnila za moskovski radio Eho, ji niso dovolili obiskati Navalnega, ki je pridržan na policijski postajo blizu letališča. Tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš pa je tvitnila, da so dvema njegovima odvetnikoma dovolili vstopiti na policijsko postajo, ne pa tudi obiska pri Navalnem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Svet je zaskrbljen


K izpustitvi Navalnega so po poročanju tujih tiskovnih agencij pozvale ZDA, EU, Nemčija in Francija, pa tudi visoki komisariat ZN za človekove pravice.
 
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je aretacijo Navalnega označil za poskus utišanja opozicijskega voditelja in drugih kritičnih glasov v Rusiji. Vlado v Moskvi je pozval, naj da možnost vsem političnim strankam in kandidatom, ki bi radi sodelovali v volilnem procesu, ter se zavzel za brezpogojno izpustitev Navalnega.

Navalni poziva RUse k protestom. FOTO: Š Sergei Karpukhin/Reuters 
Navalni poziva RUse k protestom. FOTO: Š Sergei Karpukhin/Reuters 
Pridržanje Navalnega je v današnji izjavi za javnost obsodila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Po njenem je pridržanje političnih nasprotnikov v nasprotju z mednarodnimi zavezami Rusije.

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je obsodil aretacijo Navalnega in zahteval takojšnjo izpustitev, češ da je »politizacija sodstva nesprejemljiva in pravice Navalnega je treba spoštovati«.  

Za izpustitev se je v tvitu zavzel tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, ki je zapisal, da so vodjo ruske opozicije pripravljeni povabiti v Evropski parlament. Po njegovem je aretacija Navalnega žalitev mednarodne skupnosti, ki mu je pomagala rešiti življenje.

Iz visokega komisariata ZN za človekove pravice so danes sporočili, da so globoko zaskrbljeni zaradi aretacije Navalnega ter pozvali k njegovi takojšnji izpustitvi. V tvitu so tudi znova so pozvali k celoviti in nepristranski preiskavi zastrupitve Navalnega.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je obsodila aretacijo Navalnega in pozvala k njegovi izpustitvi. Nemški zunanji minister Heiko Maas je pred tem poudaril, da se je Navalni zavestno odločil vrniti v Rusijo, ker tam vidi svoj osebni in politični dom. »Dejstvo, da so ga ruske oblasti prijele ob prihodu v domovino, je popolnoma nerazumljivo,« je dodal vodja nemške diplomacije.
Obsodbam prijetja Navalnega in pozivom k njegovi izpustitvi se je danes pridružil tudi britanski zunanji minister Dominic Raab, ki meni, da bi bilo bolje, če bi Rusija pojasnila, zakaj je bilo na njenem ozemlju uporabljeno kemično orožje.

Francosko zunanje ministrstvo je v nedeljo zvečer sporočilo, da aretacijo Navalnega spremlja z veliko zaskrbljenostjo.
Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji zaradi zastrupitve z novičokom. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo, ko je šel skozi kontrolo potnih listov, so ga prijeli. Ruska zvezna služba za zapore je sporočila, da so ga prijeli zaradi več kršitev pogojne zaporne kazni zaradi prevar iz leta 2014 in da bo v priporu ostal do odločitve sodišča. Grozijo mu okoli tri leta in pol zapora. Njegovi soprogi Juliji, tiskovni predstavnici in odvetniku so dovolili vstop v državo.

V Nemčiji je Navalni okreval po avgustovski zastrupitvi z živčnim strupom novičok v Sibiriji, za katero krivi Moskvo, ta pa vpletenost zanika.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine