Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Socialni dialog v okviru ESS znova vzpostavljen

Na današnjem sestanku so premier Šarec in socialni partnerji našli rešitev glede ponovne vzpostavitve socialnega dialoga, prva seja ESS prihodnji petek.
»Prišel bom tja in povedal svoje stališče, in sicer da gre za veliko, nepotrebno ustvarjanje viharja v kozarcu vode,« je napovedal Šarec in poudaril, da ostaja zagovornik socialnega dialoga. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
»Prišel bom tja in povedal svoje stališče, in sicer da gre za veliko, nepotrebno ustvarjanje viharja v kozarcu vode,« je napovedal Šarec in poudaril, da ostaja zagovornik socialnega dialoga. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
STA
8. 10. 2019 | 08:06
8. 10. 2019 | 15:57
2:39
Predstavniki vlade s premierom Marjanom Šarcem na čelu, delodajalcev in sindikatov so se danes dogovorili, da bodo spremenili poslovnik ekonomsko-socialnega sveta (ESS), in sicer tako, da bodo lahko na sejah obravnavali tudi predloge zakonov, ki jih v DZ vloži opozicija. Socialni dialog je spet vzpostavljen, prva seja ESS pa bo prihodnji petek.

Kot je po srečanju socialnih partnerjev povedala ministrica za delo Ksenija Klampfer, so se vsi strinjali, da nadaljujejo socialni dialog, ki je po njenih besedah pomemben temelj socialne države, socialnega miru in gospodarskega razvoja.

Zdaj je na potezi posebna komisija, ki bo v prihodnjih dneh pripravila dopolnitev pravil ESS. Predlog sprememb, ki naj bi preprečile sprejemanje zakonov mimo socialnih partnerjev, bodo vlada, delodajalci in sindikati na seji ESS obravnavali prihodnji petek, je pojasnila.



Socialni dialog so konec septembra prekinili delodajalci, ker se ne strinjajo, da se predlogi zakonov v DZ vlagajo mimo ESS. Razburili so jih predlogi, ki jih v postopek vlaga Levica in bi bili lahko sprejeti brez soglasja socialnih partnerjev. V tej luči so izpostavili novelo zakona o minimalni plači, ki ni bila usklajena z njimi, a sprejeta decembra lani, bojijo pa se, da bodo šli na ta način skozi sito še predlog novele zakona za uravnoteženje javnih financ, ki predvideva izboljšanje položaja študentov, predlog novele zakona o delovnih razmerjih, ki vsem staršem priznava dodaten dan plačane odsotnosti zaradi spremstva otroka na prvi šolski dan, ter predlog sprememb zakonodaje, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Praksa, po kateri se zakoni sprejemajo mimo ESS, skrbi tudi sindikate, zato je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič protestno odstopila s funkcije vodje ESS.

Tako delodajalci kot sindikati zatrjujejo, da Levici ne oporekajo pravice do vlaganja predlogov v DZ, od Šarčeve vlade in koalicije pa bi pričakovali, da predloge zakonov, ki jih vloži opozicija, na matičnih odborih zavrneta in pripravita svoje, pri čemer te uskladita na ESS. Zdaj pričakujejo, da bo nastalo situacijo rešil premier.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine