Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

SMC, SDS, SNS in manjšinca za referendum o novi občini

Poslanci SMC, SDS, SNS in manjšin so vložili predlog za izvedbo posvetovalnega referenduma za ustanovitev nove občine Golnik.
Občina Golnik bi se po navedbah SMC glede na število prebivalcev uvrstila na okoli 60. mesto izmed 213 občin, ki jih potem imeli v Sloveniji. FOTO: Blaž Samec/Delo
Občina Golnik bi se po navedbah SMC glede na število prebivalcev uvrstila na okoli 60. mesto izmed 213 občin, ki jih potem imeli v Sloveniji. FOTO: Blaž Samec/Delo
30. 9. 2021 | 16:00
30. 9. 2021 | 16:47
2:24
»Dodatno predstavljena dejstva, in relativno dobro poznavanje delovanje večjih mestnih občin nas je prepričalo, da so težnje po izločitvi določenih naselij povsem upravičeni in realne, hkrati pa so izpolnjeni vsi formalni in vsebinski pogoji za vložitev pobude o posvetovalnem referendumu. Vse od števila prebivalcev, teritorialne zaokroženosti do zagotavljanja vseh drugih, z zakonom določenih, javnih skupnih storitev. Torej predlagatelji ocenjujemo, da so v primeru pozitivnega izida referenduma in posledično ustanovitve nove občine povsem sposobni samostojno opravljati lokalne zadeve,« so sporočili s poslanske skupine SMC in navedli, da bi po trenutnih podatkih imela predlagana nova občina Golnik preko 10.200 prebivalcev.

Na kranjski mestni občini, od katere bi se odcepili podeželski del na severu, so namero o vložitvi predloga za razpis posvetovalnega referenduma o novi občini in drobitev občine že nedavno za Delo ocenili kot slabo. »V Sloveniji je pri dveh milijonih prebivalcev že preveč občin, prevelika je javna uprava. Pri majhnih občinah je to še huje, saj s ponavadi manj kot deset zaposlenimi težko optimalno naslavljajo potrebe občanov. Zato so še vedno odvisne od večjih občin za izvajanje javnih dejavnosti v skupnih javnih zavodih in s skupnimi občinskimi upravami, zraven pa je velika tendenca, da za izvajanje določenih nalog najemajo zunanje izvajalce. Dvomimo, da se predlagatelji zavedajo, kaj predlagajo, in menimo, da pobuda škodi prebivalcem Mestne občine Kranj,« je pojasnil kranjski župan Matjaž Rakovec iz SD.

Zgolj za razpis lokalnega referenduma, na katerem se bo potem odločalo o novi občini, bodo predlagatelji – med katerimi pa ni NSi, ki je za sopodpis želela strinjanje najmanj štiri od sedmih krajevnih skupnosti, ki bi postale del nove občine – sicer potrebovali večino v državnem zboru. SMC, SDS, SNS in manjšinca pa skupaj štejejo 37 poslanskih glasov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine