Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

STA praznuje z glasbo in veliko podpore

Pred natanko 30 leti je z objavo prve novice začela delovati STA. Imeli so tudi posebno slovesnost.
Vlada že več kot 170 dni STA ni izplačala z zakonom zagotovljenega nadomestila za javno službo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Vlada že več kot 170 dni STA ni izplačala z zakonom zagotovljenega nadomestila za javno službo. FOTO: Jure Eržen/Delo
STA
20. 6. 2021 | 15:45
20. 6. 2021 | 21:13
2:46
STA je bila v sodni register vpisana 3. junija 1991, delovati pa je začela 20. junija 1991, le nekaj dni pred uradno razglasitvijo neodvisnosti Slovenije. Na današnji dan pred 30 leti je objavila prvo novico v slovenskem in angleškem jeziku. Tako je novonastala država dobila nacionalno tiskovno agencijo in z njo pomemben kanal komuniciranja, sprva predvsem s tujimi javnostmi. Pred tem je namreč v Sloveniji delovala le skupna jugoslovanska tiskovna agencija.

image_alt
STA v barbarskem prijemu ustanoviteljice


Agencijo, ki se zaradi vladnega neizplačevanja nadomestila za javno službo bori za obstanek, bo predsednik republike Borut Pahor prihodnji teden za 30 let nenadomestljivega agencijskega poslanstva v medijskem prostoru in za pomembno vlogo v obdobju osamosvojitve Slovenije izročil državno odlikovanje.

Slovenska tiskovna agencija (STA) je pripravila tudi slovesnost ob objavi prve novice. Dogodek si lahko ogledate v posnetku.



Na dogodku je bila v ospredju glasba, saj so med drugim nastopali Zoran Predin, Vlado Kreslin in Drago Mislej - Mef, o STA so govorijo nekdanji in sedanji novinarji, opozorili pa so tudi na sedanjo vladno blokado financiranja STA. Proslava je kljub temu minila v sproščenem vzdušju, saj je bila v ospredju obletnica in ne vladno nagajanje. Med gosti so sicer bili številni vidni ljudje političnega in družbenega dogajanja.
 

Dnevno več kot 350 novic


Od skromnih in zahtevnih začetkov med osamosvojitveno vojno se je STA sicer v 30 letih razvila v sodoben medijski servis, ki dnevno slovenski in tuji javnosti zagotavlja tekstovne, radijske, fotografske in druge informativne vsebine. Dnevno STA, ki danes zaposluje več kot 80 novinarjev, fotografov in drugih sodelavcev, v povprečju objavi več kot 350 novic v slovenskem in angleškem jeziku.

Tako je v 30 letih STA ustvarila več kot 2,5 milijona novic in drugih tekstovnih vsebin v slovenskem in več kot 270.000 v angleškem jeziku. Objavila je okrog en milijon fotografij in več kot 130.000 tonskih posnetkov. Prav tako je objavila več kot 15.000 video posnetkov.

Kljub temu se STA ob 30-letnici bori za obstanek, saj ji vlada že več kot 170 dni ni izplačala z zakonom zagotovljenega nadomestila za javno službo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine