Proizvajalci pijač bodo dodatno zmanjšali sladkor v pijačah, strokovnjaki pa menijo, da samoomejitve ne bodo dovolj.
V nadaljevanju preberite:
Člani Združenja industrije pijač, ki deluje pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, so pred kratkim podpisali zavezo odgovornosti, s katero so se zaobljubili, da bodo do konca leta 2025 znižali vsebnost sladkorja v brezalkoholnih pijačah za 5 odstotkov. Če je bilo lani v 100 mililitrih pijače povprečno 6,46 grama sladkorja, ga bo konec leta 2025 »le še« 6,14 grama. To je že druga takšna zaveza proizvajalcev pijač, prvo so podpisali leta 2015. Preverili smo, ali je obljuba dovolj ambiciozna in ali so prostovoljne zaveze živilske industrije, da bo proizvajala za zdravje ugodnejša živila, učinkovite.
Podpisniki zaveze, devet proizvajalcev brezalkoholnih pijač (Atlantic Droga Kolinska, Coca-Cola HBC Slovenija, Costella, Dana, Fructal, Nektar Natura, Pivovarna Laško Union, Radenska in Vital Mestinje), imajo v Sloveniji več kot 50-odstotni količinski tržni delež.
Celoten članek je na voljo le naročnikom.
Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.
NAROČITE Obstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji