Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Skrivnostni donator podaril 640 knjig

Knjižne uspešnice Primoža Suhodolčana so dobili v dar vsi učenci in učenke osnovne šole na Prevaljah.
Poleg knjige Primoža Suhodolčana je vsak učenec dobil še zvezek z ilustracijo Jerneja Kovača Myinta. FOTO: Boštjan Gorenšek
Poleg knjige Primoža Suhodolčana je vsak učenec dobil še zvezek z ilustracijo Jerneja Kovača Myinta. FOTO: Boštjan Gorenšek
1. 10. 2021 | 15:30
1. 10. 2021 | 15:35
3:33
Velikodušen donator, ki ne želi biti imenovan, je ob 60-letnici Bralne značke vsem 640 učencem in učenkam osnovne šole Franja Goloba na Prevaljah podaril različne knjižne uspešnice domačega avtorja Primoža Suhodolčana. Priljubljeni pisatelj takega naročila še ni dobil, nad donatorjevo gesto, ki odmeva v javnosti, pa so najbolj navdušeni otroci. Med njimi so tudi takšni, ki so knjigo prvič v življenju dobili za darilo.

Šolska knjižničarka Mojca Pungartnik je povedala, da so učenci takoj začeli brati. Na šoli so se dogovorili, da bo knjiga, ki so jo dobili, eno od obveznih domačih branj, kar bo učencem olajšalo šolsko delo, saj ne bodo imeli težav z razpoložljivostjo knjig v šolski knjižnici. Poročajo, da je interes za branje velik tako med mlajšimi kot starejšimi bralci, ki so jih razredničarke previdno prosile, naj podarjeno knjigo vrnejo, če je morda kdo ne želi imeti. »Nihče je ni prinesel nazaj,« je povedala Mojca Pungartnik.
 

Noče na naslovnice in v udarne termine


Donator, ki ne želi razkriti svoje identitete, šolo dobro pozna, saj je njen nekdanji učenec. Župan Matic Tasič pravi, da je izjemen človek, ki si je premoženje ustvaril z lastnim znanjem in sposobnostmi. »Iz občutka pripadnosti do okolja, v katerem je odraščal, vanj daje, ne vrača, saj mu ni ničesar dolžen,« pove Tasič, ki donatorjevo naklonjenost in podporo domačega kraja opiše kot fenomenalno. Izjemna se mu zdi tudi njegova skromnost, saj bi lahko s svojimi potezami pogosto polnil najbolj udarne medijske prostore in termine.

Šolarji ob 1. do 9. razreda so se razveselili knjižnih uspešnic pisatelja Primoža Suhodolčana. FOTO: Mojca Pungartnik
Šolarji ob 1. do 9. razreda so se razveselili knjižnih uspešnic pisatelja Primoža Suhodolčana. FOTO: Mojca Pungartnik


Z osnovno šolo Prevalje namreč ne sodeluje prvič. Med pomembnejšimi projekti, ki jih je finančno podprl, je večletni mednarodni program usposabljanja nenasilne komunikacije. Občina Prevalje bo z njegovo finančno pomočjo (prispeval bo dva milijona evrov) uredila Park jezero. Gre za naložbo, vredno 5,7 milijona evrov, v sklopu katere bodo uredili plezalni center, parkovne površine, primerne za vse generacije, planetarij in muzej bralne značke.
 

Pet ton hrane za sto prevaljskih družin


Pred leti smo za donatorja nehote poskrbeli tudi v naši medijski hiši. Zapis, da prevaljski Karitas primanjkuje otroške hrane in da nujno potrebujejo mleko in kosmiče, je ganil prav tako skrivnostnega dobrotnika, ki ni po rodu s Koroške. Še isti dan je poklical prostovoljko Karitas Terezijo Vivod in prosil za seznam stvari, ki jih potrebujejo. Čez nekaj dni so na Prevalje pripeljali štiri tisoč litrov mleka in 250 kilogramov masla, kasneje pa še marmelado, lešnikov namaz, kosmiče, piškote in čokolado. Sto prevaljskim družinam je podaril pet ton hrane oziroma toliko, kolikor prevaljska Karitas od zasebnega donatorja ni dobila v zgodovini svojega delovanja.

Donator se javnosti ni razkril. Spoznala pa ga je Terezija, ki mu je rekla, da vidi v njem človeka dobrega srca, on pa ji je odgovoril, da je v resnici ona nanj naredila še večji vtis in pomembno prispevala k odločitvi o nadaljnjih donacijah. Terezijo Vivod je za prostovoljno delo spomladi nagradil predsednik republike Borut Pahor. Karitas z donatorjem po potrebi sodeluje že štiri leta.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine