Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Simoniti prestal interpelacijo, trije poslanci SMC so jo podprli

Vasko Simoniti ostaja kulturni minister, saj za njegovo razrešitev ni glasovalo 46 poslancev. Od 83 navzočih poslancev jo je podprlo 43, proti jih je bilo 40.
Vasko Simoniti je po uspešno prestani nterpelaciji še naprej minister za kulturo. FOTO: Blaž Samec/Delo
Vasko Simoniti je po uspešno prestani nterpelaciji še naprej minister za kulturo. FOTO: Blaž Samec/Delo
25. 3. 2021 | 16:00
25. 3. 2021 | 16:12
2:06
Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB, ki so vložile interpelacijo, so očitke Vasku Simonitiju nanizale v desetih točkah: izpostavile neučinkovitost pri spopadanju z epidemijo na področju kulture, uničevanje javnih medijev, kot sta RTV in STA, pomanjkanje dialoga, neprimeren odnos do samozaposlenih v kulturi in nevladnikov ter nepripravo nacionalnega programa za kulturo.

Koalicijski poslanci, predvsem iz vrst SDS, pa so ga branili, da je Simoniti uspel v letošnjem letu zagotoviti najvišji proračun za kulturo. Tudi minister je vse očitke opozicije zavračal in poudaril, da dela v dobro kulture.

Obstanek kulturnega ministra je pri tem podprl le del poslanske skupine SMC, med tem ko sta tako Branislav Rajić kot Janja Sluga že v svojih razpravah napovedala, da bosta glasovala za njegovo razrešitev. »Nobena koalicijska pogodba, nedostojen predsednik vlade in nobeni še tako stopnjevani pritiski ali pa grožnje z zamenjavo, me ne ne morejo prisiliti, da ne bi danes glasovala tako kot mislim, da je prav, po svoji vesti in po vesti vseh mojih bivših sodelavcev prijateljev in znancev kulturnikov in kulturnic, ki so se tudi zaradi ravnanja tega ministra znašli v negotovosti, doživljajo tesnobo, boj za preživetje in mnogi tudi osebni propad,« je danes povedala Sluga.

Za Slugo, Rajića in tudi Igorja Zorčiča, ki so torej interpelacijo podprli, se ob tem ves čas ugiba, da bodo zapustili poslansko skupino. Za zdaj vsi trije na to temo molčijo. Z Jurijem Lepom, ki je edini iz Desusa podprl interpelacijo, naj bi ustanovili samostojno poslansko skupino.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine