Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Šestina proračunske porabe je pripravljene v rezervah

Primanjkljaj primerljiv z epidemijo, a ga zvišuje rast porabe.
Finančni minister Klemen Boštjančič ocenjuje proračun kot razvojni zaradi velikih načrtov črpanja evropskih sredstev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Finančni minister Klemen Boštjančič ocenjuje proračun kot razvojni zaradi velikih načrtov črpanja evropskih sredstev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
10. 10. 2022 | 17:09
10. 10. 2022 | 17:09
4:23

V nadaljevanju preberite:

Vlada je v parlament posredovala predlog sprememb proračuna za prihodnji dve leti, ki predvsem prihodnje leto močno povečuje primanjkljaj. Kar šestina predvidene proračunske porabe je še neopredeljene, tako da je vlada pripravila enega najmanj določenih predlogov porabe v zgodovini Slovenije.

Kar 2,5 milijarde evrov predvidene porabe je vlada dodelila v rezerve. Premier Robert Golob je na predstavitvi v parlamentu tako veliko postavko v rezervah upravičeval s predvidenimi pomočmi za blažitev posledic visokih cen energentov. Toda ta manever je že naletel na ostro kritiko fiskalnega sveta. Po eni strani je sicer res, da država še ne ve, koliko bo znašal strošek blažitve vpliva visokih cen.

Tveganje predstavlja predvsem nadomestilo trgovcev z energenti, ker jih zaradi zamrznitve cen prodajajo po nižji ceni od nabavne. Vendar bi morali biti tudi ti zneski vsaj ocenjeni in opredeljeni. Tako pa državni zbor dejansko daje zelo veliko pooblastilo vladi, da relativno prosto razpolaga s proračunskimi sredstvi, ki precej presegajo dovoljeni okvir odstopanja.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine