Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Septembra na ogled Preboj

Nov partizanski film: Prikazuje bitko na Menini planini, v kateri se je marca 1945 z ukano iz nemškega obroča rešilo 500 borcev
V filmu nastopajo še živeči borci, ki so bili v času bitke, marca 1945, stari med 16 in 22 let. Foto Bojan Rajšek
V filmu nastopajo še živeči borci, ki so bili v času bitke, marca 1945, stari med 16 in 22 let. Foto Bojan Rajšek
17. 12. 2018 | 15:00
1:25
Zveza združenj borcev za vrednote NOB je predstavila snemanje igrano-dokumentarnega filma o bitki na Menini planini z naslovom Preboj, pri katerem zveza sodeluje s produkcijsko hišo Narayan. Na ogled bo predvidoma septembra prihodnje leto.

Scenarij in režijo je Dejan Babosek pripravil po knjigi Past na Menini planini avtorja Franca Severja – Frante, legendarnega, komaj 22-letnega komandanta bitke na Menini planini. Dogajala se je marca 1945, ko se je z ukano iz nemškega obroča, ki je štel 12.000 vojakov, rešilo kar 500 borcev.

V filmu nastopajo še živeči borci, ki so bili v času bitke stari od 16 do 22 let. Poleg Frante nastopajo kurir Franc Bera, radiotelegrafist Rudi Fajfer, šifrantka Valerija Skrinjar in mitraljezec Jože Strniša. Vlogo Frante bo zaigral znani slovenski filmski igralec Domen Valič. Podporniki lahko donacije ali sponzorstvo za film prispevajo prek spletne platforme Adrifund.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine