Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Še nelagodje pri preverjanju pogojev PCT

Covidno potrdilo so v Avstriji in Italiji sprejeli kot običajen ukrep, pri nas pa povzroča skrbi.
Preverjanje potrdil PCT je za ponudnike turističnih storitev postalo nova resničnost. FOTO: Jure Eržen/Delo
Preverjanje potrdil PCT je za ponudnike turističnih storitev postalo nova resničnost. FOTO: Jure Eržen/Delo
24. 8. 2021 | 06:00
24. 8. 2021 | 14:56
4:58
»Izpolnjevati morate pogoj PCT,« zdrdra natakar ali receptor in od daleč ošine potrdilo, ki mu ga pomoli gost. Tako je večinoma videti preverjanje dokazil o prebolelosti, cepljenju ali testiranju v slovenskih hotelih ali lokalih. V Avstriji in Italiji so pri izvajanju tega ukrepa, ki je namenjen preprečevanju širjenja pandemije, bistveno bolj dosledni.

»V Sloveniji je vse veliko bolj sproščeno. Ne bi si mogla predstavljati, da bi v Italiji sedeli tako drug ob drugem,« je komentirala turistka, stisnjena med druga dva potnika na ladjici, ki je zaplula po alpskem jezeru. Tudi gnetenje v vrstah za tobogan, sladoled ali pijačo v termah na vzhodu države ali na plažah ob morju ne odraža večje skrbi zaradi rasti okužb z novim koronavirusom.
 

»S tem smo se naučili živeti«


Borut Sardoč, predstavnik Slovenskega deželnega gospodarskega združenja, ki zastopa slovenske podjetnike v Italiji, pojasni, da je pri njih tako imenovani green pass, evropsko digitalno covidno potrdilo, ki zagotavlja izpolnjevanje pogoja PCT, v redni uporabi že mesec dni. »Če želi gost v notranjosti lokala sesti za mizo, če obišče fitnes, bazen, kino ali gledališko predstavo, mora potrdilo pokazati ponudniku storitev. Ta lahko celo zahteva gostov dokument, če sumi, da je potrdilo lažno,« navede. Po sogovornikovih besedah so v Italiji pravila za preprečevanje širjenja okužb bolje sprejeli kot v Sloveniji, prav tako imajo večji delež precepljenega prebivalstva – ta je okoli 60-odstoten.

Preverjanje potrdil PCT se pri nas še ni povsod uveljavilo. FOTO:Jože Suhadolnik/Delo
Preverjanje potrdil PCT se pri nas še ni povsod uveljavilo. FOTO:Jože Suhadolnik/Delo


»V Avstriji je treba že od pomladi za vsako kavico v lokalu opraviti registracijo s QR-kodo in predložiti potrdilo '3G', kot mu pravimo pri nas in s katerim izkažemo, da izpolnjujemo pogoje proti širjenju novega koronavirusa,« pove Vesna Hodnik Nikolić, vodja Slovenske gospodarske zveze v Celovcu. S tem ni nobenih težav, zato se ji zdi kar nenavadno, ko spremlja polemike v Sloveniji. »S tem smo se naučili živeti,« pripomni. Na Dunaju se morajo ob vstopu v lokal testirati celo otroci, starejši od šestih let. »Za zdaj je testiranje še brezplačno in ga ponujajo tudi v lekarnah,« omeni.
 

Težave naj bi prišle z ohladitvijo


»Za nami je lepo obdobje in solidno poslovanje. Gostinci so večinoma delali na terasah in vrtovih. Težave zaradi preverjanja potrdil PCT pa pričakujemo, ko se bo ohladilo in se bodo gostje preselili v notranjost lokalov,« meni Blaž Cvar, predsednik upravnega odbora Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije. Po oceni približno polovica gostov zdaj izpolnjuje pogoj PCT, polovica pa ne. »Dvomim, da se bodo ljudje testirali za vstop v lokal, in še vsak drugi dan,« je skeptičen.

Cvar trdi, da primerjava z Avstrijo ni na mestu, saj so tam gostinci na račun epidemije deležni bistveno nižje obdavčitve in več drugih pomoči kot pri nas. Obregne se tudi ob tehnične težave, ki spremljajo uvajanje aplikacije za preverjanje potrdil o PCT, saj ta še vedno deluje le za androide. »Poleg tega je odlok o preverjanju pogoja PCT v presoji ustavnega sodišča,« pristavi.

Portoroški gostinec in hotelir Mate Matjaž doda, da so se gostje na preverjanje potrdil ob prihodu v hotel vendarle navadili, podobno opažajo tudi v restavraciji. »To je naša nova realnost,« o tem meni Jasna Nadles, umetniška direktorica festivala Tartini. Začetni dogodek je bil kljub preverjanju potrdil dobro obiskan, boji pa se upada zanimanja ob vseh prihodnjih.

Obiskovalci večernega koncerta Festivala Ljubljana so morali izpolnjevati pogoj PCT. Foto: Jure Eržen/Delo
Obiskovalci večernega koncerta Festivala Ljubljana so morali izpolnjevati pogoj PCT. Foto: Jure Eržen/Delo


Z zdravstvenega inšpektorata nam včeraj niso utegnili sporočiti, koliko kršitev so zaznali pri nadzoru izvajanja ukrepov proti širjenju epidemije med gostinci in drugimi turističnimi ponudniki. Kot mo pisali prejšnje dni, pa so skupno izdali 48 potrdil in eno ureditveno odločbo. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v gostinstvu opravila 238 nadzorov, pri čemer so prav tako izdali več opozoril, in sicer zaradi neustrezne razdalje med mizami, preverjanja dokazil PCT in nepravilnega nošenja mask. V primeru dela zaposlenih brez dokazil o PCT pa so izrekli globo v višini 4000 evrov. Tržni inšpektorat je opravil 294 pregledov in izdal več opozoril.  Na inšpektoratu, ki pokriva šolstvo in šport,  so povedali, da so med drugim preverili razmere na desetih večjih športnih prireditvah, a kršitev niso odkrili. Na inšpektoratu za kulturo in medije jim je glede na kadrovsko stisko uspelo preveriti le en kulturni dogodek, na njem pa prav tako niso zaznali nepravilnosti.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine