Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

SDS še vedno moti rajnka LDS

Politika: Med premierom Janezom Janšo in ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom se je zaiskrilo.
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik praviloma vselej skloni glavo pred predsednikom vlade. FOTO: Matej Družnik.
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik praviloma vselej skloni glavo pred predsednikom vlade. FOTO: Matej Družnik.
16. 7. 2021 | 06:00
16. 7. 2021 | 10:03
5:25
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je bil pred dnevi tarča ostrih kritik predsednika vlade. Očitkov je bilo več, temperaturo pa je povišala predvsem kadrovska agencija, ki naj bi sodila v krog nekdanje LDS. Polemiko glede Koritnikovega angažiranja »strankarske firme« je sprožil kulturni minister Vasko Simoniti, ki se na prošnjo za pojasnilo ni odzval. Pri očitkih glede agencije, pristojne za preverjanje usposobljenosti kandidatov za najvišja mesta v državni upravi, se je pridružil še šef koalicije. Če to drži, je izjavil, ne morem več sodelovati z ministrom.

»Če se to ne da urediti, ne bo več sodelovanja,« je vročo polemiko sklenil predsednik vlade Janez Janša. »Sporna« kadrovska agencija Kragelj&Kragelj se z merjenjem in ocenjevanjem kadrovskih, vodstvenih in razvojnih kompetenc ukvarja že tri desetletja. Z LDS jo povezuje zgolj to, da občasno uporablja prostore v stolpnici sredi prestolnice, v kateri je imela nekoč sedež LDS. Po podatkih Erarja, aplikacije za prikaz porabe javnega denarja protikorupcijske komisije, sodeluje z več ministrstvi, tudi tistimi iz kroga največje koalicijske stranke.

Ima pa ta agencija po naših informacijah sklenjeno tudi pogodbo z uradniškim svetom, ki sodi pod okrilje Koritnikovega ministrstva. Uradniški svet je bil ustanovljen, da bi pripomogel k depolitizaciji državne uprave in za zagotavljanje najvišje stopnje strokovnosti in neodvisnosti uradnikov na najvišjih uradniških položajih, to je generalnih direktorjev, generalnih sekretarjev, predstojnikov organov v sestavi ministrstev, predstojnikov vladnih služb in načelnikov upravnih enot.

image_alt
Ne poznajo osnovnih delitev dela


Njegova osrednja naloga pa je, da z določanjem standardov strokovne usposobljenosti, meril za izbiro in metod preverjanja usposobljenosti skrbi za izbiro najvišjih uradnikov. Po tem, ko preveri, kateri kandidati izpolnjujejo pogoje za položaj in so glede na strokovno usposobljenost ocenjeni kot primerni, je končna izbira sicer prepuščena funkcionarju. Ta izbere kandidata, ki se mu zdi najprimernejši. In zapletlo se je pri preverjanju – eden od kandidatov je namreč zavrnil vabilo omenjene kadrovske agencije na preverjanje svojih sposobnosti, ker da »je to brez zveze«. Minister Koritnik zadeve ne želi komentirati.
 

Uravnoteženje koalicijskih razmerij


Marko Boris Andrijanič FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Marko Boris Andrijanič FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Koritnik bo v vladi, če bo državni zbor predlog Janeza Janše za novega ministra danes potrdil, dobil konkurenco. Na vprašanje, ali kandidaturo Marka Borisa Andrijaniča, ki naj bi usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije in vodil Službo vlade za digitalno preobrazbo, Koritnik po omenjenih kritikah premiera na svoj račun razume kot nekakšno nezaupnico, odgovarja, da ne. Premier je predlog za imenovanje novega ministra v državni zbor simbolno poslal prav na dan, ko je Koritnik v Bruslju predstavljal prioritete predsedovanja Slovenije na področju digitalizacije.



Janša bi z novim »ministrstvom za digitalizacijo« pravzaprav uravnotežil kadrovsko-koalicijska razmerja sil med SMC in NSi. Po dveh neuspešnih poskusih zamenjave predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ki naj bi ga nasledil vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, je namreč moral najti drugo rešitev za zadovoljitev apetitov NSi. Ta stranka ima namreč v vladi tri ministre, SMC pa štiri, po razpadu njene poslanske skupine pa hkrati v državnem zboru le še pet poslancev, medtem ko jih ima NSi sedem.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine