Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Šarec ponovil, s SDS ne gre v koalicijo (FOTO)

Listi Marjana Šarca (LMŠ) vzporedne volitve kažejo, da so na predčasnih parlamnetarnih volitvah zasedli drugo mesto, kar so kazale tudi ankete pred volitvami.
Zadovoljni Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic/Delo
Zadovoljni Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA, T. V., Brigite Ferlič Žgajnar
3. 6. 2018 | 18:56
4. 6. 2018 | 00:07
4:21
Kamnik - V volilnem štabu Marjana Šarca je bilo po tem, ko so izvedeli, da neuradno nosijo srebrno medaljo, vse bolj glasno, sproščeno in veselo.

Predsednik liste in kamniški župan Marjan Šarec je rezultate vzporednih volitev pričakal za zaprtimi vrati, potem pa - vesel drugega mesta - dvakrat stopil pred kamere. Prvaku zmagovite SDS Janezu Janši je zaželel srečo pri sestavljanju koalicije. Z njim bo z veseljem spil kavo, če ga bo povabil, a mu bo povedal tisto, kar mu je že večkrat: »LMŠ ne bo šla v vlado s SDS in pri tem vztrajamo. Če bi zdaj spreminjali odločitve, bi izpadli popolnoma neverodostojno.«

 

Odprti za pogovore


Če SDS ne bo uspelo sestaviti vlade, potem je po Šarčevem mnenju prav, da priložnost dobi drugi – torej oni.« V tem primeru bodo odprti za pogovore z vsemi ostalimi strankami: »Ne bomo delali razlik, pogovarjali se bomo z vsemi.«
Za napoved o tem, kdaj bo Slovenija dobila novo vlado, je Šarec dejal, da bi moral biti za kaj takega Nostradamus.
V pričakovanju uradnih volilnih rezultatov ni bil nervozen. Šaljivo je dejal, da so nervozni lahko tisti, ki štejejo glasove, da se ne bodo zmotili. Ocenil je, da bo politično dogajanje glede na veliko število strank, uvrščenih v parlament, v prihajajočem obdobju izjemno pestro: »Poletje bo dvakrat vroče.«

Zahvalil se je vsem volivcem, ki so njegovi listi zaupali svoj glas. Od kampanje si bodo najprej malo odpočili, nato pa premislili o nadaljnjih korakih. Jutri bo Šarec dan začel z delovnikom na občini. Po ustanovni seji državnega zbora, ko se potrdijo mandati poslancev, se bo Šarcu avtomatično prekinil županski mandat. Povedal je, da bo občino zapustil v dobri koaliciji.  Njegovega naslednika, ki bo izbran na novembrskih volitvah, čaka gradnja nove šole.
Slabo volilvno udeležbo je pričakoval. Že volilna soočenja so bila po njegovem mnenju taka, da so ljudi odvrnila od volitev. Kot je dodal, bo treba začeti drugače razmišljati o politiki, jo resneje jemati.
 

»Polena bomo vrgli v peč«


Igor Žavbi, podpredsednik LMŠ in podžupan občine Kamnik je dejal, da sodeč po zdajšnjih rezultatih SDS verjetno ne bo uspelo sestaviti vlade in bodo potem na vrsti oni. »Kampanjo smo spejali kot smo si zadali. Polena, ki so nam jih zmetali pod noge, pa bomo vrgli v peč in se nekaj časa greli.«

Boštjan Poklukar, vodja Centra za obveščanje Kranj, kandidat LMŠ kranjske volilne za poslanca je povedal, da je ta lista novo zgodba, ki jo pišejo novi obrazi. Sam pred tem ni bil član nobene stranke. Privolil je, ko ga je Šarec povabil k sodelovanju pri predsedniški kampaniji. V drugem krogu, ki je potekal 12. novembra in v katerem se je pomeril z aktualnim predsednikom republike Borutom Pahorjem, je zanj glasovalo 46,91 odstotka volivcev, to pa je bil po besedah Poklukarja izjemen rezultat. Zato so se odločili, da zgodbo nadaljujejo.

Na volišče je Šarec prišel skupaj s starejšo hčerko, medtem ko se je mlajša pripravljala na prvo obhajilo.
Na volišče je Šarec prišel skupaj s starejšo hčerko, medtem ko se je mlajša pripravljala na prvo obhajilo.


Ob oddaji svojega glasu na volitvah je Šarec dejal, da bodo najbolj zadovoljni, če bodo lahko sestavljali vlado, glede na to, da so nova stranka in še niso delovali na državni ravni, pa bodo zadovoljni že, če vstopijo v DZ, je povedal.

Glede na to, da so v stranki v volilni kampanji naredili vse, kar so lahko, je imel Šarec dober občutek. Verjel je, da bodo uspešni in da bodo lahko po volitvah »delovali za prihodnost«. Na novinarsko vprašanje, kakšno vlogo bi imel po volitvah najraje, je dejal, da bo na tistem mestu, ki mu ga bodo namenili volivci.

Volilno kampanjo je ocenil kot »nič posebnega. Bilo je nekaj pozitivnega in nekaj negativnega kot v vsaki kampanji.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine