Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vlada zaradi koronavirusa sprostila blagovne rezerve

Samo še vprašanje dni je, kdaj se bo prva okužba pojavila pri nas, pravi Marjan Šarec. Tudi policisti morajo pri mejnih kontrolah uporabljati varovalno opremo.
Marjan Šarec FOTO: Leon Vidic/Delo
Marjan Šarec FOTO: Leon Vidic/Delo
S. S., V. U., STA
27. 2. 2020 | 12:08
27. 2. 2020 | 21:01
9:23
Na vladi so obravnavali poročilo ministrstva za zdravje o koronavirusu. Premier v odstopu Marjan Šarec je poudaril, da okužbe s koronavirusom pri nas (še) ni, bo pa prej ali slej, ker so ga zaznali že povsod okoli nas.

Poudaril je, da meje ostanejo odprte. Hrvaška po njegovih besedah že preverja, ali je kdo okužen. In sicer tako, da vprašajo voznike, od kod prihajajo, in nato odvzamejo bris. Posledično so nastale kolone na meji. Šarec je povedal, da zaradi tega ukrepa nastaja gospodarska škoda. Izkušnje iz sosednje Italije so pokazale, da zelo ostri ukrepi niso preprečili širjenja bolezni.



FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Opozoril je, da širjenje panike ne prispeva k reševanju problematike virusa. Škoda je lahko večja, kot pa je velika nevarnost okužbe z virusom, če bodo ljudje nenormalno kupovali zaloge ali pa dvigovali prihranke ter še dodatno prispevali k paniki med ljudmi. Civilna zaščita se bo vključila, če bo bolnikov več, takrat se bodo vključili še vojska, saniteta in drugi. »A nismo še tam. Zato tisti, ki so pozivali k zaprtju meja, le širijo paniko,« je prepričan premier.



»Razlogov za paniko ni. Situacija je resna, vendar bomo s širjenjem dezinformacij zadeve le še poslabšali, dolgoročno tudi škodili državi. Če se ustavi normalno življenje, so lahko posledice nepredstavljive.«

Ministrstvo za zdravje spremlja proces, iz ure v uro. Ko bo okužba pri nas, bodo javnost o tem obvestili in okužbo tudi ustrezno obravnavali. Po Šarčevih besedah so aktivirani vsi sistemi, ki morajo biti v takšnih primerih. Je pa koronavirus stvar stroke, in ne politike. 

Je pa potrdil, da je vlada zaradi koronavirusa sprostila blagovne rezerve, da ne bi zmanjkalo pripomočkov izvajalcem zdravstvenih storitev. Slovenija se bo tudi pridružila evropskemu javnemu naročilu za pripomočke. Vse države se soočajo s težavno nabavo, saj večina tega prihaja ravno iz Kitajske.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Vlada bo za preskrbo z varovalno opremo za obvladovanje epidemije koronavirusa iz državnih blagovnih rezerv sprostila opremo v skupni vrednosti 200.000 evrov. Gre za 48.000 zaščitnih mask, 5000 kombinezonov, 500.000 rokavic in praške za razkuževanje, so zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Šarec je povzel tudi nekatere ukrepe, o katerih so se dogovorili pristojni ministri sosednjih držav pred dnevi v Rimu. Države torej ne bodo zapirale meja, delile bodo informacije za potnike, medsebojno si bodo izmenjevale podatke o virusu, poenotile bodo informacije za strokovno in širšo javnost, ukrepe pa bodo usklajevali na rednih videokonferencah. Glede odpovedi množičnih dogodkov se odloča od primera do primera, pri čemer je Šarec opozoril, da tudi Slovenijo čakajo nekateri večji dogodki, na primer tekma smučarskih skokov v Planici.

Franc Strle, specialist infektologije, o širjenju koronavirusa:




Vprašanje nekaj dni


Zdravstveni minister Aleš Šabeder je nadaljeval, da je samo še vprašanje dni, kdaj se bo prva okužba pojavila pri nas. Tudi on je poudaril, da vsi sistemi dobro delujejo in da ni vzrokov za preplah. »Čezmerno kopičenje zalog ni potrebno,« je izjavil. 

Bolnišnice so pripravljene na paciente. Prve vstopne točke so pripravljene na infekcijski kliniki v Ljubljani, v UKC Maribor in na Golniku. 

Tako Šarec kot minister za zdravje sta zavrnila navedbe zdravniške zbornice, da zdravstvene ustanove niso bile obveščene o stanju in ukrepih. »Izjava, da se zdravniki bojijo virusa, je legitimna, ne prispeva pa k umirjanju javnosti,« je o izjavi zbornice dejal Šarec. Šabeder pa je zbornico javno pozval, »da nemudoma preneha sejati strah in paniko med prebivalstvo in stroko«.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo




Glede na predvideno povečano porabo zaščitnih sredstev so v postopku tudi dodatna naročila omenjenih sredstev. FOTO: Blaž Samec/Delo
Glede na predvideno povečano porabo zaščitnih sredstev so v postopku tudi dodatna naročila omenjenih sredstev. FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Razkužila, rokavice in obrazne maske tudi za policiste


Tudi policisti morajo pri izvajanju nalog mejne kontrole obvezno uporabljati vso priporočeno osebno varovalno opremo, tudi v vseh postopkih z nezakonitimi migranti, so glede zaščite zaposlenih pred novim koronavirusom zapisali na notranjem ministrstvu. Kot piše STA, pripravljajo tudi obnovitvena usposabljanja o preprečevanju okužb in uporabi osebne varovalne opreme.

Strokovne službe ministrstva so že januarja sprejele preventivne in zaščitne ukrepe za zmanjšanje možnosti okužbe z virusom, ki jih redno dopolnjujejo in s katerimi so seznanjeni vsi zaposleni. Zaposlene, ki so pri opravljanju dela izpostavljeni možnosti okužbe z novim koronavirusom, so pozvali k spremljanju simptomov bolezni pri osebah v postopkih, izvajanju osnovnih higienskih ukrepov, uporabi osebne varovalne opreme oziroma zaščitnih sredstev in takojšnjemu zagotavljanju zdravniške pomoči obolelim osebam s simptomi.

Zaposleni na ministrstvu imajo ves čas na voljo zaščitna sredstva, kot so razkužila za roke, rokavice in obrazne maske, ki služijo za zaščito tudi pred drugimi nalezljivimi boleznimi, ki so jim lahko izpostavljeni policisti. Lahko jih uporabijo, če ocenijo, da bi bila uporaba teh sredstev smiselna, so sporočili. Glede na predvideno povečano porabo zaščitnih sredstev so v postopku tudi dodatna naročila omenjenih sredstev.

Strokovne službe tudi redno izmenjujejo informacije s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugimi pristojnimi službami, ki jih po intranetu in elektronski pošti redno posredujejo vsem zaposlenim. »Vzporedno z razvojem dogodkov se bodo lahko spreminjala tudi priporočila pristojnih epidemioloških služb, ki jim bomo na ministrstvu z morebitnimi novimi ukrepi redno sledili,« so še napovedali.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine