Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Šarec o omejitvah pri pogojih za posojila (VIDEO)

Sklep sestanka je bil, da se na ministrstvu za finance oblikuje zakon o jamstveni shemi, da država z jamstveno shemo poskrbi za mlade, ki jim je bilo zaradi ukrepa Banke Slovenije onemogočeno pridobivanje kreditov.
Marjan Šarec FOTO: Pool New/Reuters
Marjan Šarec FOTO: Pool New/Reuters
N.D./Be.B.
11. 11. 2019 | 13:35
11. 11. 2019 | 16:48
3:41
Predsednik vlade Marjan Šarec je sprejel predstavnike Mladinskega sveta Slovenije na temo novih omejitev Banke Slovenije (BS) pri pogojih za posojila. Po koncu srečanja je Šarec dal izjavo za medije.

»Če povzamem: sestanek je bil dober, konstruktiven, sprejeli smo sklepe: in sicer, nekaj razlik oziroma obojestranskih pomislekov je bilo pri omejitvah Airbnb, tukaj je treba zadevo še dodelati, da bo res služila svojemu namenu. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ima tudi nalogo, da preuči, kaj je s študentskimi domovi, saj je tudi tukaj situacija precej pereča,« je dejal Šarec.

Povedal je, da bo v novem zakonu to opredeljeno kot zadolževanje za investicije, nekaj pa so že izvedli s prenosom zemljišč z DUTB na stanovanjski sklad, začela se bo tudi gradnja nekaterih stanovanj.


 

Mladim je pomembno, da čim prej pridejo do svojega stanovanja


Predstavnica Mladinskega sveta Slovenije oziroma celotnega mladinskega sektorja pa je povedala, da so se pogovarjali o stanovanjski problematiki. »To je za nas mlade velik problem, pričakujemo, da se skupaj zberemo in podamo nekatere že omenjene predloge k novemu stanovanjskemu zakonu.« Mladim je najpomembneje, da čim prej pridejo do svojega stanovanja, da se čim prej osamosvojijo – prav tako se po njihovem premalo govori, da ne gre le za mlade v mestih, ampak tudi na podeželju. Tudi ti imajo po besedah predstavnice problem pri reševanju iskanja prvega stanovanja.

Ena od stvari, ki je bila sprejeta kot sklep današnjega sestanka, je, da se na ministrstvu za finance oblikuje zakon o jamstveni shemi, da država nekako poskrbi z neko jamstveno shemo za mlade, ki jim je bilo zaradi ukrepa Banke Slovenije onemogočeno pridobivanje kreditov.

»Do roka za oddajo pripomb na predlog bomo podali naše predloge, poskusili bomo biti konstruktivni, gremo v širšo sliko, da se vsi mladi na tej strani združimo, ker je situacija težka za vse mlade.«

Šarec je na vprašanje o tem, da se zaposleni kreditirajo po posebno ugodnih pogojih, na drugi strani pa Banka Slovenije zaostruje pogoje kreditiranja, dejal, da vprašanje samo pove vse. Pojasnil je, da je svoj poziv že izrekel, prav tako vse vladne stranke, in dejal, da upa, da bo Banka Slovenije razmislila o tem, predvsem kako je s takim ukrepom izničila učinke prestrukturiranja. »Srečanje z Banko Slovenije bo smiselno, če bodo razmislili o omejitvi ukrepa oziroma njegovi omilitvi. Takrat se z njimi z veseljem srečam.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine